RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Landeveisrøverne på vei tilbake

Foto: AFP/
Sist oppdatert:
De gamle «heltene» sykkelsporten aldri blir kvitt.

Ettersom Giro d’Italia fyller 100 år og selveste Lance Armstrong deltar i feiringen, vil året 2009 trolig kunne skrives inn i historiebøkene med gullskrift når året er omme.

Dessverre markerer starten på årets sesong også fortsettelsen på at gamle syndere fremdeles ønskes velkommen til sporten.

Les også: - De følger meg nok

Dette irriterer for eksempel tidligere sykkelproff Mads Kaggestad grenseløst. I hans verden ville heller unge, rene og fremadstormende ryttere fylt opp profflagene, ikke de som allerede burde ha forspilt sin sjanse.

Delta i debatten: Er det for lett å få tilgivelse i sykkelsporten? Benytt kommentarfeltet!

I samarbeid med Nettavisen har han satt opp liste over spøkelsene i 2009.

Rock Racing: Tyler Hamilton, Santiago Botero, Francisco Manchebo og Oscar Sevilla var alle involverte i Operación Puerto. Hamilton ble utestengt for doping i to år allerede i 2005 og ble ekskludert fra Tinkoff i 2007. Sportsdirektør Rudy Pevenage var sentral i T-Mobile systematiserte dopingbruk på 80- og 90-tallet.

- Hamilton er både gammel og tatt for doping. Jeg skjønner ikke hva de skal med ham. Når det gjelder de øvrige viser dette problemet med dopinglegen Eufemiano Fuentes og Operación Puerto: Enten må sannheten fram, ellers vil disse mistankene fortsette å henge over rytterne. Jeg synes imaget til Rock Racing er litt kult, men jeg forstår ikke hvorfor de skal fylle de opp med aldrende juksemakere, sier Mads Kaggestad.

Mer sykkel: Her finner du Nettavisens sykkelseksjon!

Frank Vandenbroucke (Mistubishi-Jartazi): Den belgiske 34-åringen har levd et tøft liv. Historien omfatter både selvmordsforsøk, kokainavhengighet og dopingfunn i hans egen leilighet. Før denne sesongen ble han hentet av landsmann Patrick Stallaert til estiskbaserte Mitsubishi-Jartazi.

- Jeg kan ikke se at han har noe potensial lenger. Han har vært involvert i så mye tull. Hvilken bedrift vil være assosiert med en fyr som har forsøkt å drepe kona si, handlet med narkotika og har oppbevart dopingpreparater i huset sitt? Enten gjør de dette for å provosere, ellers har de et naivt forhold til reklame. For god PR er det i hvert fall ikke!

NY SJANSE: Jörg Jaksche sykler for Cinelli OPD i 2009.
NY SJANSE: Jörg Jaksche sykler for Cinelli OPD i 2009.

Jörg Jaksche (Cinelli OPD): Nok en rytter som gikk i baret under etterforskningen av Operación Puerto. Jaksche la etter hvert en del kort på bordet, og fikk straffen sin redusert til ett år. Nå dukker han opp i San Marinos flaggskip: Cinelli OPD.

- Han har lagt en del av kortene på bordet. For meg virker det som han kastet et dårlig lys over andre personer og selv påtatt seg en offerrolle. I min bok er det til sist rytteren selv som bestemmer om hans skal ta sprøyta, eller ikke.

Floyd Landis (Ouch): Sommeren 2006 trodde Phonak-rytteren at han hadde vunnet Tour de France. Til slutt ble han strippet for både heder, ære og tittel. Landis testet positivt på testosteron.

- Han har smertelig fått oppleve medaljens bakside. Floyd har vært igjennom en personlig tragedie, og får nå en ny sjanse i et mindre, amerikansk lag. Derfor er det vel greit å gi ham en ny sjanse.

Ivan Basso (Liquigas): Italieneren rotet seg også inn i Operación Puerto. Ble utestengt i to år etter å vedgått at han vurderte (!) å dope seg. Sykler i år for Liquigas.

- Han har vært utestengt i to år og det er en normal straff. Han innrømmet i hvert fall at han planla å dope seg, så det er fair enough at han er tilbake nå.

TILBAKE: Ivan Basso sykler for Liquigas i 2009.
TILBAKE: Ivan Basso sykler for Liquigas i 2009.

Patrik Sinkewitz (PSK Whirlpool-Author): Brakte skam over Telekom-laget etter at de egentlig hadde ryddet opp i sine rekker. Tyskeren innrømmet senere bloddoping og slapp derfor unna med ett års utestengelse. Sinkewitz kunne vært tilbake i syklingens verden allerede i fjor sommer, men comebacket ble utsatt til inneværende sesong.

- Han er tilbake i et lite, tsjekkisk lag denne sesongen. Når jeg vet hvor man unge, gode ryttere som står uten profesjonelle kontrakter nå, kan jeg ikke si annet enn at det irriterer meg. Sinkewitz har vært både i Mapei, Quick Step og T-Mobile. Han er vel blant dem som ikke klarer å sykle uten dop.

Aleksandr Vinokourov (Astana?): Ringreven «Vino» klarte å redusere utestengelsen sin fra to til ett år ved å late som han skulle legge opp etter å ha blitt hevet ut av Tour de France i 2007. Spørsmålet er om noen kan nekte ham å vende tilbake i Astana-drakt i 2009, dersom han selv ønsker det:

TILBAKE? Hvem skal stoppe Alexandr Vinokourov fra å gjøre comeback?
TILBAKE? Hvem skal stoppe Alexandr Vinokourov fra å gjøre comeback?

- Hvis han skulle klare å komme seg tilbake nå, vil det være helt latterlig. Han har i hvert fall ett år igjen å sone, men hvis han klarer det skyldes det ren sløvhet fra UCI. På den annen side har Vinokourov skaffet sponsoravtalen for Astana-laget og er en del eierskapet. Hvem skal kunne nekte ham en retur da?

- Så hvem skulle isteden fått de ledige plassene, Kaggestad?

- Det finnes jo så mange talentfulle norske og svenske ryttere. Hvorfor kan ikke de få et ben innenfor? Ryttere som Lars Petter Nordhaug, Stian Remme, Alexander Kristoff og Fredrik Willmann har fortjent en slik sjanse. Men en del av de guttene oppover lista her, burde ha forspilt sin sjanse for lenge siden.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere