Kong Lance er tilbake

Foto: Scanpix

Men hvorfor gjør sykkelkongen egentlig comeback?

Mange har latt seg begeistre av comeback fra både Erik Mykland og Egil Drillo Olsen den siste tiden. Men bare glem det! Det er peanuts i forhold til det som nå skjer i Australia.

Se for deg om Bjørn Dæhlie hadde gjort comeback på samme dag som Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt. Selv da hadde man ikke kommet i nærheten av det hysteriet Lance Armstrong skaper i disse dager i Australia.

Nettavisen har snakket med to tidligere lagkamerater av sykkelsportens største skikkelse. De sitrer med en barnlig spenning over texanerens retur.

- Kjekkas med hockeysveis
Men hvorfor gjør han det, egentlig?

- Jeg tror Lance har kommet hjem og landet. Han har satt seg ned og sett hvilke muligheter og opplevelser 20 års sykling har gitt ham. Jeg tror han, som så mange andre av oss, har savnet sporten, sier Steffen Kjærgaard til Nettavisen.

Mer sykkel? Sjekk ut Nettavisens sykkelseksjon!

Han husker Armstrong som en bråkjekk unggutt med hockeysveis og ring i øret da han først slo igjennom som syklist som 20-åring. Før det hadde han herjet med konkurrentene sine som Amerikas fremste utøver i triatlon.

- Jeg tror det noen videoer av ham ute på You Tube. Hvor han sier: «I’m the king», eller noe sånt. Han hadde selvtillit som en ekte amrikaner.

Men han hadde også grunn til å være stor i kjeften. Allerede som 12-årig jerngutt vant han konkurranser på seniornivå som triatlet.

- Prøvde å kjøre fra ham
Kjærgaard syklet ikke sammen med Armstrong før han var blitt superstjerne i US Postal i 2000. Året etter den første triumfen i Tour de France.

Kan Lance Armstrong fortsetter der han slapp i 2005? Skriv din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Dag-Otto Lauritzen kjente bedre til den yngre Lance. I 1992 trente ham med Motorola i påvente av å motta sin egen profflinsens. Under samlingen i Nord-California forsto plutselig Dag-Otto, Sean Yates, Phil Anderson, Andy Hampsten, Steve Bauer og de øvrige på teamet hva som bodde i gutten.

- Jeg husker godt en treningsleir vi hadde i USA med 7-11 Motorola-laget. Vi gamlegutta tok med de unge ut og kjørte dem knallhardt, da de kom. Vi tok vel med Lance på en 5-6 turer og forsøkte å kjøre ham i senk. Vi skjønte tidlig at det aldri kom til å skje, sier Lauritzen.

«I’ll be back»
To år senere hadde Lauritzen forlatt Motorola-laget. Han fikk nok en gang føle på kroppen hva som bodde i Lance, da han ble parkert i VM-løypene i Oslo.

Som 21-åring ble amerikaneren tidenes yngste VM-vinner på landevei. Med på kjøpet fikk han også kjendisstatus og starten på en fantastisk sykkelkarriere.

Foto: Ap/scanpix

Det toppet seg selvsagt med syv strake titler i Tour de France. De fleste trodde de så slutten av den aktive Lance i 2005. Så kom nyheten de færreste våget å håpe på den 9. september 2008: I’ll be back!

- Det er tøft av ham. Han har oppnådd mer enn noen andre kan drømme om. Han har ikke så sinnssykt mye å tjene på dette heller, bortsett fra mye eksponering, sier Lauritzen.

Og nettopp eksponering kan være grunnen til at sykkelkongen er tilbake. Som 25-åring fikk Armstrong påvist testikkelkreft. Allerede under behandlingen så «Lance Armstrong-stiftelsen» dagens lys.

Allerede da startet han en omfattende kamp på to fronter: Den ene å komme tilbake som verdens beste syklist, den andre å jobbe for kreftsaken.

- En slags midtlivskrise
I løpet av sine tre år utenfor sykkelsporten har Armstrong jobbet iherdig for å hjelpe andre som er rammet av sykdommen. Blant annet gjennom Livestrong-kampanjen med Nike.

Kjærgaard tror at både det å heve interessen for sykkelsporten og å renvaske sitt eget ettermæle, er viktige faktorer bak comebacket.

- Det er en positiv omskrivning av en slags midtlivskrise, humrer Kjærgaard.

- Dessuten tror jeg han fortsatt er provosert over dopingstempelet sitt. Det er noe man ikke kommer bort ifra når den ene etter den andre av konkurrentene hans i den 10-årsperioden, har blitt tatt for doping. Jeg tror Lance ønsker å komme de ryktene til livs ved å prestere i en periode der sykkelsporten har vært renere enn på 15 år. Det er ingen tvil om at EPO førte sporten inn i en blindgate.

«Armstrongs løgn»
Det er spesielt fra nasjonen Armstrong selv elsket å erobre, at mistankene har svirret oftest: Frankrike.

