RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn på verdenstoppen i kortbruk

Sist oppdatert:
Få eller ingen drar kortet mer enn oss nordmenn. Vi bruker stadig mer nettbank til å få unna regninger, og betaler i langt større grad med bankkort enn før. Blankettbaserte transaksjoner er i klar tilbakegang.

Ved utgangen av 2003 var det inngått mer enn 2,5 millioner avtaler om nettbetalinger. Det er en økning på 32 prosent fra året før.

Antall regningsbetalinger over Internett økte med 18 prosent siste år og endte på 96 millioner, viser Norges Banks Årsrapport om betalingsformidling 2003.

Regningsbetaling ved at giroer sendes inn per brev brukes fortsatt, men antall transaksjoner falt med 16 prosent i fjor. Bruken av denne tjenesten har blitt halvert i løpet av de siste fire årene. Også innlevering av giro til bankene gikk kraftig ned.

Det er knapt noen land i verden der betalingskort brukes hyppigere enn i Norge. I 2003 var det registrert 702 millioner transaksjoner med kort til varekjøp og kontantuttak, en økning på 12 prosent fra året før. Den samlede verdien av disse var 270 milliarder kroner.

Bankenes gjennomsnittspriser på elektroniske betalingstjenester har stort sett vært uendret fra i fjor til i år. Prisene på blankettbaserte betalingstjenester har imidlertid økt.

Det norske betalingssystemet kjennetegnes generelt av en høy grad av sikkerhet, og et lavt nivå på misbruk og svindel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere