Nairo Quintana avgjorde i den siste bakken og vant den tiende etappen av Vuelta a España mandag.

Vegard Stake Laengen var lenge med i teten på etappen.

IAM-proffen fra Asker kjempet seg med i mandagens brudd og gjorde en heroisk innsats. Med bare sju kilometer igjen av den siste stigningen opp til legendariske Lagos de Covadonga satt nordmannen fortsatt med i teten.

Mot slutten fikk imidlertid 27-åringen det tyngre og måtte se en lang rekke ryttere passere seg. I mål tråkket han likevel til en sterk 18.-plass.

Colombianske Nairo Quintana fant aldri toppformen i Tour de France, men mandag var Movistar-rytteren tilbake på sitt aller beste.

Quintana gikk til angrep fra hovedfeltet tidlig i den siste bakken, og fikk med seg kun Alberto Contador av de store sammenlagtfavorittene.

Rammet av velt

Med tre kilometer igjen måtte også Contador slippe den lille klatrespesialisten, som med kort vei til mål innhentet ledende Robert Gesink.

Quintana var for øvrig en av rytterne som ble rammet av en stor velt tidlig på mandagens etappe. Colombianeren kom til mål med opprevet trøye, men hadde likevel mest krefter på slutten.

I mål var han 24 sekunder foran Gesink.

Tour de France-vinner Chris Froome så ut til å ha store problemer tidlig i den siste stigningen, men slo tilbake og syklet strålende i avslutningen. I mål hadde han kun Gesink og Quintana foran seg. Briten tapte til slutt kun 25 sekunder til Quintana.

Sterk Eiking

Med mandagens seier tok sistnevnte tilbake den røde ledertrøya i vueltaen. Han har nå 57 sekunders ledelse på lagkamerat Alejandro Valverde. Froome følger ytterligere ett sekund lenger bak.

- Vi må fortsette med det vi har gjort så langt for å distansere oss fra ham, sa Quintana, og la til at han ikke føler seg trygg før han har tre minutters forsprang på Froome foran den avgjørende tempoetappen.

Odd Christian Eiking klarte seg også godt i den siste tøffe stigningen mandag. FDJ-proffen ble til slutt nummer 44, slått med drøye seks minutter av etappevinner Quintana.

Sindre Lunke ble nummer 63, mens Sven Erik Bystrøm endte på 126.-plass.

Totalt 188,7 kilometer ble tilbakelagt på etappen fra Lugones til Lagos de Covadonga. (©NTB)