RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HARD: Årets Tour de France-løype er som skapt for klatrerne.
HARD: Årets Tour de France-løype er som skapt for klatrerne. Foto: Pete Goding (PA Photos)

Slik sykles Tour de France 2015

Sist oppdatert:
Årets ritt er 3344 kilometer langt.

Årets Tour de France-løype er skapt for klatrerne. Det er også mange muligheter for både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen til å sikre seg etappeseirer.

Rytterne skal over brostein, opp fjell, gjennom mulig sidevind og avslutte på Champs-Elysees nok en gang. Her er årets etapper:

Se video av etappene nederst i saken.

4. juli: 1. etappe, Utrecht (Nederland) – Utrecht, 14 km (individuell tempo)
Touren starter med en kort tempo i Utrecht i Nederland. Her vil det bli om å gjøre å sikre seg den gule trøyen for tempospesialistene. Sammenlagtkanonene vil ikke klare å ta mange sekunder på hverandre på en så kort tempo.

5. juli: 2. etappe, Utrecht – Zelande (Nederland), 166 km
Den første skikkelige etappen i årets Tour de France. Nesten helt flat, med en innlagt spurt etter 80 kilometer. Her kommer første sjanse for norsk etappeseier.

LES OGSÅ: Her er alle Tour-troppene
LES OGSÅ: - De kjemper om NM-gull, men tjener ikke mer enn gjennomsnittlige OBOS-ligaspillere

6. juli: 3. etappe, Antwerpen (Belgia) – Huy (Belgia), 154 km
Vi er over i Belgia, og en småkuppert etappe avsluttes med råbratte Mur de Huy. 1,3 kilometer lang og 19% stigning på det meste. Minner litt om etappen til Sheffield i fjor, hvor Vincenzo Nibali startet ferden mot sammenlagtseier. Feltet skal over tre fjerdekategoristigninger og én tredjekategoristigning. Regjerende verdensmester Michal Kwiatkowski, samt Peter Sagan vil nok også ha noe å bidra med på denne etappen.

7. juli: 4. etappe, Seraing (Belgia) – Cambrai, 221 km
Årets lengste etappe, med en god del brostein. Deler av løypa går i traseer kjent fra Paris-Roubaix. Dette er virkelig en etappe for Alexander Kristoff. Også Vincenzo Nibali kan dra nytte av gode brosteinsferdigheter her. Kan få flere minutters luke på resten av sammenlagtkanonene.

ETAPPESEIER: Alexander Kristoff har flere sjanser til å sikre seg etappeseier i årets Tour de France.

8. juli: 5. etappe, Arras – Amiens, 189 km
Ser ut som en flat etappe, men rytterne sykler konstant opp og ned. Blir det satt stor fart, kan det bli en hard etappe for mange. Forventes likevel at spurterne gjør opp om seieren.

9. juli: 6. etappe, Abbeville – Le Havre, 191 km
Denne etappen kan bli preget av sidevind og dramatikk. Ingen ryttere kan avgjøre Touren her, men blir det viftekjøring fra for eksempel Tinkoff-Saxo og Etixx-Quickstep, må de andre slenge seg på hjul for ikke å miste mye tid.

10. juli: 7. etappe, Livarot – Fougeres, 190 km
Etter sidevinden, er det klart for en etappe som skal være litt roligere. Spurtlagene vil styre, og man regner med at spurterne kjemper om etappeseier.

11. juli: 8. etappe, Rennes – Mur de Bretagne, 179 km
Etappen er ikke steinhard, men avsluttes med to kilometers stigning. Mur de Bretagne er ikke like bratt som Mur de Hoy på tredjeetappen, men den er lenger. Nok en gang en etappe som passer eksplosive ryttere som i tillegg er gode til å klatre bratte bakker.

12. juli: 9. etappe, Vannes – Plumelec, 28km (lagtempo)
Dagen før rytterne får litt hvile, er det duket for lagtempo. Årets tour er nesten uten tempoer, og heller ikke her vil det skille mye mellom lagene som har sammenlagtryttere. Ikke noen flat tempo, så det vil koste krefter, men man regner med små avstander mellom lagene.

LES OGSÅ: Dette er favorittene i årets Tour
LES OGSÅ:
Så mye tjener rytterne på Tour de France-suksess

13. juli: Hviledag i Pau

14. juli: 10. etappe, Tarbes – La Pierre St Martin, 167 km
Årets første virkelige fjelletappe. En relativt flat etappe avsluttes på toppen av La Pierre-Saint-Martin. En utenforkategoristigning som er 15 kilometer lang, med 7,5% gjennomsnittlig stigning. Over ti prosent på det bratteste. Her kan sammenlagtrytterne begynne å kjenne på hverandre.

15. juli: 11. etappe, Pau – Cauterets-Vallee de St Savin, 188 km
Pyreneene er virkelig igang. Col d'Aspin og Col du Tourmalet på samme etappe. En virkelig høydare. Avsluttes på tredjekategoristigningen Cote de Cauterets. Det vil sprekke opp til Tourmalet.

16. juli: 12. etappe, Lannemezan – Plateau de Beille, 195 km
Rytterne skal over tre store fjell - Col de la Core og Port de Lers - før man avslutter med Plateau de Beille. Sistnevnte er nesten 16 kilometer stigning med 7,9 % gjennomsnittlig stigning. En skikkelig prøvelse. Nå vil man merke hvilke ryttere som er i form, og hvilke som har bommet.

17. juli: 13. etappe, Muret – Rodez, 200 km
Mellometappe. Edvald Boasson Hagen. De to hører godt sammen. En småkuppert etappe, hvor et brudd vil ha store sjanser. Nibali, Contador og gjengen ønsker en rolig dag, og vil ikke bruke krefter på å hente noe brudd. Her kan vi se en rudsbygding vise frem kjempekreftene.

18. juli 14. etappe, Rodez – Mende, 178 km
Kom ikke Edvald i brudd på den 13. etappen, er det nye muligheter på den 14. Litt hardere enn dagen før, og rytterne avslutter blant annet på andrekategorien Cote de la Croiz Neuve. Nok en gang en dag hvor et brudd vil ha store sjanser.

19. juli: 15. etappe, Mende – Valence, 182 km
Et par harde bakker kan hindre spurtlagene å få samlet felt. Dette bør likevel være muligheter for Kristoff og gjengen. Mye utfor og flatt på slutten gjør at man kan kjøre inn eventuelle brudd i god tid før målgang i Valence.

20. juli: 16. etappe, Bourg de Peage – Gap, 201 km
Thor Hushovd vant etappen til Gap i 2011, rett foran Boasson Hagen. Har ikke Edvald etappeseier før denne etappen, kan vi nærmest garantere en offensiv nordmann. Siste sjanse for bruddrytterne vil mest sannsynlig føre til flere forsøk på å komme seg løs i starten av etappen. Rytterne har hviledag dagen etter, så her er mange villige til å ofre mye.

VANT: Thos Hushovd spurtslo Edvald Boasson Hagen i Gap i 2011.

21. juli: Hviledag i Gap

22. juli: 17. etappe, Dignes les Bains – Pra Loup, 161 km
Her starter Alpe-eventyret. De siste 36 km er to fjell bundet sammen av en liten utforbakke. Col d'Allos er lang og krevende, mens Pra Loup er kort og bratt. Det blir nærmest ingen hvile mellom fjellene, noe som kan skape dramatikk.

23. juli: 18. etappe, Gap – St Jean de Maurienne, 185 km
Masse småfjell, før Col du Glandon kommer etter omtrent 120 kilometer på sykkelen. Fjellet er tidvis ekstremt bratt. Når rytterne er på toppen, er det fire mil igjen til mål. Syklistene vil da stupe utfor, før de skal avgjøre hvem som vinner etappen.

24. juli: 19. etappe, St Jean de Maurienne – La Toussuire Les Sybelles, 138 km
Rytterne skal over tre store fjell, Col du Chassy, Col de la Croix de Fer og La Toussuire. La Croix de Fer er hardest, men avslutningen opp til Toussuire vil også skille. Nå nærmer det seg nok en avgjørelse i sammendraget.

25. juli: 20. etappe, Modane Valfrejus – L'Alpe d'Huez, 110 km
Nest siste etappe har blitt noe endret på grunn av jordras. Den er likevel steinhard, til tross for sin korte lengde. Med 110 kilometer, kan vi forvente råkjør fra start. Rytterne skal opp på Col de la Croix de Fer denne dagen også, før etappen avsluttes på ærverdige Alpe D'Huez. Er ikke touren avgjort før denne etappen, vil den avgjøres til Alpe D'Huez. 13,8 kilometer klatring, 8,1% stigning i gjennomsnitt. Det er bare å glede seg!

26. juli: 21. etappe, Sevres – Paris Champs-Élysées, 107 km
Parademarsjen inn til Paris er en nytelse for mannen i gul trøye. Inne på Champs-Elysees skal Alexander Kristoff kjempe, muligens om både grønn trøye og etappeseier.

* Totalt: 3344 km.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere