*Nettavisen* Sport.

Hushovd raste mot konkurrent

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Knust av Mark Cavendish i spurten.

05.07.09 20:14

Det var duket for massespurt på søndagens andre etappe av Tour de France, og sterkest av alle i spurten var forhåndsfavoritten Mark Cavendish. Columbia-rytteren stakk av like før målpassering, og syklet inn til sin femte Tour-seier.

Thor Hushovd lå også godt plassert, men nordmannen kom seg ikke fram tidsnok, og klarte aldri å true Cavendish. Grimstadgutten måtte dermed ta til takke med en 4.-plass.

Garmin Slipstream-rytteren Tyler Farrar ble nummer to, mens Agritubels Romain Feillu sikret den siste pallplassen.

En velt noen hundre meter før mål med flere ryttere involvert skapte imidlertid kaos før målpassering. Noen spurtfavoritter falt ut, deriblant Quicksteps Tom Boonen.

– Må lære seg å kjøre
Etter løpet gikk en rasende Thor Hushovd rett i bussen. Grimstadgutten var nemlig svært misfornøyd med oppførselen til Lampre-rytteren Danilo Napolitano på oppløpet.

– Han må lære seg å kjøre, sa Hushovd ifølge Dagbladet.

– Han er bare gal. Han har ingen respekt og det er ikke første gang det skjer. Det går ikke an å oppføre seg sånn, forklarte han overfor VG Nett.

Nordmannen følte seg hindret av italieneren inne på den siste kilometeren da flere av rytterene veltet eller kjørte ut av løypa i en skarp sving.

Firerbande i brudd
Allerede etter få kilometer kom det første bruddet på søndagens 182 kilometer lange etappe. Samuel Dumoulin, som vant tredjeetappen av fjorårets Tour, stakk av gårde, og fikk etter hvert følge av Fabian Wegmann og en rekke andre ryttere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne gruppen fikk også med seg etappens første klatrepoeng. Tony Martin var først over toppen, og tok 4 poeng, mens Markus Fothen, Laurent Lefevre og Leonardo Duque også sanket poeng i kampen om den prikkete klatretrøyen.

Gutta som først stakk i brudd ble etter hvert hentet inn, men da benyttet en ny gruppe sjansen. Cyril Dessel, Stef Clement, Jussi Veikkanen, og Stèphane Auge tok over føringen i løpet. Anført av en utrettelig Clements (Rabobank) holdt denne gruppen seg i front svært lenge.

Ikke før det gjensto fem kilometer av etappen ble utbryterne hentet inn. Dette var mye takket være Columbia Highroad-laget og Thor Hushovds Cervelo Test Team, som hadde ligget foran i hovedfeltet og dratt opp tempoet.

Finne i klatretrøya
Gruppen i front plukket også med seg det meste som var å hente av spurtpoeng og klatrepoeng. Ingen av de fire er regnet som sterke konkurrenter til å sikre seg disse trøyene i sammendraget, og derfor blandet ikke lagene bak seg inn i denne kampen.

Finske Jussi Veikkanen (Francaise des Jeux) tok flest klatrepoeng, 9 totalt, og sykler dermed tredjeetappen i den prikkete trøyen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Seierherre Mark Cavendish fikk naturlig nok med seg flest spurtepoeng på etappen, og sykler dermed i grønt på neste etappe. Han står med totalt 35 poeng.

Schleck i asfalten
Litt knall og fall ble det også i løpet av etappen. Saxo Bank-rytteren Fränk Schleck, som er regnet som en outsider til å vinne årets Tour, gikk nemlig i asfalten sammen med et par andre ryttere. Mannen fra Luxembourg måtte bytte sykkel, før han startet opphentingen av hovedfeltet.

Dette førte til at firerbanden i front økte forspranget.

Etter noen kilometer måtte han imidlertid stoppe på nytt for og bytte sykkel igjen. Saxo Bank-rytteren virket mildt sagt forbannet, og fikk nok ikke den annenetappen som han hadde tenkt seg.

Etter 55 kilometer gikk også en rekke andre ryttere i bakken. Blant disse var Thor Hushovds lagkamerat Hayden Roulston. Han kom seg imidlertid raskt på sykkelen igjen, og det så ut til at det gikk bra med både newzealenderen og de andre.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.