RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Touren i fare for Astana

Foto: FRANCK FIFE (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
UCI vurderer å utestenge Astana fra Tour de France. Dermed kan rittet nok en gang ryke for Alexander Vinokourov.

Det spøker for Tour de France-deltakelsen til Astana og lagets to sammenlagtfavoritter, Alexander Vinokourov og Andreas Klöden. Dopingmistanken mot Eddy Mazzoleni og Matthias Kessler positive dopingprøve skal ha fått det internasjonale sykkelforbundet (UCI) til å vurdere å utestenge hele laget fra årets sykkelhøydepunkt.

Onsdag ble det kjent at Kessler testet positivt på testosteron 24. april, og man avventer nå resultatet av b-prøven. Fredag kom nyheten om at «Vino» og Klödens hjelperytter Mazzoleni trekker seg fra Tour de France. Mazzoleni, som er kjæreste med Ivan Bassos søster, har lenge vært i dopingjegernes søkelys i forbindelse med operasjon «Oil for drug», og skal neste uke møte for Italias olympiske komité for å forklare seg om sin kontakt med legen Carlo Santuccione.

Anne Gripper, som er direktør i UCIs antidopingprogram, sier til det tyske magasinet «Handelsblatt» at en startnekt i Touren kan bli konsekvensen av dopingsakene.

- Det er absolutt mulig at Astana nå blir utestengt fra Touren. Vi må imidlertid avvente Kesslers b-prøve, sier hun.

Pro Tour-lagenes nye antidoping-kodeks innebærer at et Pro Tour-lag kan suspenderes i åtte dager dersom det i løpet av tolv måneder er to dopingtilfeller på laget. Ved tre tilfeller på to år kan laget utestenges i én måned, mens det ved fire tilfeller kan bli snakk om å frata laget lisensen.

Dersom UCI eller Tour de France-arrangøren ASO beslutter å nekte Astana å starte, blir det andre gang på rad sammenlagtfavoritten Alexander Vinokourov må se Touren på tv. I fjor måtte laget trekke seg dagen før Tour-starten fordi det ikke var nok ryttere igjen etter at alle som var involvert i «Operacion Puerta» ble nektet å starte.

Ledelsen i Astana presenterte for øvrig fredag de ni rytterne som skal sykle Tour de France - dersom startlisensen ikke ryker. Det er foruten Vinokourov og Klöden de tre debutantene Antonio Colom, Daniel Navarro og Gregory Rast, samt Maxim Iglinskij, Sergej Ivanov, Andrej Kasjetsjkin og Paolo Savoldelli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere