Det kan gå fort unna når man deltar i et sykkelritt på aller høyeste nivå. Og du trenger ikke å være blant dem som kjemper om etappeseirer i Tour de France for å komme opp i høye hastigheter.

Det beviste australske Leigh Howard (26) til gagns da han hadde havnet bak gruppettoen på grunn av trøbbel med dekkene.

Gruppettoen er betegnelsen på den delen av sykkelfeltet som gjerne ligger bakerst på de harde fjelletappene. Howard ligger for øvrig som nummer 189 av 193 ryttere etter ni fullførte etapper, og har vært et vanlig skue helt bakerst i feltet så langt.

Australieren lå igjen plassert i denne samme grupperingen søndag, da han brått ble nødt til å bytte dekk. Også flere av de norske tour-syklistene befant seg i gruppettoen, blant andre Howards lagkamerat Sondre Holst Enger.

Kritisk fase

For dem som ikke greier å henge med bakerste gruppe, kan dette ofte bety slutten på Tour de France. På hver etappe må alle som vil være med videre fullføre innenfor tidsgrensa. En kan ikke være for langt etter etappevinneren i mål.

Søndag måtte fire syklister trekke seg fra etappen av ulike årsaker. Noen av dem innså nok at de aldri ville klare å gjennomføre raskt nok.

Howard måtte på sin side først bytte et dekk, så et til, før han deretter byttet ut hele sykkelen med en ny.

For å ta igjen det han tapte på trøbbelet, tråkket australieren virkelig til i pedalene på vei ned fra et av etappens flere høye fjell.

Etter målpassering kunne 26-åringen konstatere at sykkelcomputeren hans registrerte en fart på 122,7 kilometer i timen.

(artikkelen fortsetter under)

Hastigheten hans kunne altså gitt en fartsbot på et par tusenlapper på norske motorveier med 110 kilometer i timen som farstgrense.

Ikke småtterier, altså.

185.-plass

Det ble i alle fall ny fartsrekord for Howard. Men innsatsen holdt ikke til mer enn en 185.-plass på etappen.

IAM-syklisten erkjenner at han syklet i en fart som var i overkant av det han følte var forsvarlig.

Etter å ha fortalt om dekk- og sykkelbyttene på Twitter, legger han til en emneknagg som antyder at han nesten gjorde i buksa mens han holdt den nevnte toppfarta.

Tour de France har hviledag mandag, men fortsetter med en ny fjelletappe i Andorra og Sør-Frankrike tirsdag.