Sykkelekspert om doping: - Man ser på sykkeltidene at det er en renere idrett

DOPINGFRITT: De gode resultatene til for eksempel Odd Christian Eiking (t.v.) er et bevis på en renere sykkelsport, mener Johan Kaggestad.

DOPINGFRITT: De gode resultatene til for eksempel Odd Christian Eiking (t.v.) er et bevis på en renere sykkelsport, mener Johan Kaggestad. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Johan Kaggestad frykter ikke dopingskandaler i Tour de France.

Doping og sykling har gått hånd i hånd en god stund. Det har vært så drastisk at flere sykkelinteresserte har sluttet å følge med på idretten sin.

Derfor har sykkelsporten samlet seg, og tatt grep. Man har satt opp skikkelige dopingprogram, vært klare på reglene og sørget for strenge straffer. Nå begynner man å se konturene av hvilke resultater denne jobben gir, mener sykkelekspert i TV 2, Johan Kaggestad.

- Det ser ut som de har ryddet opp veldig bra i sykkelsporten nå. Det er vel andre idretter som sliter mye mer med doping for tiden. Du skal være rimelig tjukk i hodet hvis du prøver på noe tull under årets Tour de France, forklarer Kaggestad til Nettavisen.

Sykkeltidene
Én av grunnene til at Kaggestad er så sikker på at man idag har en mye renere sykkelsport enn for ti, 15 og 20 år siden, er at sykkeltidene har gått betraktelig opp.

- En ting som tyder på en mye renere sykkelsport, er sykkeltidene. Man ser på sykkeltidene at noe er blitt gjort. Vi er ikke i nærhetene av tidene til for eksempel Lance Armstrong, forteller sykkeleksperten.

EKSPERT: Johan Kaggestad er sykkelekspert i TV 2. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Shane Stokes hos cyclingtips.com har sett nøye på fjorårets resultater i Tour de France, opp mot de tidene da vi vet at det var doping i sykkelfeltet. Han har tatt hensyn til syklistenes vekt, hvilke bakker man syklet og når de ble syklet.

Han kommer frem til at det kun er sammenlagtvinner Vincenzo Nibali som presterte like jevnt over tre uker som det podierytterne fra tidligere tider gjorde. De andre rytterne i 2014-utgaven av Touren kunne prestere like godt på sine maksimale dager, men fikk deretter en veldig svak dag på sykkelsetet i tiden etter.

Stokes mener derfor at man kan se konturene av en renere sykkelsport, selv om man aldri kan være helt sikker. Det Nibali gjorde i fjor, mener han at er på grensen til hva som er mulig uten doping. Resultatene fra 2013 viser omtrent akkurat det samme, dersom man bytter ut Nibali med Chris Froome.

Norges dominans
Kaggestad har også flere begrunnelser for en renere sykkelsport. Norge leder nemlig U23-nasjonscupen i år. Det er noe som aldri kunne skjedd på for eksempel 90-tallet, mener TV 2-eksperten.

- Norge ville ikke vært så gode i U23-cupen om det fremdeles hadde vært doping. U23-ryttere var jo gjennomdopet av EPO tidligere.

Ryttere som for eksempel Odd Christian Eiking har imponert stort, og blir belønnet med proffkontrakter. Eiking signerte nettopp med profflaget FDJ. Dette ville vært vanskelig om EPO-bruken fremdeles var høy, mener Kaggestad.

SEIRET: Analyser tyder på at det var et renere sykkelfelt da Vincenzo Nibali vant Tour de France i 2014 enn det har vært på veldig lenge. Foto: Tim Ireland (Pa Photos)

Ingen dopingskandaler
Både i 2013 og i 2014 gjennomførte man Tour de France uten en eneste positiv dopingprøve. Det er noe sykkelsporten er svært stolt av.

Henholdsvis 622 og 719 dopingprøver ble gjennomgått disse to årene, og antidopingorganisasjonen CADF (Cycling Anti-Doping Foundation) kunne i september i fjor stolt presentere at ingen av disse tydet på doping i verdens største sykkelritt.

- I år (2014) var første gang vi, i tillegg til vår faste testing, kom på uanmeldte besøk for å teste rytterne, både før og under rittet, meddelte direktøren i CADF, Francesca Rossi samtidig som de presenterte de gode nyhetene.

At man både gjennomfører flere tester, sørger for å gjøre tester til en hver tid, både med forhåndsvarsel og uten forhåndsvarsel, og i tillegg får null negative tilbakemeldinger når resultatene kommer, må sies å være et langt steg i riktig retning.

Vi får håpe at den gode trenden vedvarer, og at ingen er «tjukke nok i hodet» til å prøve seg på noe juks under sommerens sykkelritt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.