RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykkelstjerne kan miste OL-gullet

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
OL-vinneren i temporitt, Tyler Hamilton, risikerer utestengelse etter at han skal ha hatt for høye blodverdier både under lekene i Aten og i Spania Rundt. Dermed kan han også miste OL-gullet.

En kilde i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sier at de avventer resultatet fra B-prøven. 31-åringen kan dermed bli den første syklisten som blir dømt for bloddoping. Han vant den åttende etappen i Spania Rundt den 11. september, og trakk seg fra rittet åtte dager seinere.

Amerikaneren var suveren i temporittet i OL.

Nettsiden Cykling News skriver at Hamilton skal ha avlagt to positive prøver. Den ene ble avlagt allerede etter gull-løpet i Aten. Mens en prøve avgitt under Spania Rundt, også skal ha vært positiv.

Pressesjefen for Hamiltons lag, Georges Lürchinger, sier til AP at begge prøvene viste en «blanding av røde blodceller, som er en indikasjon på blodoverføring».

Hamilton risikerer nå å miste gullet han vant i Aten.

- I likhet med alle pågående dopingsaker vil vi ikke kommentere detaljer, sier IOC-talskvinnen Giselle Davies, i følge DPA/NTB.

Overrasket
I fjorårets Tour de France fikk han masse sympati, da han kjørte rittet med brukket kravebein. Da kjørte han for det danske laget CSC. Han sykler i år for Phonak-stallen.

Olympiatoppens Atle Kvålsvoll er veldig overrasket når TV 2 Nettavisen forteller ham om saken.

- Dette helt nytt for meg når du nå forteller om det, så jeg må jo ta noe forbehold. Det første som slår meg er jo at det bare er trist at sånn skjer. Og jeg har alltid sett på ham som en ærlig fyr. Men samtidig, hvis dette stemmer, så er det alltid bra at jukserne tas.

Oppgitt
- Og så blir jeg litt oppgitt på en måte. Jeg blir jo stadig vekk overraska over hvor naive utøverne er. Altså at de fortsatt tror de kan lure systemet. Men det er jo tydelig at testsystemet fungerer, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Stiller dette hans OL-gull i et nytt lys for deg?

- Igjen må man jo vite mer om det, før en kan uttale seg. Men det er jo klart at det er veldig lett å trekke videre opp i mot det.

Bloddoping
Den spanske sportsavisen Marca skriver at Phonaks sportsdirektør Alvaro Pine er overrasket over saken.

- Jeg fikk greie på det i går. Jeg ble veldig overrasket, men jeg vil ikke snakke mer om det nå, sier han.

Marca skriver videre at det dreier seg om bloddoping på den «gamle måten». Altså å tappe blod fra utøveren, for så å føre det tilbake igjen når blodmengden er bygget opp igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere