*Nettavisen* Sport.

Slik skal Nordhaug sikre seg Tour de France-plass

HJELPERYTTER: Lars Petter Nordhaug gjør en strålende jobb som hjelperytter i Team Sky. Foto: Pete Goding/godingimages (Pa Photos)

Lars Petter Nordhaug må fortsette å imponere.

Team Sky har noen av sykkelverdens beste ryttere. Laget er sammensatt av store sammenlagtkanoner og gode hjelperyttere. Lars Petter Nordhaug er en av hjelperytterne som er aller viktigst når kapteinene Rickie Porte og Geraint Thomas kjører for sammenlagtseier i Paris-Nice for tiden.

Nordhaug selv, kjører ikke for egne sjanser, men har i oppgave å bringe sine kapteiner frem i tet når de avgjørende bakkene kommer. I tillegg skal han forsøke å sprenge hele feltet bak seg.

Det er på dette Team Sky måler Nordhaugs prestasjoner. Ikke på hvilken plass han ender på i mål, men hvor mye jobb han legger ned for laget, og hvor sterk han er til å trekke et helt felt.

Det er slik han skal sikre seg plass på Tour de France-laget til sommeren.

LES OGSÅ: Genistreken som kan gi norsk jubel i Tour de France

Paris-Nice kan være nøkkelritt
Torsdag viste hjelperytteren kjempeform, da han tauet kapteinene sine i starten av den avgjørende bakken opp til Croix de Chaubouret. Det ble dobbelseier til Team Sky, og Nordhaug fikk skryt for jobben han hadde gjort.

- Laget gjorde en fantastisk jobb i dag, sa seierherre, Richie Porte, i seiersintervjuet etter etappen.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Johan Kaggestad er sykkelekspert. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Det å være en god hjelper i Paris-Nice, kan være nøkkelen for å få kjøre Tour de France senere i år, tror sykkelekspert Johan Kaggestad.

- Nordhaug viser seg fram hver dag i Paris-Nice. Han har virket sterk i hele løpet så langt. Men det er klart at på de harde etappene som den fjerde på torsdag og den sjette på lørdag, så må han vise frem hjelperytteregenskapene sine ekstra mye, om det skal bli Tour de France-plass. Han skal kjøre hjelperytter for Richie Porte, og gjør han det veldig bra, er det store sjanser for Tour de France-deltakelse for Nordhaug, forteller Kaggestad til Nettavisen.

Presterer Nordhaug nok en gang, lørdag, vil han være ett steg nærmere en Tour de France-plass.

Må prestere flere ganger
Det holder likevel ikke å bare gjøre det bra i det franske rittet Paris-Nice, tidlig i mars. Det er helt avgjørende at nordmannen viser form også utover våren.

- Selv om Nordhaug gjør det bra i Paris-Nice, må han prestere utover våren også, og da spesielt i hjelperytterrollen. Det er helheten i vår som avgjør hva han kommer til å kjøre i sommer, tror Kaggestad.

Kaggestad trekker frem rittene Baskerland Rundt og Catalonia Rundt som to av rittene som, sammen med Paris-Nice, vil avgjøre hva Nordhaug får lov til å kjøre senere i sesongen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BELKIN: Lars Petter Nordhaug kjørte Tour de France for Belkin i 2013. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Størst sjanse for Giroen
Om det ikke skulle bli Tour de France-deltakelse på Sky-rytteren denne sesongen, er Kaggestad fast bestemt på at Nordhaug vil sykle Giro d'Italia.

- Jeg mener det kanskje er 70/30 i favør Giro d’Italia, enn så lenge, men det kan fort bli Tour de France på nordmannen. At det blir et av rittene, er jeg helt sikker på, sier sykkeleksperten.

Kaggestad, som kommenterer Tour de France hvert eneste år på TV 2, er ikke i tvil om at Touren er et større og viktigere ritt enn Giroen. Det tror han også Nordhaug er enig i.

- Lars Petter ønsker nok å kjøre Touren. Han kjørte Giroen en gang, og sa at det er det råeste av alle rittene. Men det var før han fikk sjansen i Touren. Det er det aller største, uten tvil.

Kjører for egne sjanser
Noe av det artigste for en hjelperytter, er når han får lov til å kjøre for egne sjanser. Å få muligheten til det i et treukersritt, hvor laget har noen av de største favorittene til sammenlagtseier, er tvilsomt. Da tror Kaggestad heller at nordmannen får prøve å vinne løp tidligere i sesongen, nemlig i Ardennerklassikerne.

- Han er veldig god i Ardennerklassikerne, og kan vise seg frem der. Da blir det mer for egne sjanser, og ikke som hjelperytter, tror eksperten.

Ardennerklassikerne er tre ritt som holdes midt i april, i Belgia. De tre løpene er Amstel Gold Race, La Fléche Wallone og Liége-Bastogne-Liége. Alle tre løpene har en høy status i sykkelverdenen, og gode resultater der, vil være stort for nordmannen.

Lars Petter Nordhaug vil mest sannsynlig være én av tre nordmenn i årets Tour de France, dersom han får kjøre. Også Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) og Alexander Kristoff (Katusja), skal kjøre det franske storrittet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.