Kristoff favoritt før storritt: - Ingen vil ha ham med inn til mål

FAVORITT: Alexander Kristoff er en av de største favorittene til å vinne Flandern Rundt. Her fra et tidligere ritt.

FAVORITT: Alexander Kristoff er en av de største favorittene til å vinne Flandern Rundt. Her fra et tidligere ritt. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Alexander Kristoff er en av de største favorittene til å vinne Flandern Rundt.

Søndag er det klart for vårklassikeren Flandern Rundt.

Det årlige sykkelrittet arrangeres i den belgiske delstaten Flandern, og regnes som ett av de fem monumentene i sykkelsporten.

- Det er en nasjonaldag for belgiere. Det kommer til å være dramatikk fra første stund, sier Stein Ørn til Nettavisen.

Han er trener for Alexander Kristoff, som er en av de aller største favorittene til å vinne rittet.

Fantastisk sesongstart
Nordmannen har hatt en glimrende sesongstart, og toppet det hele med å vinne etapperittet De Panne-Koksijde sammenlagt torsdag. Han vant også tre av fire etapper i rittet.

Det overrasker ikke treneren.

- Det er helt parallelt med det som har skjedd de siste sesongene. For to år siden var han nummer to i De Panne, mens han i fjor kom inn i rittet uten overskudd. I år har vi lagt opp treningsopplegget slik at han skulle komme inn med overskudd, forteller Ørn.

I FORM: Alexander Kristoff kunne torsdag juble for sammenlagtseier i De Panne-Koksijde. Foto: Yorick Jansens (Afp)

Dette overskuddet vil også holde seg inn mot Flandern Rundt, skal vi tro Ørn.

For søndagens ritt er et av sesongens høydepunkt for 27-åringen. Av de fem monumentene som er i sykkelsporten har Kristoff reel mulighet til å vinne tre av dem.

I fjor kom seieren i Milano-Sanremo, og i år kan han følge opp med triumf i Flandern og i brosteinsklassikeren Paris–Roubaix (12. april). Men Ørn forteller at hans læregutt vil få en svært vanskelig oppgave med å vinne.

- Det blir en taktisk utfordring. Etter de gode resultatene han har hatt er det ingen som vil ha med seg Kristoff inn til mål. Samtidig er sjansen for Kristoff større hvis det er mange ryttere som klarer å henge med, sier han.

- Hva er det som blir avgjørende for at han skal vinne rittet?

- Det er rett og slett avhengig av hva de andre gjør. Han er godt forberedt. Det samme er laget hans. Det blir det taktiske spill, for sykkel er som et sjakkspill, sier han, og fortsetter:

- Det er vanskelig å være favoritt i sykkel, for det er lett å eliminere enkeltryttere. Andre ryttere kan ligge på hjulet til Alexander og tvinge ham til å måtte tette luker mot slutten av rittet, og det kan tappe han for krefter, forteller treneren.

Dette er løypa for Flandern Rundt 2015:

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)


- Ikke Tour de France

Årets utgave av rittet er 264 kilometer langt. Det som kjennetegner sykkelmonumentet er de mange bratte og smale stigningene, samtidig som flere av disse også er brosteinsbelagte.

Det vil føre til en hard kamp om å komme tidlig inn i bakkene, for å ikke bli hindret av andre ryttere som kan være uheldig. Stein Ørn tror det vil bli mange velt og punkteringer underveis.

- Dette er ikke Tour de France. Her er det ikke forskjellige kamper om sammendraget og etappeseire. Her er alt samlet i én pakke. Det kommer til å gå masse velt. Det kommer til å bli mange punkteringer. Alexander kan ryke ut av rittet etter fem kilometer, men rittet vil fremdeles gi en fantastisk dramatikk. Flandern Rundt er en nasjonaldag for belgierne. Det er også mange nordmenn som drar ned for å se rittet langs løypa, sier han.

SKAL HJELPE KRISTOFF: Katjusja-rytter Sven Erik Bystrøm. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Får hjelp av Bystrøm
Den norske U23-verdensmesteren, Sven Erik Bystrøm, fikk tidligere denne uken gladnyheten om at han kom med på Katsjusja-laget til Flandern Rundt.

LES OGSÅ:Bystrøm får kjøre Flandern Rundt med Kristoff

Her blir 23-åringens viktigste oppgave å hjelpe Kristoff frem i feltet før stigningen, slik at han unngår velt.

- Sven Erik blir en hjelperytter for Alexander. Han er fortsatt ung, og det er kort restitusjonstid fra De Panne. Det vil være en tøffere påkjenning for ham enn det er for Kristoff. Vi har imidlertid lagt opp et treningsopplegg som gjør at han skal klare det bra, forteller Ørn, som også er Bystrøms trener.

- Han skal sørge for å hjelpe Alexander inn i bakkene. Det er en kamp om å komme tidlig inn i bakken. Det blir ofte velt midt i feltet og da er det lett å få rittet ødelagt. Jobben med å komme seg opp i feltet før hver bakke koster mye krefter, dermed er det ikke sikkert han vil henge med hele veien inn til mål. På en annen side kan det at han sitter langt fremme i motbakkene være den taktiske muligheten for at han faktisk sitter med i finalen, forteller Ørn.

LØYPEPROFIL: Flandern Rundt 2015. Foto: http://www.rondevanvlaanderen.be/

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.