RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik sykles Tour de France 2014

21 ETAPPER: 3656 kilometer venter syklistene i den 101. utgaven av Tour de France. Rittet avsluttes på Champs Elysees i Paris.
21 ETAPPER: 3656 kilometer venter syklistene i den 101. utgaven av Tour de France. Rittet avsluttes på Champs Elysees i Paris. Foto: Anna Gowthorpe (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Rytterne skal tråkke seg igjennom 3656 kilometer.

Den 101. utgaven av Tour de France tråkkes i gang i Leeds 5. juli. I løpet av 21 etapper skal 3656 kilometer sykles før det hele avgjøres på Champs-Elysees i Paris.

Det tre første etappene går i Storbritannia før feltet dundrer inn i Frankrike på den fjerde etappen. Den femte etappen kan by på utfordringer for en rekke av sammenlagtkandidatene, for da skal rytterne igjennom rundt 15 kilometer med brostein.

Les også:Disse rytterne sykler Tour de France.

Se Tour de France-løypa i 3D-animasjon nederst i saken.

Her kan du lese mer om Tour de France-etappene:
1: Leeds - Harrogate 191 km (flat)
- 5. juli
Årets første etappe strekker seg 191 kilometer fra Leeds til Harrogate. Rytterne skal over tre kategoriserte stigninger, én fjerdekategori og to tredjekategorier, samt en innlagt spurt, som kommer etter 77 kilometer. Dette er en etappe som trolig vil ende i en massespurt, men på trange britiske veier kan et brudd gå helt inn til mål.

2: York - Sheffield 198 km (kupert) - 6. juli
Søndag er det duket for en mer kupert etappe, når rytterne skal begi seg ut på 201 kilometer med ni kategoriserte stigninger. Den tøffeste stigningen kommer etter 143,5 kilometer, da skal rytterne opp andrekategorien Côte de Holme Moss.

3: Cambridge - London 155 km (flat)- 7. juli
Den tredje etappen er forholdsvis kort og tar rytterne til den britiske hovedstaden. I løpet av etappen skal man forbi en rekke kjente landemerker før man kommer til målgangen ved Buckingham Palace. Her er det duket for en massespurt.

4: Le Touquet-Paris-Plage - Lille 164 km (flat) - 8. juli
Vi sier farvel til England for den fjerde etappen starter nord i Frankrike. To fjerdekategorier står på programmet, men det skal ikke være noen hindring for at det blir et ny massespurt når rytterne ankommer Lille.

5: Ypres - Arenberg Porte du Hainaut 156 km (flat, brostein)- 9. juli
Dagen har kommet for en spektakulær etappe som inneholder ni brosteinsseksjoner. Etappen begynner i den belgiske byen Ypres, som er kjent for alle gassangrepene som ble gjort der under den første verdenskrig. Tour de France vil ha dette som en 100 års markering for starten på den første verdenskrig, før rytterne selv skal kjemp seg over brosteinspartier på veien inn til Arenberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VINNERSJANSER: Alexander Kristoff har mulighet til å vinne en rekke etapper under årets Tour de France. En av de største sjansene til etappeseier har han på den femte etappen til Arenberg.


6: Arras - Reims 194 km (flat) - 10. juli
Dette er nok en etappe for spurterne, men etter en dag med brostein og tøff kjøring vil vi nok se at et brudd stikker avgårde. To fjerdekategorier og en innlagt spurt står på menyen underveis.

7: Epernay - Nancy 234 km (flat) - 11. juli
Etappen er forholdsvis flat, men lengden gjør at dette blir vanskelig å kontrollere. Samtidig kommer det to tøffe fjerdekategoristigninger rett før mål. Trolig vil det hagle med angrep fra ryttere som ser dette som en gylden sjanse til å stikke av med en etappeseier.

8: Tomblaine - Gerardmer 161 km (kupert) - 12. juli
De første 130 kilometerne av etappen er forholdsvis flate, men deretter bærer det oppover. To bratte andrekategorier skal forseres, før den siste klatringen opp La Mauselaine til stedet Gérardmer står for tur. Her må favorittene henge med i tetgruppen, samtidig som et tidlig brudd, med sterke klatrere, kan gå hele veien.

9: Gerardmer - Mulhouse 166 km (kupert) - 13. juli
Den niende etappen går opp og ned gjennom hele dagen. Seks kategoriserte stigninger skal forseres, deriblant førstekategorien Le Markstein. Sammenlagtryttere som har tapt tid tidligere i rittet kan bruke denne etappen til å prøve å hente inn noe av det tapte.

10: Mulhouse - La Planche des Belles Filles 161 km (fjell) - 14. juli
Det er duket for en kort, men fartsfylt etappe når rytterne skal over syv fjell på veien til målbyen La Planche Des Belles Filles. Ryttere som ikke henger med på denne etappen kan trolig se langt etter den gule trøya.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPOVER: Alberto Contador og resten av sammenlagtfavorittene vil få en tøff dag på sykkelsetet under den 10. etappen når syv fjell skal bestiges på vei til La Planche des Belles Filles.


Hviledag - 15. juli

11: Besancon - Oyonnax 187 km (flat) - 16. juli
Rytterne møter en forholdsvis kupert etappe etter hviledagen. Fire kategoriserte stigninger mot slutten av etappen gjør at mange angrepslystne ryttere vil prøve å komme seg løs i et brudd.

12: Bourg en Bresse - St Etienne 185 km (kupert) - 17. juli
Etappen til Saint-Etienne vil bli en kamp mellom sprintere og utbrytere. Fire kategoriserte stigninger skal passeres på vei mot målstreken. Dette kan være en nøkelletappe for ryttere som kjemper om den grønne poengtrøya.

13: St Etienne - Chamrousse 198 km (fjell) - 18. juli
De to siste timene av den 13. etappen blir alt annet en morsomt for rytterne. Etter en forholdsvis myk start på vei fra Saint-Étienne skal rytterne opp både førstekategoristigningen Col de Palaquit og utenforkategori-stigningen Chamrousse, som er målbyen, i løpet av de siste 50 kilometerne

14: Grenoble - Risoul 177 km (fjell) - 19. juli
To monsterfjell står på programmet på den fjortende etappen, før rytterne skal klatre opp den siste stigningen opp til Risoul. Førstekategoristigningen Col du Lautaret er den første stigningene feltet møter, før utenforkategori-stigningen Col d'Izoard skal forseres. Dette er den andre og siste fjelletappen i Alpene under årets Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAN ANGRIPE: Movistar-rytter Alejandro Valverde er en av de som kan stikke av med sammenlagtseieren i Tour de France.


15: Tallard - Nimes 222 km (flat) - 20. juli
Endelig får spurtlagene mulighet til å vise seg frem igjen. Etappen er lang, men skal være grei å kontrollere, med mindre det blir sidevind på vei inn til målbyen Nimes.

Hviledag - 21. juli

16: Carcassonne - Bagneres de Luchon 237 km (fjell) - 22. juli
Rytterne får ingen myk start etter den andre hviledagen, for den 16. etappen er den lengste under årets tour med sine 237 kilometer. Fem kategoriserte stigninger står på menyen, der utenforkategori-stigningen Port de Balès er desserten. Rytteren som passerer målstreken i Bagnères-de-Luchon først vil trolig ha sittet på sykkelsetet i nærmere seks timer.

17: St Gaudens - St Lary Soulan 125 km (fjell) - 23. juli
Den korteste etappen kommer rett etter den lengste. Det blir en hektisk etappe med tre førstekategorier og en utenforkategori-stigning. Tidslimiten vil bli kort, dermed er det fare for at flere ryttere må pakke kofferten sin etter den 17. etappen, hvis de ikke henger med.

18: Pau - Hautacam 145 km (fjell) - 24. juli
Den 18. etappen er også ganske kort, men tidslimiten vil være noe lenger. Col du Tourmalet blir den første store utfordringen på etappen. Fjellet er en av de mest kjente og brukte fjellovergangene i Tour de France. Når rytterne har kommet seg ned fra Col du Tourmalet venter den avslutende stigningen opp til Hautacam.

19: Maubourguet - Bergerac 208 km (flat) - 25. juli
Den 208 kilometer lange etappen til Bergarac byr ikke på noen store utfordringer for rytterne. Dette er en etappe som spurterne kan vise seg frem,

20: Bergerac - Perigueux 54 km (flat, individuell tempo) - 26. juli
Det er kun én individuell tempoetappe i årets Tour de France og den kommer på nest siste etappe. Sannsynligvis vil det være store luker på sammenlagtlista, men vi kan håpe på at alt blir avgjort på de 54 kilometerne til Périgueux.

21: Evry - Paris, Champs-Elysees 136 km (flat) - 27. juli
Den siste etappen i årets tour går fra Evry og avsluttes som normalt på Champs-Elysees i Paris. Her skal sammenlagtvinneren hedres før spurterne skal gjøre opp om den prestisjefulle etappeseieren ved Triumfbuen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAN FEIRE: Chris Froome vant fjorårets Tour de France og kunne strekke hendene i være på Champs-Elysees i Paris. Kanskje får han gjøre det etter årets tour også.


Se Tour de France-løypa i 3D-animasjon under.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere