RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykkelekspert: - Vi skal ikke korsfeste Armstrong

VANT SYV GANGER: Her er en kollasj fra Armstrongs syv Tour de France-seire. Øverst fra venstre ser du bildene som er tatt i 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000 and 1999. Bildet nederst til høyre er fra 2005, da han kunne vise at han hadde vunnet verdens største sykkelritt syv ganger.
VANT SYV GANGER: Her er en kollasj fra Armstrongs syv Tour de France-seire. Øverst fra venstre ser du bildene som er tatt i 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000 and 1999. Bildet nederst til høyre er fra 2005, da han kunne vise at han hadde vunnet verdens største sykkelritt syv ganger. Foto: Javier Sorianojoel Sagetfranck Fifepatrick Kovarikmartin Bureau (Afp)
Sist oppdatert:
12 av 23 Tour de France-vinnere vil gi Lance Armstrong tilbake de syv seirene sine.

12 av 23 tidligere Tour de France-vinnere mener Lance Armstrong burde få tilbake sine syv sammenlagtseire i verdens største sykkelritt, skriver den nederlandske avisen De Telegraaf ifølge Cyclingnews.com.

- De skulle aldri ha slettet Armstrong fra resultatlisten. Du kan ikke endre resultater ti år senere. Selvfølgelig er det ikke bra det han gjorde, men du kan ikke endre historien, sier Joop Zoetemelk, som vant Tour de France i 1980. Nederlenderen har selv blitt tatt for doping under Tour de France, men ikke i det året han vant.

Av de 25 Tour de France-vinnerne som fremdeles lever var det kun Ferdi Kubler og Roger Walkowiak som ikke responderte. Syv vinnere var uenig i at Armstrong skulle få tilbake sine syv titler, to hadde ingen mening om det, mens Eddy Merckx og Alberto Contador ikke ønsket å diskutere temaet.

TATT FOR DOPING: Lance Armstrong.

En del av idretten
De andre tidligere vinnerne, som Felice Gimondi, Federico Bahamontes og Jan Janssen er stort sett enig i at amerikaneren burde få tilbake seirene.

- Armstrong burde fremdeles stå på listen, sier Tour de France-vinneren fra 1987, Stephen Roche, og fortsetter:

- I rittets 100 år lange historie kan du ikke plutselig ha syv år uten en vinner. Doping har vært en del av idretten, og ikke bare i sykling, i flere tiår. Ingen sier at Jacques Anquetil var ren. Skal vi fjerne seirene hans også? Og hvorfor har Richard Virenques fått beholde klatretrøya? sier den tidligere Tour de France- og Giro d'Italia-vinneren.

LES OGSÅ:- Da klikket det for Lance Armstrong

Av rytterne som har vunnet Tour de France de siste årene mener både Andy Schleck og Oscar Pereiro at Armstrong skal få beholde sine seire.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INNRØMMET DOPING: Lance Armstrong innrømmet systematisk doping i et intervju med Oprah Winfrey i januar 2013.


- Hvem husker hvem som kom på andreplass i disse rittene? Jeg ville ikke visst det selv. Du kan ikke ha syv utgaver av rittet uten en vinner, derfor mener jeg at man bare kan ha Armstrong på listen, sier Schleck, som ble nummer to, bak Contador, i 2010, men fikk seieren etter at spanjolen testet positivt.

- Symboliserer en æra
For ryttere som Chris Froome, Cadel Evans og Bradley Wiggins er svaret klart.

- De syv årene uten vinner symboliserer en æra. Vi burde la det stå som det er, sier Froome.

SYV TITLER: Lance Armstrong vant verdens største sykkelritt syv ganger.

Miguel Indurain, som vant Tour de France fem ganger mellom 1991 og 1995, sier at alle ritt må ha en vinner.

- Alle ritt som har vært arrangert burde ha en vinner, men jeg er ikke mannen som skal si hvem som skal være vinneren. Men hvis ingen andre heller kan si det burde Armstrong stå som vinner av disse rytterne, sier Indurain.

Tour-direktør med kald skulder
Den nederlandske avisen har også spurt Lance Armstrong om hva han mener om dette.

- Jeg tenker at det er best om jeg ikke svarer på dette spørsmålet. Selvfølgelig har jeg en mening om temaet, men den holder jeg for meg selv inntil videre, sier Armstrong.

For Tour de France sin rittdirektør, Christian Prudhomme, er Lance Armstrong historie.

- Og det samme er det for tilskuerne. Hvis du spør menneskene langs løypa vil du få et klart svar. Det er klart, navnet hans vil aldri bli satt opp på listen igjen. Aldri, sier Prudhomme.

- Enig med Froome
Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er enig med Chris Froome sin uttalelse i denne saken.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de vil uttale seg på den måten. Jeg er enig med Froome og Cadel Evens om at det ikke burde stå oppført noen vinner de årene Armstrong vant. Han har innrømmet doping og det har blitt en forferdelig skandale som har rammet sykkelsporten hardt. Det går også ut over dagens unge ryttere, som trener knallhardt for å bli best, uten å bruke noen form for forbudte stoffer, sier Kaggestad til Nettavisen, og fortsetter:

- Å la det være tomt i resultatlistene vil være til skrekk og advarsel for fremtiden. Målet må være at vi slipper å havne i den suppen igjen, sier han.

- Argumenter for Armstrong
Selv om Kaggestad er klar på at Armstrong ikke burde få tilbake sine Tour de France-titler forteller han at det er argumenter for at han skal få beholde dem.

- Det er selvfølgelig argumenter for at han burde beholde dem, og de rytterne som har stått sammen med ham på podiet i Paris disse årene har nok heller ikke rent mel i posen, hvis man skal tale Armstrong sin sak, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENIG MED FROOME: Sykkelekspert Mads Kaggestad mener Lance Armstrong ikke burde få tilbake sine syv Tour de France-titler.


LES OGSÅ:  Armstrong klarte ikke å vri seg unna
LES OGSÅ: Armstrong vitnet i rettssal

- Han opplever en sinnsyk tøff tid, og jeg håper han som person får hjelp. Vi har sett dopingtatte ryttere som det har gått veldig galt for tidligere. Vi skal ikke korsfeste Armstrong for alt som har skjedd med doping, for det er mange andre som burde stått opp og tatt støyten sammen med han, fortsetter Kaggestad.

- Armstrong sier selv at han har en klar mening om dette. Hva tror du Armstrong tenker om dette?

- Jeg tror han mener at han burde få beholde titlene. Vi jukset ikke, fordi alle andre doper seg, har både Armstrong og sportsdirektøren hans, Johan Bruyneel, sagt. Slik er det med dopingtatte utøvere. De bedyrer sin uskyld med å si at alle andre dopet seg, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten forteller også at han tror en foreldelsesfrist er grunnen til at Bjarne Riis og Jan Ullrich har fått beholde Tour de France seirene sine.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere