RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ha kjøpt seg til OL

Foto: BORIS HORVAT (AFP)
Sist oppdatert:
Idrett kan ha havnet på det olympiske programmet ved hjelp av bestikkelser.

Keirin er en japansk sykkelgren - som foregår på bane. Rytterne sykler bak hver sin mopedkjører - som holder farten oppe.

BBC har foretatt en omfattende undersøkelse av forholdene rundt innføringen av Keirin i banesyklingsprogrammet i OL til lekene i 1996.

Dokumenter som BBC har fått ta del i, antyder at japanske keirin-organisatorer skal ha betalt tre millioner dollar - drøyt 15 millioner norske kroner - til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) på 1990-tallet.

Daværende UCI-president, Hein Verbruggen, benekter opplysningene.

Keirin er en stor sport i Japan, der millioner av dollars blir omsatt i ulike typer veddemål i sporten. Til tross for mange penger involvert i sporten, har det aldri kommet fram en skikkelig internasjonal stjerne.

Da japanerne på 1980-tallet gjennomførte en suksessfull lobbykampanje overfor UCI, var Verbruggen skeptisk, ifølge Mr Koramasu i Keirin-forbundet.

- I 1992 var det planer om å fjerne keirin fra VM-programmet. Det var et sjokk for oss. Verbruggen var tilhenger av å fjerne keirin, forteller Korasamu til BBC.

Men fire år senere hadde pipa fått en annen låt. Da var keirin plutselig en del av det aller gjeveste innen idrett, nemlig på OL-programmet.

Les mer om saken her!

Les siste nytt fra Tour de France HER!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere