RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Edvard Boasson Hagen på fredagens pressekonferanse i Salzburg.
Edvard Boasson Hagen på fredagens pressekonferanse i Salzburg. (SCANPIX)

Valgets kvaler for supertalentet

Sist oppdatert:
Storlagene ligger langflate etter Norges sykkelhåp Edvald Boasson Hagen (19). Mye tyder på at han blir lagkamerat med Thor Hushovd eller Kurt Asle Arvesen.

SALZBURG (TV 2 Nettavisen): Det går år og dag mellom hver gang det dukker opp talenter av Edvald Boasson Hagens kaliber. Lillehammer-gutten er bare 19 år, men har allerede vekket interessen hos de fleste lagene i syklingens Pro Tour.

Det gjorde han for så vidt for lenge siden. Rabobank, med kanskje verdens beste ungdomsavdeling og navn som Mickael Rasmussen på lønningslisten, fulgte nordmannen nøye allerede i fjor. Nederlenderne er fortsatt meget interessert i å sikre seg 19-åringens signatur.

Beskjeden
- Jeg forholder med forholdsvis rolig til interessen rundt meg. Det er ikke noe jeg tenker så veldig mye på, jeg konsentrerer meg om å kjøre så godt som mulig i hvert løp, så ordner det seg vel med et lag etter hvert, sier en beskjeden Boasson Hagen dagen før han skal i aksjon i U23-VM.

Beskjeden trenger han imidlertid ikke å være. Særlig ikke etter den fantastiske innsatsen i Tour l'Avenir, av mange kalt U23-elitens Tour de France, hvor Boasson Hagen stakk av med tre etappeseirer. Tilsammen i sin første sesong som senior har han innkassert hele åtte UCI-seirer.

Lørdag er han blant favorittene på U23-fellesstarten i Salzburg. Dersom han i en alder av 19 år, og i konkurranse med ryttere som er både to og tre år eldre, skulle gå helt til topps, blir ikke interessen mindre.

Bestemmer seg snart
Mye tyder på at Boasson Hagen bestemmer seg allerede i løpet av VM-helgen i Østerrike. Slik det ser ut nå, ligger det an til at han tar ett år til i sin norske klubb, før karrieren fortsetter i utlandet. Og da trolig i en klubb hvor han kan omgås andre nordmenn. For livet som proffrytter i utlandet kan være brutalt og ensomt for en 19-åring.

- Det blir nok ett år til i Maxbo Bianchi først, selv om det ikke er helt avgjort, sier han. Deretter kan det bli Danmark eller Frankrike.

- Det er positivt med nordiske lag, eller i hvert fall lag med nordiske ryttere, slik som CSC og Crédit Agricole. Det er jo en fordel å kjenne noen andre der fra før. Det er vel de to mest interessante lagene per i dag, men det er ikke noe som er avgjort ennå. Jeg har ikke fått noe konkret tilbud fra noen, men flere av lagene har snakket med sportsdirektøren (Birger Hungerholt, red.anm.).

- Helt vilt
Både Kurt Asle Arvesen (CSC) og Thor Hushovd (Crédit Agricole) ønsker seg Boasson Hagen som lagkamerat. De to norske sykkelstjernene ha latt seg

imponere av førsteårsseniorens innsats.

- Det er jo helt vilt. Jeg tror ikke det er noen norske 19-åringer som har gjort det like bra som ham. Jeg var langt fra slike resultater da jeg var 19, sier Kurt Asle Arvesen.

- Han har helt klart kjørt en kjempesesong, og da blir en ettertraktet. Han får bare fortsette sånn, så kan det bli gøy å være syklist, supplerer Arvesen.

Lørdag morgen legger Boasson Hagen ut på den 176,8 kilometer lange landeveisløypen. Han er en av medaljefavorittene, men vil ikke snakke så mye om egne sjanser,

Drømmer om pallen - og Tour'en
- Jeg har ikke satt meg noen spesielle mål før løpet, men jeg skal gjøre mitt beste, så får vi se hvordan det går. Men det er mye som kan skje i løpet av rittet.

- Jeg var litt syk uken etter l'Avenir, men jeg har tatt det rolig og er frisk igjen nå. Jeg kjørte tempoen, men hadde ikke forventet å gjøre det så bra der. Det tyder vel på at formen er bra. Det er selvsagt en drøm å stå på pallen, men jeg tar det som en bonus dersom det skulle skje. Det er klart muligheten er der, men VM er et vanskelig løp.

U23-VM er imidlertid bare et steg på veien for 19-åringen. Hvor den ender vet ingen, men om alt går hans vei stanser det kanskje ikke før han er i den desiderte verdenseliten. Drømmen er i hvert fall å sykle på Frankrikes landeveier sammen med de store kanonene.

- Det ser jo gøy ut å kjøre Tour de France, men egentlig setter jeg ikke så store mål. Jeg tar det litt som det kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere