Kristoff-lagkamerat vant monsteretappe

RÅSTERK: Joaquim Rodriguez rykket fra alle og vant den tolvte etappen i Tour de France.

RÅSTERK: Joaquim Rodriguez rykket fra alle og vant den tolvte etappen i Tour de France. Foto: Lionel Bonaventure (Afp)

Nok en bruddseier i Tour de France.

16.07.15 17:39

Den tolvte etappen av årets Tour de France var på forhånd regnet som en av de absolutt tyngste etappene i årets ritt.

Ut fra et stort brudd, satt til slutt Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) i tet, tett fulgt av trioen Jakob Fuglsang (Astana), Joaquim Rodriguez (Katusja) og Romain Bardet (AG2R).

Opp den tøffe avslutningen på Plateau de Beille, var det likevel Alexander Kristoffs lagkamerat Rodriguez som viste kjempekrefter. Spanjolen rykket fra konkurrentene og vant sin andre etappeseier i årets Tour de France.

I mål var avstanden ned til Jakob Fuglsang på andreplass et minutt og tolv sekunder, mens Romain Bardet ble nummer tre på etappen. Kwiatkowski stivnet helt mot slutten, og ble også hentet av storfavorittene som kom bakfra.

Vi fulgte rittet live her.

Angrep mot Froome
Det var nemlig ikke bare i bruddet at det kom angrep opp monsterbakken til Plateau de Beille. Også i feltet hvor sammenlagtleder Froome satt, kom angrepene.

Først forsøkte Alberto Contador å rykke fra, men Richie Porte tauet sin lagkaptein, Froome, opp til spanjolen.

Deretter smalt det fra fjorårsvinner Vincenzo Nibali. Italieneren tråkket til, og skaffet seg en liten luke til Porte, før også han måtte gi tapt mot Sky-toget.

Da Porte var ferdig, var det Gerraint Thomas som fikk prøve seg. Både Alejandro Valverde og Nairo Quintana forsøkte å stikke fra gruppen, men Thomas avverget begge angrepene.

Så var det duket for Froome-angrep. Briten forsøkte seg med et rykk som lignet det vi har sett av han tidligere, men de sterkeste konkurrentene klarte å holde følge. Dermed sloknet tempoet noe, og Gerraint Thomas kom seg opp igjen til sin kaptein, og fikk tauet kapteinen trygt i havn.

Dermed var det kun veldig små endringer i toppen av sammenlagtlisten.

- Laget gjorde en kjempejobb i dag. Både Richie (Porte) og Gerraint (Thomas) syklet fantastisk. Det vil komme angrep senere i touren også, men med disse hjelperne er jeg i en god posisjon, sier Froome i et TV 2-sendt intervju etter etappen.

Se hele resultatlisten.

INGEN ENDRING: Storfavorittene klarte ikke å komme seg løs på den tolvte etappen. Foto: Eric Gaillard (Reuters)

Stort brudd
Det var et stort brudd som kom seg vekk fra hovedfeltet tidlig på torsdagens etappe.

Totalt 22 mann havnet i en ledergruppe over ti minutter foran Team Sky og resten av hovedfeltet.

Det var fra denne utbrytergruppen dagens vinner til slutt stakk av og vant. For jo flere fjell man passerte, jo flere ryttere falt av fra den store bruddgruppen.

Spurt
Selv om etappen sett under ett gikk ganske rolig for seg for de aller største sammenlagtfavorittene, startet den med et smell. Den innlagte spurten kom nemlig allerede etter 20 kilometer, og spurterne ønsket ikke å slippe løs noe brudd før spurten var passert.

Dermed var det Andre Greipels lag Lotto-Soudal som tok føringen fra start av. Laget kjørte hardt fram til spurten, og Greipel passerte streken først.

Av den grunn tok Greipel 20 poeng på den grønne spurttrøya. Peter Sagan beholder likevel den grønne trøyen, men leder nå kun med to poeng etter å ha passert spurten som tredjemann.

PS: Ingen av de norske rytterne hadde ambisjoner eller sjanser på torsdagens etappe. De havnet i en grupetto bak de gode klatrerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag