RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hushovds kraftspurt

Sist oppdatert:
Thor Hushovd hentet frem kjempekreftene, men Tom Boonen ble for sterk i spurten på andre etappe i Tour de France.

LES ESSARTS/OSLO (TV 2 Nettavisen): Robbie McEwen var først rundt svingen mot mål. Belgiske Tom Boonen tok ham igjen og passerte ham cirka 200 meter før mål. Like før målstreken viste også Thor Hushovd sine kjempekrefter. 20 meter før målstreken passerte Hushovd McEwen og fikk en andreplass.

- Veldig bra spurt
Thor Hushovd selv er veldig fornøyd med andreplassen.

- Det var en veldig bra spurt og jeg er veldig fornøyd med å være der framme. Jeg hadde selvsagt ønsket å vinne, men Jan Kirsipuu gjorde en liten feil ved inngangen til den siste svingen. Dersom Kirsipuu hadde trukket opp 100 prosent ville jeg vunnet, sier Hushovd til TV 2 Nettavisen.

Vinner Tom Boonen sa dette om spurten etter løpet.

- Kirsipuu låste venstresiden så jeg måtte gå til høyre, sa Boonen.

Han strålte som ei sol etter seieren på den 181,5 kilometer lange etappen fra Challans til Les Essarts .

Kurt-Asle Arvesen ble nummer 25.

I sammendraget leder fortsatt David Zabriskie, som vant lørdagens tempoetappe. Så langt er den amerikanske rytteren den mest suksessfulle debutant i dette års Tour de France.

Bakgrunn:
Søndag la syklistene ut på den andre etappen av Tour de France, den første ordinære etappen etter temporittet lørdag.

Søndagens løype var flat, og favoriserte sprinterne, deriblant Thor Hushovd.

Hushovd og lagkamerat Jaan Kirsipuu hadde strategien klar.

- Vi har lagt opp taktikken. Jaan skal gjennom den siste svingen først, og trekke meg frem, sier Thor Hushovd, som innrømmer at han er nervøs før etappen.

De fleste har utpekt Robbie McEwen og Tom Boonen som Hushovds argeste konkurrenter om den grønne sprinttrøya.

Boonen er enig i at det er disse det handler om, men Quickstep-syklisten fra Belgia innrømmer at han frykter australieren McEwen mest.

- McEwen har vunnet den grønne trøya to ganger tidligere, og har rutinen som trengs, fortalte Boonen til et samlet pressekorps utenfor lagbussen lørdag.

TV2 Nettavisen fulgte etappen live. Her er alt om den dramatiske slutten:

17:08:46 Det var en velt på den siste kilometeren, hvor en Ag2r-rytter var involvert, men det ser ut til å gå bra med ham.

16:57:12 Tom Boonen (QST) tar dermed den grønne poengtrøyen, med sine 35 poeng i dag. Thor Hushovd, som nr. 2, får 30 poeng og er også nr. to i kampen om den grønne trøyen. Robbie McEwen får 26 poeng for sin 3. plass. David Zabriskie (CSC) beholder den gule ledertrøyen.

16:54:37 Belgiske Tom Boonen var klart raskest i spurten, men Hushovd kom godt på slutten og passerte McEwen like før mållinjen.

16:53:36 Tom Boonen vinner spurten, og etappen. Belgieren er like foran Hushovd, som blir nr. to, og McEwen nr. tre.

16:53:03 1 km igjen til mål, og spurterne er lengst framme. Hushovd godt med.

16:52:31 Dagens avslutning er ikke enkel for rytterne dersom det blir en massespurt. Det er flere svinger, den siste ca. 280 meter før mål, og det er ganske smalt, før den siste rette strekningen mot målgang på Rue des Sables i Les Essarts. Det er også lett stigning opp mot målstreken, noe som kan passe Thor Hushovd godt.

16:52:02 Consatino Zaballa (SDV) angriper, med bare 2 km igjen til mål, men heller ikke han får noen luke.

16:50:45Française des Jeux har kommandoen i feltet, med fem hjelperyttere for Baden Cooke. Quickstep og Fassa Bortolo er også langt framme, idet Bénéteau blir innhentet.ø

16:48:54Walter Bénéteau (BTL) rykker, med 4,5 km igjen til mål, men feltet kommer jagende like bak.

16:47:49Bruddet er nå innhentet med bare 5 km igjen til mål. Calzati og Cañada tok hverandre i hånden og takket for innsatsen, men det holdt dessverre ikke til mål. Quickstep i front i feltet, og Hushovd sitter brukbart plassert.

16:44:52Dekker kommer seg ikke avgårde, og Carlos Da Cruz, Baden Cookes hjelperytter, er ikke interessert i å hjelpe nederenderen. Kun Cañada, Calzati og Voeckler i front, ca. 20 sekunder foran feltet med 7 km igjen til mål.

16:43:51Rabobanks Erik Dekker rykker fra feltet med 9 km igjen til mål og får følge av Carlos Da Cruz (FDJ). De to får fort noen meter, men feltet tar opp jakten.

16:41:2910 km igjen til mål, og posisjonskampen i feltet er for alvor i gang. De tre i bruddet har bare 20 sekunders forsprang, og vil ikke klare å holde unna.

16:38:43Flere lag melder seg på i posisjonskampen i feltet, og Française des Jeux, Cofidis, QuickStep og Davitamon-Lotto er framme med flere ryttere.

16:36:20De tre andre, David Cañada, Thomas Voeckler og Sylvain Calzati, holder fortsatt unna for feltet og ligger ca. halvminuttet foran med 15 km igjen til mål. Tempoet bak er høyt og de klarer nok ikke å holde unna.

16:35:27Laszlo Bodrogi, Hushovds lagkamerat, blir nå innhentet av feltet. Crédit Agricole vil nok nå plassere seg lenger fram i feltet, for å kunne hjelpe Thor Hushovd mot slutten.

16:34:08David Cañada (SDV) prøver å rykke fra de andre i bruddet og ta klatrepoengene, men Thomas Voeckler (BTL) er for sterk for spanjolen. Thomas Voeckler vinner bakkespurten, tar 3 klatrepoeng, og vil i morgen sykle i den rødprikkete klatretrøyen.

16:31:46Sylvain Calzati (A2R) forsøker å rykke fra de andre i bruddet, men får ikke noe forsprang og Thomas Voeckler henger seg på hjulet til landsmannen. Bruddet har ca. 1 km igjen til toppen av bakken, og vil nok klare å holde unna.

16:30:32CSCs Luke Roberts, fra New Zealand, er oppe og hjelper spurtlagene med å holde farten i feltet. Thomas Voeckler og de andre ryttene i bruddet kjører hardt og samarbeider godt for å holde unna til bakkespurten, men feltet kommer fort.

16:28:09Ingen av de fire rytterne i bruddet har tidligere vunnet etapper i Tour de France, og det ser heller ikke ut til at de skal få sjansen til det i dag. Forspranget er nå ca. halvminuttet når de er inne på de siste 20 kilometrene.

16:25:59Bruddets ledelse til hovedfeltet krymper stadig, og er nå nede under minuttet. Det er ca. 22,5 km igjen til mål, og dermed seks kilometer til dagens eneste kategoriserte bakke. Bruddet vil nok prøve å holde unna, for førstemann over bakketoppen Cöte du lac de la Vouraie vil kunne ikle seg den rødprikkete klatretrøyen i Les Essarts.

16:23:22Tre lag holder tempoet oppe i feltet nå: Robbie McEwens Davitamon-Lotto, Baden Cookes Française des Jeux og Tom Boonens QuickStep. Disse lagene vil hente inn bruddet, og sørge for at etappeseieren blir avgort i en massespurt i Les Essarts.

16:20:20Laszlo Bodrogi (C.A) leder nå også foreløpig kampen om den grønne trøyen med 18 poeng. David Zabriskie har 15 poeng og Lance Armstrong 12. Foreløpig er det bare Robert Hunter (PHO) av spurterne som har poeng i denne konkurransen, med de seks han skaffet seg på den første innlagte spurten i dag. Ved målgang i dag deles det ut 35 poeng til vinneren, og en av de beste spurterne vil sannsynligvis ta disse, og dermed den grønne trøyen.

16:15:48Laszlo Bodrogi (C.A), som ligger best an i sammendraget av de fire i bruddet, var først over streken også ved den siste innlagte spurten, og sikret seg seks poeng og seks bonussekunder. Calzati var andremann og David Cañada ble nr. tre.

16:11:07Teten har 5 km igjen til den siste innlagte spurten, etter 150 av 181,5 km. Thomas Voeckler (BTL), David Cañada (SDV), Sylvain Calzati (A2R) og Laszlo Bodrogi (C.A) utgjør bruddet, som nå bare ligger ca. 1.40 foran hovedfeltet, der Thor Hushovd og Kurt-Asle Arvesen sitter godt plassert.

16:04:44Tetgruppen, med Bodrogi (C.A), Calzati (A2R), Voeckler (BTL) og Cañada (SDV), ligger nå bare 1.55 foran hovedfeltet, med ca. 37 km igjen til mål.

16:03:32Janeck Tombak (COF) var en av rytterne som gikk ned i velten. Sammen med lagkamerat Frédéric Bessy holder han nå på å kjøre seg opp igjen til feltet.

16:00:52Alle rytterne som var innblandet i velten er nå på vei opp igjen. Det ser ikke ut som om noen har pådratt seg alvorlige skader.

16:00:21Ny velt i hovedfeltet. Velten skjer langt bak, så få av de store navnene blir involvert. Sergej Gontsjar (DOM), Janeck Tombak (COF) og Juan Antonio Flecha (FAS) er blant rytterne som får et ublidt møte med asfalten.

15:55:38Med ca. 45 km igjen til mål er tetgruppens forsprang blitt mindre, og er nå ca. 2.25. De store favorittene, Lance Armstrong, Ivan Basso og Jan Ullrich, sitter langt framme i feltet for å unngå uhell.

15:55:37Med ca. 45 km igjen til mål er tetgruppens forsprang blitt mindre, og er nå ca. 2.25. De store favorittene, Lance Armstrong, Ivan Basso og Jan Ullrich, sitter langt framme i feltet for å unngå uhell.

15:47:33Det er ca. 20 km igjen til den siste innlagte spurten, og tetgruppen, som har ca. tre minutters ledelse, vil nok holde unna til den spurten. Fra spurten er det 15 km til den eneste kategoriserte bakken i dag, 4. kategorien Côte du lac de la Vouraie.

15:41:5655 km igjen til mål og tetgruppen, med Voeckler, Bodrogi, Calzati og Cañada, ligger 3.12 foran hovedfeltet, der Hushovd og Arvesen sitter ganske langt framme.

15:34:00Rytterne har 60 km igjen til mål, og avstanden mellom hovedfeltet og teten er ca. 3.30.

15:29:34Tempoet er relativt høyt i feltet og avstanden til tetgruppen blir stadig mindre. Forspranget for Bodrogi, Voeckler, Calzati og Cañada er nå ca. 3.20.

15:25:41Bruddet har 70 km igjen til mål, og en ledelse på ca. 3.45 til hovedfeltet, der Arvesen og Hushovd sitter.

15:22:34Tre av de store spurtlagene sitter nå lengst fram i feltet, Davitamon-Lotto, Française des Jeux og Quickstep. Disse jobber med å hente inn bruddet, for sine spurtere Robbie McEwen, Baden Cooke og Tom Boonen. Thor Hushvod ligger fortsatt ganske anonymt midt i feltet, og hans lag har ingen interesse av å hente inn bruddet siden de har ungarske Laszlo Bodrogi der framme.

15:19:14Etter L'Auguillon sur Mer svinger rytterne nordover mot målgang i Les Essarts, og får den svake vinden fra havet inn fra siden. Tempoet i feltet er nå høyere, og flere lag plasserer seg lengre framme.

15:15:01Tetgruppen er inne i L'Augillon sur Mer, og ligger ca. 4.10 foran feltet.'

15:12:51Også QuickStep, som har Tom Boonen som den store spurtkanonen, sitter langt framme i feltet og hjelper til med jakten på bruddet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere