RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges neste eksportartikler

Foto: Bengt Magnus Dyrkorn/Nettavisen
Sist oppdatert:
Det gror godt bak fyrtårnene i norsk sykkelsport. Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug blir trolig Norges to neste sykkeleksporter.

SALZBURG (Nettavisen): Thor Hushovd og Mats Kaggestad i Crédit Agricole og Kurt Asle Arvesen i CSC har vært Norges representanter i syklingens Pro Tour de to siste sesongene. Hushovd er i verdenstoppen. Arvesen et stykke bak, men likefullt i den internasjonale eliten.

Sikker på Hagen og Nordhaug
Snart kan de store norske profilene få selskap av to unge fremmadstormende ryttere.

- Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug er norsk syklings to neste eksportartikler. Det er jeg rimelig sikker på, sier landslagssjef Svein-Gaute Hølestøl til Nettavisen.

De fleste storlagene på Pro Touren har ligget langflate etter Boasson Hagen lenge. Nordmannen har hatt en kanonsesong i sitt første år som senior, med åtte UCI-seirer, tre etappeseirer på Tour l'Avenir og en femte- og åttendeplass i VM. Mange tror Lillehammer-gutten ender i CSC - men først vil han sykle én sesong til i norske Team Maxbo Bianchi.

Der er han lagkamerat med Lars Petter Nordhaug. 22-åringen var lenge blant verdens beste terrengsyklister i juniorklassen, samtidig som han var et stort landeveistalent. Først før inneværende sesong bestemte han seg for å satse 100 prosent på landevei. I juni gikk han helt til topps i NM, i konkurranse med blant andre Kurt Asle Arvesen, Gabriel Rasch og Edvald Boasson Hagen.

Kjempetalent
Også sportssjef på U23-laget og Maxbo Bianchi, Gino van Oudenhov, er full av lovord om Nordhaug.

- Det er første året hvor han er en rein landeveisrytter. Han er virkelig et kjempetalent, og blir sammen med Edvald Norges neste utelandsproff, slår van Oudenhov skråsikkert fast.

Og Nordhaug vet å sette pris på skrytet.

- Det er hyggelig å få skryt av sjefene og høre at de har troen på meg. Jeg gleder meg allerede til neste sesong, og er topp motivert selv om det har vært et hardt år med mange konkurranser, sa Nordhaug til Nettavisen etter lørdagens U23-VM i Salzburg.

Viste seg frem i VM
Der satt han helt i tet i bruddet som to runder før mål var oppe i en ledelse på ett minutt til hovedfeltet. 22-åringen fikk virkelig vist hva som bor i ham, og innrømmer at han har store planer med sykkelkarrieren.

- Målet mitt er å komme meg til en klubb på Pro Touren. Jeg tenker ikke så mye på det ennå, men det er klart snakket om et nordisk profflag høres fristende ut, sier han - og legger til at han ikke har det travelt:

- Jeg signerer nok en ny kontrakt med Maxbo Bianchi. Der er det et kjempebra miljø, og jeg tror jeg har mye å lære av folk som Gabriel Rasch ved å bli der ett års tid til. Jeg har lært mye allerede. I fjor gikk jeg på trynet i annenhvert ritt, i år har jeg ikke vært over ende en enste gang, gliser han.

Spennende juniorer
I kjølvannet av Boasson Hagen og Nordhaug er det flere svært lovende juniorer på vei opp og frem. Blant annet er det et spennende ungdomsmiljø i Stavanger-området. Det ser med andre ord lyst ut med tanke på norsk syklings fremtid.

- Det gror veldig bra. Vi har allerede to ryttere i verdenseliten. Det er nesten ingen som tror det når vi sier at lille Norge med fire millioner innbyggere har to så sterke ryttere som Hushovd og Arvesen. De to har gått foran og vist ungdommen at det går an. Nå kommer det flere etter. De to første blir Boasson Hagen og Nordhaug. Det er veldig kjekt å se for oss som jobber med dette, lyder landslagssjef Hølestøls optimistiske spådom.

Norske sykkelfans kan se fremtiden lyst i møte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere