*Nettavisen* Sport.

Slik hyller de Hushovd

SISTE TRÅKK: Lørdag er dagen for Thor Hushovds aller siste pedaltråkk som sykkelproff. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Beskrives som en mester, gentleman og banebrytende inspirasjonskilde.

20.09.14 16:16

Lørdag er den aller siste dagen for sykkellegenden Thor Hushovd (36) i proffsirkuset.

Etter målgang i det belgiske endagsrittet GP Imopanis-Van Petegem setter grimstadoksen sluttstrek for en 15 år lang og innholdsrik karriere som proff.

Dagen før VM-uka i spanske Ponferrada starter opp, et mesterskap Hushovd måtte droppe på grunn av en skade som ødela forberedelsene, er det hele over.

36-åringen kan se tilbake på en gullmedalje fra nettopp VM for fire år siden, ti etappeseirer og to grønne poengtrøyer i Tour de France, samt en rekke andre bragder de færreste sykkelproffer bare kan drømme om.

Fredag holdt laget hans de tre siste sesongene, amerikanske BMC, en avskjedsmiddag for Hushovd. Dagen etter hylles nordmannen av både norske og utenlandske sykkelpersonligheter.

Flere markeringer

Overfor NRK framhever den gamle erkerivalen Robbie McEwen Hushovd som en kriger i sykkelfeltet, og en ekte gentleman utenfor konkurranse.

Trener Atle Kvålsvoll forteller NTB om en storslått markering i lørdagens målby, der et eget telt som skal brukes til å vise høydepunkter fra Hushovds karriere etter målgang.

Det norske kontinentallaget Øster Hus-Ridley stilte før start med t-skjorter med bilder av Hushovd og påskriften «Thanks for all your inspiration».

Lykkønskninger for både det siste løpet og framtiden som sykkelpensjonist strømmer inn til den norske profilen via tekstmeldinger og sosiale medier.

HTML EMBED


Blant dem som sender en hilsen på Twitter finner vi Hushovds mangeårige lagkompis og treningskamerat Mads Kaggestad og redaktør Jarle Fredagsvik for sykkelnettstedet procycling.no.

Sistnevnte legger ikke skjul på at Thor Hushovd har vært avgjørende for den store interessen for sykling i Norge.

HTML EMBED


Tårevått?

Tidligere sportsdirektør i BMC, John Lelangue, kommer også med en hilsen på mikrobloggtjenesten.

«Det har vært en fornøyelse og ære å lede Thor Hushovd i to sesonger. En mester, en stor mann, men et enda større forbilde», skriver Lelangue.

Lørdag morgen var Thor Hushovd selv usikker på hvordan han ville takle følelsen av å sykle i sin aller siste konkurranse.

- Jeg har blitt mer sentimental med årene. Jeg måtte kjempe mot tårene da jeg annonserte at jeg skulle legge opp, og det samme da jeg stod på podiet og ble presentert før Arctic Race i sommer, sa Hushovd til Fædrelandsvennen.

- Det kan godt hende det kommer en dråpe ut av øynene i dag, for dette er spesielt.

HTML EMBED
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.