*Nettavisen* Sport.

Strengere kontroller - ja takk!

Foto: Håkon Mosvold Larsen (SCANPIX)

Mads Kaggestad ønsker den omfattende antidopingkampanjen i sykkelsporten velkommen.

08.03.07 23:31

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kommer Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) til å starte en storoffensiv mot dopingproblemene innen sykkelsporten.

Les: Til kamp mot sykkeldoping

Uanmeldte kontroller
De nye reglene innebærer blant annet at Kaggestad og de andre proffsyklistene vil bli utsatt for uanmeldte dopinkontroller der de må avgi urin- og blodpøver.

Det synes Credit Agricole-rytteren Mads Kaggestad er helt ok.

- Jeg er i utgangspunktet positiv til alt antidopingarbeid som kan forhindre skandaler som den vi så i Tour de France i fjor, sier Mads Kaggestad (30) til Nettavisen.

Med dagens ordning slipper proffsyklistene unna uanmeldte prøver, men de norske rytterne har meldeplikt til Antidoping Norge og kan når som helst bli testet av dopingjegere.

Tidligere i år ble Kaggestad og lagkamerat Thor Hushovd testet under et opphold i USA. Oppdragsgiver var Antidoping Norge.

- Jeg håper UCI kan samarbeide med de nasjonale antidopingbyråene, slik at vi slipper å bli testet dobbelt, sier Kaggestad.

Fikk advarsel
Den siste tiden har flere norske idrettsutøvere gått hardt ut mot Antidoping Norges strenge meldeplikt. Kaggestad fikk selv en advarsel av Antidoping Norge for noen år siden.

- Jeg gikk inn i meg selv etter det og valgte å lage en avtale med dem for at det skulle fungere best mulig. Det er en pine, og meldeplikten er ikke det første jeg kommer til å savne når jeg gir meg som idrettsutøver. Men jeg har valgt å stille meg positiv, og det fungerer bra, forteller 30-åringen

Kaggestad mener det har skjedd en positiv utvikling i antidopingarbeidet mens han har vært proffsyklist. Han tror Festina-lagets dopingskandale under Tour de France i 1998 var en utløsende faktor for at dopingproblemet skulle bli tatt på alvor.

- Etter skandalen i fjor ble det tatt enda mer tak. Når sponsorene begynner å sette spørsmålstegn og pengene forsvinner, intensiveres arbeidet, sier Kaggestad, som mener UCI har fått et ufortjent rykte for å ikke ta dopingproblemene på alvor.

- Selv om vi har sett skandaler i sykkelsporten, synes jeg strukturen begynner å nli veldig bra. Folk doper seg, men det er ikke sykkelsporten som er råtten, og UCI har tatt veldig tak for å få bukt med problemene. Jeg mener sykkelsporten er en foregangsidrett i antidopingarbeidet, fortsetter han.

Her er noen av antidopingplanene til UCI:

*Rytterne kan få uanmeldte besøk av dopingjegere både i forbindelse med trening og i hvileperioder. De kan når som helst bli tvunget til å avgi urintester som skal avsløre EPO-misbruk.

*Det vil bli opprettet en egen ”blodprofil” for hver rytter, og det vil bli gjennomført uanmeldte blodtester for å avsløre ulike former for bloddoping.

*Antidopingprogrammet kommer til å koste om lag 1 million euro, og hvert av de 20 Pro-Tour-teamene må betale 30.000 euro hvert år for å finansiere programmet.

*Rytterne må bidra i arbeidet med å utvikle nye testmetoder og signere en kontrakt som gir dopingjegerne rett til å ta DNA-tester for å kunne identifisere forbudte stoffer.

*Alle lagene må skrive under på en kodeks som har som mål å øke straffene for brudd på dopingbestemmelsene.

*Arbeidet vil bli overvåket av en komité som ikke består av ryttere eller representanter fra lagene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.