Mesterhjernen Arvesen

Foto: Scanpix

Derfor kan Kurt Asle Arvesen være Team Skys smarteste trekk.

27.01.10 08:40

- Kurt var på lista fra starten av. Jeg har kjent ham i mange år, jeg kjenner hans mentalitet og jeg kjenner hans livsfilosofi. Jeg vet hvor mye han forventer av seg selv og jeg vet hvor godt han fungerer som lagspiller, sier Scott Sunderland til Nettavisen.

Vennskapet mellom Team Skys seniorsportsdirektør og Kurt Asle Arvesen strekker seg tilbake til 2001. Da syklet de to sammen i Team Fakta.

Sammen har de opplevd 34-åringens største oppturer i karrieren:

* Da Arvesen vant sin første etappeseier i Giro d’Italia i 2003, var han og Sunderland lagkamerater.

* Da Arvesen gjentok bedriften i 2007 (som Team CSC-rytter), vant klassikeren E3 Prijs-Harelbeke og sin foreløpig eneste Tour de France-etappe i 2008 – var Sunderland mannen som fulgte med i sportsdirektørbilen.

Basso, Sastre og Schleck
Derfor var det ingen stor overraskelse at nettopp Sunderland var på tråden da han fikk frikort til å skrape sammen det beste av toppsyklister til Team Sky anno 2010.

I løpet av fem sesonger i Team CSC har Arvesen ledet store ryttere som Ivan Basso, Carlos Sastre, Fränk og Andy Schleck på landeveien.

På grunn av sine lederevner og vanvittige rutine har nettstedet dailypeloton.com omtalt nordmannen som det britiske storsatsingens klokeste signering.

- Den djerveste signeringen hittil kan meget vel være Kurt Asle Arvesen fra Team CSC. Ikke bare er an flerfoldig norsk mester og etappevinner i Tour de France – han har også støttet Ivan Basso under touren i 2004 og 2005, og Schleck-brødrene i de siste to, skriver nettstedet.

Wiggins kan lene seg tilbake
Da Nettavisen overvar Team Sky-lanseringen i starten av denne måneden, var ingen i tvil om romsdalingen betydning på laget:

- Kurt var i Edvalds posisjon tidligere i karrieren. Han var et supertalent og vant U23-VM, men kom kanskje ikke til det rette laget for å utvikle talentet sitt i starten av karrieren. At han er her nå er i kraft av hans rutine. Det er mange av rytterne våre som vil lære mye av ham, sier Bradley Wiggins til Nettavisen.

- Hvor viktig er det for deg å vite at du har kapteinen som har styrt brødrene Schleck, Ivan Basso og Carlos Sastre tidligere, på ditt eget lag?

- Det gjør at presset på meg selv minker. Jeg er rimelig tilfreds med å lene meg tilbake og la noen andre styre oss på landeveien. Kurt er ideell i forhold til å organisere laget underveis. Det kommer til å være en stor fordel for oss.

Kurt: - Jeg er en gammel sau!
I Team Sky kommer Arvesen til å opptre som bindeledd mellom rytterne og lagledelsen ute på veien. Han vil også ha et særegent ansvar for å hjelpe de yngste rytterne på laget.

- Etter hvert har jeg blitt en gammel sau, jeg nå. Men jeg er vel en rytter man kan bruke i de fleste sykkelløp. Først og fremst fungerer jeg som et bindeledd mellom ledelsen og rytterne. Den som skal få laget til å trekke i samme retning.

- Er det noen forskjell på rollen du får i Sky og den du hadde i Saxo Bank?

- Egentlig ikke. Jeg er en rytter som kan vinne sykkelløp. Samtidig trives jeg godt med å hjelpe andre, og jeg har ingen problemer med det. Jeg kunne ha sluttet i morgen og ha vært kjempefornøyd med karrieren. Jeg har vunnet og opplevd mye mer enn jeg drømte om som ung. Når det er sagt, har jeg fremdeles personlige ambisjoner om å gjøre det godt i klassikerne, sier Arvesen til Nettavisen.

Den store mesteren
Mange nordmenn fikk nok øyene opp for nordmannens sentrale rolle i CSC-laget, da han tauet Carlos Sastre, Fränk og Andy Schleck til foten av L’Alpe d’Huez på den 17. etappen av Tour de France i 2008.

- Jeg trodde ikke han var en klatrer. Han gjorde en helvetes jobb i dag, kvitterte Fränk Schleck i etterkant.

Den offensive hjelperytteren skal også ha sin del av æren for Fabian Cancellaras triumfer i Milano-Sanremo (2006) og Paris-Roubaix (2008).

Nettopp derfor har han blitt en favoritt i Scott Sunderlands øyne.

Hør bare her:

- Grunnen til at Kurt ikke vinner så mange ritt, er ikke fordi han ikke er i stand til det. Det spesielle er at han, i stedet for å gå for seieren selv, tenker at rytteren bak ham – med den samme skjorta – har en bedre sjanse til å vinne.

- For meg kjennetegner det den store mesteren. Han som kan gjøre det selv, men som ofrer alt for at laget skal vinne, sier Sunderland.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag