Slik holdt hun ut Armstrongs trakassering

STARTET SOM VENNER: Betsy Andreu ville ikke akseptere at Lance Armstrong jukset og svindlet seg til sportslig suksess og millioner av kroner. Derfor sa hun ifra.

STARTET SOM VENNER: Betsy Andreu ville ikke akseptere at Lance Armstrong jukset og svindlet seg til sportslig suksess og millioner av kroner. Derfor sa hun ifra. Foto: Montasje (NTB scanpix / All Over Press)

- Løgnene til Lance Armstrong fortsetter, og det er utmattende, men jeg gir meg aldri, sier Betsy Andreu til Nettavisen.

Før marerittet startet, var Lance Armstrong og Frankie Andreu nære venner. De syklet sammen for Motorola fra 1992 til 1996, for Cofidis i 1997 og deretter i US Postal fra 1998.

Det var slik Betsy Andreu, Frankies kjæreste og etter hvert kone, ble kjent med Armstrong. Det var slik det begynte.

Hørte innrømmelsen

Det var slik hun oppdaget sannheten om Lance Armstrong, da hun og Frankie besøkte ham på universitetssykehuset i Indiana i 1996, etter at han hadde fått testikkelkreft.

Under besøket ble Armstrong spurt av legene om han noen gang hadde brukt prestasjonsfremmende midler, og med Betsy og Frankie til stede svarte han ifølge Andreu-paret «ja» og ramset opp EPO, veksthormoner, kortison, steroider og testosteron.

Betsy ble sjokkert. Hun ble skuffet over at Lance hadde jukset, og hun ble redd for at Frankie gjorde det samme, at han også ville få kreft og kanskje dø på grunn av dopingbruk.

Drøyt to år etter at Betsy Kramer først forelsket seg i Frankie Andreu over et stykke pizza – det skjedde en kveld de tilbrakte sammen med felles venner i en forstad til Detroit – fikk hun et innsyn i sykkelsportens mørkeste og mest hemmelighetsfulle kjeller.

Hun fortalte Frankie at hun aldri ville godta det dersom han også brukte doping. Han sluttet med det. Det gjorde ikke Lance.

- Lance var en av Frankies nærmeste venner, og derfor ble han en av mine venner. Vi tilbrakte mye tid sammen med hverandre i Europa, forteller Betsy Andreu til Nettavisen.

FORTALTE SANNHETEN HELE TIDEN: Betsy Andreu var en av svært få som våget å stå imot Lance Armstrong helt fra starten av. Foto: Maryse Alberti (Sony Pictures / Everett Collection / All Over Press)

Hun ville ikke lyve. Hun kunne ikke lyve. Så hun fortalte sannheten om Lance Armstrong.

Nå er de bitre fiender. Selv etter at Lance Armstrong endelig har innrømmet dopingbruk, nekter han å anerkjenne at Betsy Andreu har fortalte sannheten hele tiden.

- Hvordan vil du beskrive forholdet deres på den tiden?

- Lance var alltid svært arrogant og frekk, men jeg hadde ingen problemer med ham. Jeg sa ifra til ham de gangene han oppførte seg som en tulling. Dette er et godt eksempel på at penger og makt ikke forandrer folk, men heller får fram den ekte personligheten deres. Han var en tulling før han fikk sine nå fratatte Tour-seirer, og han ble en enda større tulling etterpå.

- Når snakket du offentlig om Lance Armstrong og doping første gang?

- Det er viktig å huske at det ikke var noen antidopingbyråer som USADA eller WADA den gang. Jeg trodde ikke at han ville være dum nok til å dope seg da han kom tilbake etter kreftsykdommen, men da jeg så tempoetappen hans i Futurescope i Tour de France i 1999, tenkte jeg at det ikke var en sjanse i helvete for at han syklet rent, forteller den 47 år gamle Michigan-kvinnen.

- Jeg hadde imidlertid ingen bevis. Jeg kunne ikke gå til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), fordi jeg visste hvor tett forhold Lance hadde til Hein Verbruggen (den daværende presidenten, red. anm.).

BLE STØTTET AV ALLE: Ingen i feltet ville, eller våget, å gå ut mot Lance Armstrong. Ikke før de selv ble tatt, i alle fall. Etter hvert vitnet flere tidligere lagkamerater mot sykkelkongen. Foto: Joel Saget (Afp / NTB scanpix)


UCI hjalp Armstrong

Nøyaktig hvor tett forholdet var mellom Armstrong og Verbruggen, skjønner man når man hører Emma O’Reilly fortelle at Verbruggen og UCI hjalp Armstrong med å bortforklare en positiv dopingtest etter prologen i Tour de France i 1999.

Armstrongs test inneholdt kortikosteroid, men de bortforklarte det med at dette var noe amerikaneren hadde fått av legen, på lovlig vis.

- Lance hadde ikke en resept for dette, så planen var at en lege skulle skrive ut en resept og datere den til før prologen, og late som det var en krem som Lance tok på grunn av gnagsår i baken, forteller O’Reilly i dokumentaren «Stop at Nothing – The Lance Armstrong Story» (tilgjengelig på NRK.no her).

UCI deltok i dekkoperasjonen og sendte ut en pressemelding om at Armstrong hadde forevist denne resepten før dopingtesten.

MISTET KONGEDØMMET: Lance Armstrong vant Tour de Frande sju år på rad, fra 1999 til 2005. Senere viste det seg at alle som mistenkte ham for å være dopet, hadde rett. I 2012 ble han fratatt alle disse titlene. Foto: Joel Saget (Afp / NTB scanpix)

Omtrent på denne tiden fikk Betsy Andreu via en journalist høre om David Walsh, som var journalist i Sunday Times og svært interessert i Lance Armstrong. En gang mot slutten av 1999 eller starten av 2000 sa Betsy seg villig til å snakke med Walsh.

Uten at det skjedde med det første.

- Det tok David tre år å ringe. Jeg fortalte ham alt jeg visste, men når det gjelder sykehusepisoden, svarte jeg «ingen kommentar» i boka han skrev med Pierre Ballester, fordi jeg tenkte at det ville få folk til å skjønne at det var bekreftende, uten at jeg skulle frykte å bli saksøkt av Armstrong.

Boka til Walsh og Ballester kom ut i Frankrike i 2004 og het «L. A. Confidential». Den inneholdt en rekke indisier på at Armstrong brukte doping, inkludert påstander fra hans tidligere assistent Emma O’Reilly om at hun hadde plukket opp dopingmidler for Lance.

VILLE IKKE DOPE SEG: Frankie Andreu ble frosset ut av US Postal av Lance Armstrong etter at Andreu sluttet med doping. Foto: Maryse Alberti (Sony Pictures / Everett Collection / All Over Press)

Fikk mange hatmail

Lance Armstrong startet en svertekampanje mot både Emma O’Reilly og Betsy Andreu, som han omtalte som en «sjalu, bitter og hevngjerrig løgner».

Armstrong hadde nå vunnet Tour de France flere år på rad og var den desidert mektigste personen i internasjonal sykkelsport. Hans angrep på Betsy, og etter hvert også Frankie, fikk store konsekvenser for ekteparet.

- Helt i starten var Greg Lemond den eneste syklisten som støttet oss. Da Frankie i et intervju med New York Times i 2006 innrømte å ha brukt EPO, var også Jonathan Vaughters støttende, men han kunne ikke støtte oss offentlig på grunn av frykten for Lance. Dette var de to eneste som støttet oss i starten, forteller Betsy Andreu til Nettavisen.

Indisiene mot Lance Armstrong var såpass mange og sterke at en sponsor, SCA Promotions, rundt 2005 nektet å utbetale en bonus på fem millioner dollar til den suksessrike syklisten. Saken havnet i retten, og både Betsy og Frankie Andreu vitnet under ed mot Armstrong. Da dette kom ut, brøt helvetet løs.

- Betsy var det første vitnet som i praksis sa «Jeg skal fortelle sannheten, uansett hva som skjer med meg», forteller advokat Jeff Tillotson i den tidligere nevnte dokumentaren.

Tillotson foretok avhørene av både Betsy Andreu, Lance Armstrong og mange andre, på vegne av SCA Promotions. Selskapet inngikk til slutt forlik med Armstrong og betalte ham 45 millioner kroner (I disse dager er partene i retten igjen, fordi SCA Promotions vil ha tilbake de 45 millionene med renter).

SNAKKER UT: Betsy Andreu har fortalt sannheten, selv om det har kostet henne og ektemannen dyrt. Foto: Galit Rodan (Pa Photos / NTB scanpix)


- Vi ble slaktet for å fortelle sannheten om Lance under ed, av så mange mennesker i og utenfor sporten. Frankie fikk mange hatmail, men det ironiske er at da Frankie innrømte at han hadde brukt EPO og uttalte at dette var et problem i sporten, fikk han så mange mailer med støtte. Det var vendepunktet for oss, erindrer Betsy.

- Nå er situasjonen helt annerledes. Frankie og jeg har fått en overveldende støtte fra folk over hele verden etter at de har innsett sannheten og sett en brøkdel av det vi har måttet utstå fordi vi fortalte sannheten og fordi Frankie nektet å bli med i dopingprogrammet til Michele Ferrari.

Urokkelig

For oss som må bestille psykologtime dersom vi ikke får nok «likes» på en facebookpost, er det vanskelig å forstå hvor tøft det må ha vært for Betsy Andreu å stå imot det enorme presset fra Lance Armstrong.

Ikke bare fra Armstrong, men fra tidligere venner i sykkelmiljøet, fra media og fra sykkelfans.

Og i så mange år.

- Har det vært stunder hvor du har angret på at du gikk imot Lance? Har du på noe tidspunkt vært i nærheten av å bøye av for presset?

- Jeg har angret på at jeg ble kjent med Lance, men aldri på hva jeg har gjort. Tuller du når du snakker om presset? Helvete, heller! Jo mer press som ble lagt på meg, jo mer jeg ble svertet i media av Lance, jo mer bestemt ble jeg på å gjøre alt jeg kunne, etisk og juridisk, for å få folk til å innse at jeg faktisk fortalte sannheten.

HOLDER IGJEN: Selv etter å ha innrømmet doping, er det mye Lance Armstrong ikke vil snakke om. Foto: Thao Nguyen (Ap / NTB scanpix)


- En ting som slår meg, er at ditt ekteskap med Frankie må være enormt sterkt og fullt av gjensidig respekt. Har det alltid vært slik?

- Nøkkelordene er kjærlighet og respekt. Frankie og jeg er på mange måter to veldig forskjellige mennesker, men dette er limet som holder oss sammen. Jeg hater at han ser så mye på TV – jeg foretrekker å lese. Han liker ikke å reise, jeg vil reise. Han er stille, det er ikke jeg. Han liker sykling, det gjør ikke jeg. Dette er noen eksempler. Når det er sagt, er det noe uforklarlig mellom oss.

- Tro meg, vi har hatt og har fortsatt mange krangler, men vi respekterer hverandre nok til å la den andre personen være seg selv. Jeg måtte respektere at Frankie ikke ville snakke så mye om dette temaet, og han måtte respektere at jeg ikke ville holde kjeft, fordi jeg ville at så mange som mulig skulle vite sannheten.

47-åringen forteller at troen på Gud også spiller en stor rolle i livene deres.

- Det viktigste er nok bønnene. Vi inngikk en pakt med Gud da vi ble gift. Jeg mener at det er viktig å la din partner få vite hva som plager deg, i stedet for å la det vokse sakte inni deg. Det hender at vi ønsker å kvele hverandre, men vi elsker hverandre høyt nok til å la det være, smiler Betsy.

Skuffet over Oprah-intervjuet

- Hvor kommer denne styrken fra?

- Sannheten. Jeg fortalte sannheten. Jeg ba mye til Gud. Jeg forstår ikke hvorfor ting skjer som de gjør, og jeg skulle ønske at Gud hadde valgt noen andre til å kjempe for ham. Jeg antar at det er en grunn til at Gud skapte meg tøff?

TILSTO DOPINGJUKS: Under denne praten med Oprah Winfrey i januar 2013 innrømte Lance Armstrong endelig at han dopet seg da han vant Tour de France sju år på rad. Foto: George Burns (Afp / NTB scanpix)


I januar 2013 erkjente omsider Lance Armstrong at han hadde brukt doping da han vant Tour de France sju år på rad, fra 1999 til 2005. I et intervju med Oprah Winfrey fortalte han at han brukte ulovlige dopingmidler alle disse årene.

- Hvordan reagerte du da du så Lance Armstrong tilstå for første gang, i dette intervjuet med Oprah?

- Jeg ble sjokkert over at han tilsto å ha jukset i hver eneste Tour de France. Deretter var det enormt skuffende, fordi han ikke fortalte sannheten om så mange andre ting, hovedsakelig om hvem han visste dopet seg og beskyttet ham: Personer i UCI, USAC, legene hans, sponsorene hans, journalistene, politikerne. Han nektet å innrømme sykehushendelsen. Han fortalte bare deler av sannheten til Oprah.

- Hva tenker du om at han ikke engang der ville anerkjenne at du hadde fortalt sannheten hele tiden, at han nektet å svare på dette spørsmålet fra Oprah?

- Han fortalte meg på telefon da han ringte meg dagen før intervjuet, at han ikke ville innrømme sykehushendelsen «av juridiske årsaker», så slik sett holdt han sitt ord der, svarer Betsy til Nettavisen.

Hun fortsetter:

- Sykehushendelsen er hans «Pandoras eske»: Han beskytter legene som kanskje har løyet for ham, eller har mottatt hundretusener eller millioner av dollar fra Lances egen stiftelse kort tid etter at de beskyttet ham.

Hun påpeker at det er flere enn legene som kan havne i trøbbel om Armstrong forteller den hele og fulle sannheten. Også folk som kan ha løyet for ham under ed, og sponsorer som kan ha visst om juksingen, risikerer å få juridiske problemer.

- I tillegg vil ikke egoet hans tillate ham å innrømme dette, for da vil jeg ha vunnet og han ha tapt på dette området. Han ser på alt som seirer eller tap og takler ikke å tape dette mot meg, tror Betsy.

- Avskyelig handling

Lance Armstrong ble verdensmester i Oslo i 1993, og besøkte Norge sist for fem år siden, da han syklet et showritt i hovedstaden og holdt et foredrag om kreft dagen etterpå – noe som kostet arrangørene 2,4 millioner kroner.

En dyr prislapp for et par dagers arbeid, men arrangørene trodde at pengene skulle gå til kreftorganisasjonen til Lance Armstrong; Livestrong.

- Da pengene skulle overføres, kom beskjeden fra manageren om at pengene gikk til Lance - ikke til Livestrong. Det var snakk om 2,4 millioner, i tillegg til privatfly. Vi ble fryktelig skuffet,uttalte den tidligere toppsyklisten Dag Erik Pedersen til VG for to år siden.

HOLDT FOREDRAG I OSLO: Lance Armstrong fikk 2,4 millioner kroner for å besøke Oslo i to dager i 2009. Her avbildet under et foredrag i Dublin. Foto: Julien Behal (Pa Photos / NTB scanpix)


Betsy Andreu blir også skuffet når hun får høre om dette, men definitivt ikke overrasket.

- Det som skjedde i Norge, bør oversettes til engelsk, for jeg tror ikke amerikanere er klar over dette. Etter min mening er det avskyelige handlinger som dette som viser at Armstrong brukte sin egen veldedighetsorganisasjon som et kreftskjold han kunne beskytte seg bak, for å gjemme seg fra kritikk og berike sin egen lommebok på bekostning av å hjelpe folk som virkelig trenger det.

Hun poengterer at dette også skader andre veldedige organisasjoner.

- Jeg er veldig forsiktig med hvilke organisasjoner vi gir penger til. Hvordan vet jeg at eierne ikke tar pengene selv eller arrangerer overdådige fester, for eksempel? Når jeg ser hendelser som den i Norge, hvor Armstrong deltar på et arrangement under en veldedighetsfane, bare for å ta pengene selv og ikke gi dem til stiftelsen, blir jeg sint.

Bedre helse

- Hvordan vil du beskrive livet ditt i dag, et drøyt år etter at han omsider tilsto å ha dopet seg?

- Livet er annerledes på den måten at vi ikke er under det konstante presset vi opplevde i mange år. Jeg er ikke lenger en hemsko for Frankie når det gjelder å få jobber innenfor sykling – han blir ikke lenger fortalt at han er «for kontroversiell».

Betsy Andreu forteller Nettavisen at til og med helsen hennes er blitt bedre.

- Jeg ble fortalt at jeg var «pre-diabetiker» (når man har mange symptomer på diabetes, men ikke alle, red. anm.), men etter at han erkjente overfor Oprah at han hadde jukset, gikk sukkernivåene mine tilbake til det normale. Jeg må ikke lenger kjempe for å bevise at jeg er ærlig.

- Når det er sagt, må jeg fortsatt leve med de kontinuerlige svertekampanjene som Lance serverer til uintelligente journalister, som trykker alt han sier uten å sjekke fakta med oss. Han fortsetter å lyve og det er utmattende, men jeg gir meg ikke.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.