Medaljedrømmen knust

Foto: (AP/Scanpix)

Tidenes norske VM-lag ikke godt nok til å kjempe om medaljene.

27.09.09 19:38

Det var knyttet store forventninger til de norske rytterne før sykkel-VM i Sveits, med både Edvald Boasson Hagen, Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd i tilsynelatende god form.

Men søndag viste det seg at nordmennene ikke hadde noen sjanse til å hevde seg helt i toppen i VM-løypene, da australieren Cadel Evans vant den 262,2 kilometer lange fellesstarten i Mendrisio.

Kurt Asle Arvesen holdt lenge følge med tetgruppen da det dro seg til med slutten, men da en gruppe på ni ryttere satte på turboen med én runde igjen av løypa, måtte nordmannen gi slipp.

Arvesen gjorde likevel en mer enn godkjent innsats, og endte som nummer tolv i rittet.

Og selv er nordmannen svært godt fornøyd med egen innsats.

- Superdag
- Jeg henger ikke med hodet. Det var en superdag på sykkelen. Jeg har knapt kjørt bedre noengang, sier en sliten Arvesen til VG etter rittet.

- På den siste runden var jeg på grensen til å få krampe nesten hele tiden, forteller nordmannen.

Tidligere hadde fem av de ni norske rytterne brutt fellesstarten, deriblant Thor Hushovd.

Samtidig måtte Edvald Boasson Hagen, nylig sammenlagtvinner av Tour of Britain, gi slipp på hovedfeltet i de tøffe motbakkene mot slutten av rittet.

Og det var Cadel Evans som endelig kunne juble i mål, over seieren som betyr en stor opptur for australieren etter en vanskelig sesong på sykkelsetet.

- Utrolig artig
- Det var litt overraskende at det var Cadel Evans som tok det, han var jo ikke en av dem som ble nevnt som favoritt på forhånd, sier Thor Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll til Nettavisen.

Trønderen syns det er morsomt at det var nettopp Evans som til slutt fikk en gullmedalje å juble over.

- Evans er jo en veldig sterk løper, som sliter og er utrolig seriøs. Jeg syns det er utrolig artig at han vant, mener han.

Og at vinneren kommer fra Australia, er heller ikke Kvålsvoll imot.

- Det er morsomt at det er noen fra andre land enn Italia og Spania som vinner, konstaterer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Alessandro Trovati/AP

- Hadde ikke dagen
Tidlig på fellesstarten fikk en gruppe på ti mann et forsprang fra hovedfeltet. Avstanden økte etter hvert til drøye ti minutter, men hovedfeltet hadde likevel noenlunde god kontroll på utbryterne foran.

Med fem runder igjen var avstanden opp fra hovedfeltet knappet ned til under tre minutter, med et lite felt av ryttere bare to minutter bak gruppen på ti syklister i front.

- Det har vært kritisk med den store mellomgruppa uten noen av våre. Nå er jeg ganske optimistisk på at det blir kjørt inn igjen. Det ser lysere ut nå, sa Steffen Kjærgård, lederen for det norske laget, underveis til NRK.

Men med drøye 50 kilometer igjen, kom meldingen om at Thor Hushovd hadde brutt løpet.

- Jeg merket at jeg ikke hadde dagen. Jeg var tom for energi. Det var en krevende løype som ikke passer meg så godt, så jeg valgte å stå av, sa Hushovd til NTB.

«Rein rutine og seighet»
Grimstad-gutten meldte imidlertid til NRK at Edvald Boasson Hagen følte seg i god form, mens Kurt Asle Arvesen var med «på rein rutine og seighet».

Like etterpå var det klart at også Roy Hegreberg var ute av løpet. Dermed var det fire norske syklister igjen mot mål: Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch og Stian Remme.

Så gikk gruppen med 20 syklister i et nytt brudd, med drøye tre runder igjen å sykle. Med i gruppen var belgiske Tom Boonen, som nok håpet på en skikkelig opptur etter en heller svak sesong i sykkelløypa.

Men med én runde igjen var forspranget spist opp. Og det var tydelig at Kurt Asle Arvesen hadde en god posisjon i hovedfeltet, mens Edvald Boasson Hagen hadde måttet gi slipp på hovedfeltet - i liket med nevnte Boonen.

Men så stakk altså de ni rytterne, der Cadel Evans til slutt viste seg som den med mest krefter igjen. Russiske Alexandr Kolobnev tok sølvet, mens spanske Rodriquez tok bronsen. Kurt Asle Arvesen kom i mål som nummer tolv, 1 minutt og 47 sekunder bak Evans i mål.

Sjekk siste sportsnytt her!
Her finner du nyheter om sykling!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.