*Nettavisen* Sport.

Snorkerne i Tour de France

Foto: AFP/Scanpix

Lurer du på hva som skjuler seg bak rytternes sponsormerker? Les mer her!

28.07.08 13:07

Det er svært få idretter hvor sponsorene spiller en så sentral rolle som i sykkelsporten. Alle lagene er rett og slett oppkalt etter sine økonomiske velgjørere.

De fleste som følger årets Tour de France er kanskje kjent med de forskjellige navnene, men langt færre er kanskje klar over hva sponsorene faktisk driver med.

Bak navnene skjuler det seg nemlig en rekke internasjonale selskaper som tilbyr alt fra banktjenester til snorkemedisin. Nettavisen har tatt en nærmere kikk på hver enkelt av de 20 sponsornavnene i årets Tour de France.

Sponsornavnene
AG2R La Mondiale er et todelt sponsornavn. AG2R-gruppen et fransk forsikringsselskap som blant annet satser på pensjonsforsikring, mens La Mondiale-gruppen også tilbyr på forsikringstjenester.

Agritubel er en verdensomspennende produsent av metallprodukter som brukes til landbruk og spesielt til oppdrett av kyr. Selskapet er ledende på sitt felt i Europa.

Barloworld er en industrigruppe med hovedsete i Sør-Afrika. Selskapet er ledende innenfor distribusjonsløsninger, utstyrsutleie, transport og logistikk. Firmaet operer innenfor en rekke produktfelt.

Bouygues Telecom er en fransk mobiltelefonoperatør. Firmaet tilbyr det meste innenfor mobilteknologi og skilter med en dekning på 98 prosent i Frankrike.

Caisse d’Epargne er en fransk bank som ble grunnlagt så langt tilbake som i 1818. Banken er mest kjent for å tilby den såkalte Livret A-sparekontoen, som er støttet av den franske regjeringen.

Cofidis er et fransk selskap som tilbyr lån over telefon. Cofidis er kjent som et firma som utfordrer tradisjonelle banktjenester og satser voldsomt på en kommersiell markedsføring.

Colombia er en gigant innenfor sportsutstyr. Det USA-baserte selskapet lager blant annet joggesko, snowboardklær, friluftslivutstyr og treningstøy.

Crédit Agricole er kanskje det navnet vi nordmenn er mest kjent med. Thor Hushovds lagsponsor er en fransk bank og finanskonsern. Selskapet er verdens fjerde største bankgruppe.

CSC står for Computer Sciences Corporation og er en gigant innenfor informasjonsteknologi. Selskapet har hovedsete i USA og tilbyr blant annet dataløsninger rettet mot finansmarkedet.

Euskaltel-Euskadi er et telekommunikasjonsselskap for de baskiske selvstyringsmyndighetene. Laget fungerer imidlertid også som et uoffisielt landslag for Baskerland.

Francaise des Jeux er Frankrikes nasjonallotteri. Selskapet kan sammenlignes med Norsk Tipping og tilbyr spill som Loto, Joker, Keno og Euro Millions.

Garmin-Chipotle er nok et todelt sponsornavn. Garmin er et satellittnavigeringsselskap. De lager blant annet GPS-systemer. Chipotle på sin side er en produsent av meksikansk mat. De tilbyr blant annet burritos og tacos.

Gerolsteiner er et ledende tysk mineralvannmerke. De er mest kjent for Gerolsteiner Sprudel, som er kildevann tilsatt kullsyre, ikke ulikt vår egen Farris.

Lampre er en italiensk stålprodusent. Selskapet har spesialisert seg på overflatebehandlede stålprodukter. I italiensk ånd er Lampre et familiedrevet firma.

Liquigas driver med gassdistribusjon. Selskapet er italiensk og leverer blant annet gass til husholdninger og tanker med flytende gass.

Milram er en type ost som er produsert av det tyske meieriet Nordmilch. Selskapet er en av Europas ti største melkeproduktprodusenter.

Quick Step er en produsent av laminatgulv, som etterligner parkett. Produktet deres er blant annet tilgjengelig i USA, Storbritannia og Australia.

Rabobank står for Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank og er en nederlandsk bank med kontorer over hele verden. De spesialiserer seg på jordbruksøkonomi.

Saunier Duval-Scott har også to ulike sponsorer. Saunier Duval er produsent av aircondition og klimaanlegg. Selskapet er basert i Storbritannia og ble grunnlagt i 1907. Scott er en amerikansk sportsutstyrprodusent. De er mest kjent for å lage sykkelutstyr.

Silence-Lotto består av to forskjellige sponsorer. Silence er et farmasiselskap som blant annet produserer snorkemedisin, mens Lotto er nasjonallotteriet i Belgia.

Les siste nytt fra Tour de France HER!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.