L’Equipe klasket til med tittel «Armstrongs løgn» på forsiden i 2005. Avisen la fram dokumentasjon på at seks urinprøver avlagt under Tour de France-triumfen i 1999 inneholdt spor av EPO. Årsaken til at mesteren ikke ble dømt, var at teknologien med å avsløre EPO-bruk ikke ble utviklet før 2001, skrev avisen.

Ergo kunne testmetodene heller ikke få tilbakevirkende kraft, men L’Equipe hevdet at de fikk sine tall som en del av et forskningsprosjekt i 2004, som skulle avsløre dopingsyndere i fremtiden.

Foto: Scanpix

Armstrong har alltid tilbakevist at han har noe som helst med doping å gjøre. Ingen har heller noensinne klart å koble ham til svineriet. Også anklagene til L'Equipe ble tilbakevist i 2006.

- Jeg mener pressen har altfor store rettigheter til å harselere med idrettsutøvere. Mange orker ikke å gjøre noe med slike oppslag, men Lance går rett i strupen på dem som gjør det. Når L’Equipe gjorde det, «køddet» de med feil mann, sier Kjærgaard.

Som en elefant
Er det noe Lance virkelig hater, er det kritiske journalister. Gjerne av den mindre etterrettelige typen.

Som et av sportens største vidunderbarn gjennom tidene, har han både finansene og advokatene til å saksøke enhver utgiver av negative nyhetsnotiser.

- Lance er nok et produkt av et problembarn. Han har et problem med autoriteter og tar ingenting for å fly i strupen på dem. Dessuten har han klisterhjerne. Dersom du spør ham om samme ting to ganger på tre år, kan Lance fortelle deg: «Det der har du spurt meg om en gang før!».

- Så hvis jeg som journalist i Nettavisen hadde spurt ham om han dopet seg, hva ville skjedd da?

- Det ville han aldri ha glemt. Da måtte du ha brukt resten av karrieren din til å overbevise Lance om at du ikke er ute etter å ta ham.

- Bare gjør narr av meg
Armstrong benekter at han prøver å omskrive historien med comeback sitt. Han presiserer at med så lang fartstid han har hatt i sporten, ville det vært umulig for ham å skjule en eventuell befatning med ulovlige legemidler.

- Jeg har ikke bare vært med i de syv årene jeg vant Tour'en, noe som ikke ville vært enkelt om man hadde jukset. Jeg har vært med mye lenger enn det. Jeg stilte nesa mi i front av feltet og forble der fra 1992 og hele veien hit. Mine prestasjoner har ikke forvitret eller blitt svekket. I løpet av de siste årene ville jeg ikke satt min families rykte, mine sparepenger, min stiftelse og alle menneskene som tror på saken på spill for dette. Det ville jeg aldri ha gjort.

- Jeg forlot sykkelsporten med ren samvittighet. Jeg sov med ren samvittighet hver natt i disse tre årene. Slo det meg at jeg fortsatt kunne gjøre og fortsatt ville gjøre det? Ja. Hvis folk som deg selv eller andre journalister ønsker å gjøre narr av mitt comeback og kalle det for «bullshit», så gjør gjerne det. Men jeg skammer meg på deres vegne, sa Lance i et bunnsolid intervju med Cycling Weekly i desember.

Selv om det britiske sykkelmagasinet egentlig sto på hans påståtte svarteliste.

Som LeMond og Hinault
Etter å ha sett hva Armstrong kan utrette på to hjul – med det rette laget rundt seg – tør ikke mange å avskrive ham i verdenstoppen.

Foto: Scanpix

Samarbeidet mellom ham og Alberto Contador på Astana-laget, har man neppe sett maken til siden Greg LeMond kjørte som hjelperytter for Bernard Hinault under Tour de France i 1985.

- Astana er vel det sterkeste laget på papiret, selv om Columbia også ser bra ut. Da Lance syklet i US Postal og senere Discovery, var alle rytterne klar over at de skulle ofre sine sjanser for at han skulle gjøre det best mulig. Astana er et bredere lag og har også en annen unik syklist i Alberto Contador. Han har vunnet alle de store etapperittene allerede, til tross for at han ikke er mer enn 26 år, sier Lauritzen.

- Er i superform
Så spørs det om det er mulig for Armstrong å fortsette der han slapp. I en alder av 37 år og med den utviklingen idretten har vært igjennom i mellomtiden.

- Han har ikke latt seg slippe lengre ned på treningsnivået enn det dobbelte av en norsk fotballspiller i eliteserien. Om han lå på rundt 1000 treningstimer i året tidligere, har han nok holdt seg på rundt 600 siden 2005, sier Kjærgaard.

- Jeg snakket med Sean Yates (sportsdirektør i Astana) for ikke så lenge siden. Han sa at Lance var i superform. Det har vært ville tilstander rundt den mannen siden de var på samling på Kanariøyene i desember. Jeg gleder meg til comebacket, sier Lauritzen.

Kanskje ikke så rart.

Kongen er tilbake.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.