RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syklist slo salto og fikk brudd i bakhodet

(procycling.no/privat)
Sist oppdatert:
Nå venter tre måneder med nakkekrage for den norske rytteren.

Sykkelcomputeren til Adrian Aas Stien rakk ikke engang å runde den første milen under søndagens Ringerike Grand Prix.

Unggutten fra TVK (Trondhjems Velocipedklub) var involvert i en stygg velt som også sendte Fredrik Strand Galta ut av rittet.

Mens Øster Hus-Ridley-rytteren pådro seg skrubbsår, gikk det verre for 20 år gamle Aas Stien. Han ble kjørt bort i ambulanse og deretter fraktet videre med luftambulanse fra Ringerike til Ullevål sykehus.

Til sykehus med nakkeskade
Legene konstaterte at han hadde pådratt seg et brudd i området der hodeskallen og nakken møtes.

Han fikk også en kraftig hjernerystelse og de sedvanlige skrubbsårene som ofte følger med i en sykkelvelt.

- Hvordan har du det nå?

- Jeg har litt vondt i nakken og i hodet. Jeg har noen skrubbsår på kroppen, men bortsett fra det går det greit. Etter forholdene har jeg det ganske bra, forteller Aas Stien til procycling.no fra sykesengen på Ullevål.

- Tok en høy salto
Fortsatt er han litt medtatt etter trøkken og skuffet ettersom det har begynt å gå opp for ham at sesongen trolig ryker.

Trøsten får være at det kunne gått langt verre. Adrian forsøker å forklare hendelsesforløpet for procycling.no, men det er jo en utfordring at han ikke husker så mye fra den aktuelle situasjonen.

- Det jeg husker er at jeg stilte meg litt sent opp i feltet på starten. Derfor startet jeg litt bak, og skulle prøve å sykle meg oppover i feltet. Jeg kjørte opp en bakke og ned en utforkjøring. Så ble alt svart. Deretter husker jeg at jeg våknet til masse styr rundt meg. Det var folk og ambulansepersonell. Jeg har blitt forklart at jeg tok en ganske høy salto i lufta. Legen som undersøkte meg fortalte også at «her har det være store krefter i sving».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ute med kneskade i 14 måneder
Nakkespesialisten ved Ullevål sykehus har bedt ham bruke nakkekrage de neste tre månedene.

Han må altså holde seg helt i ro. Dermed ser det ut til at hele 2013-sesongen er over for den unge TVK-rytteren.

Legger man til at siste halvdel av 2011-sesongen og store deler av 2012-sesongen ble ødelagt av kneskade, er det lett å forstå frustrasjonen.

- Jeg har aldri satset så hardt som jeg gjorde foran årets sesong. Jeg følte meg vanvittig sterk i de første to løpene. Etter sykdom i Kroatia og Belgia, følte jeg at formen var på vei tilbake under Hadeland GP. Og så skjedde dette her.

Han innser likevel at han har vært heldig midt oppe i all uflaksen.

- Egentlig har jeg jo det. Hode- og nakkeskader er ingen spøk. Dersom jeg følger det legene sier, kommer jeg tilbake for fullt. Jeg må bruke nakkekragen i tre måneder, men etter det regner jeg med å være rimelig klar for å prøve meg på sykkelen igjen.

- Det er ikke lett. Man må på en måte prøve å omstille seg for hver gang og se framover. For en time siden var jeg glad for at jeg klarte å gå på do alene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Gir meg ikke på bunnen
Heldigvis har 20-åringen altså ingen planer om å gi seg som rytter for den midtnorske talentfabrikken.

Tidligere har Lorents Ola Aasvold (Team Plussbank), Sindre Lunke (Team Plussbank) og August Jensen (Team Øster Hus-Ridley) lagt grunnlaget i Trondheims-klubben.

- Jeg kan ikke se for meg at jeg gir meg på bunnen, nei. Jeg har fått mange oppmuntrende meldinger fra lagkamerater og andre ryttere i feltet. Det er også med på å motivere meg for videre satsing, sier Aas Stien til procycling.no.

Etter noen ytterligere tester kan Aas Stien bli utskrevet fra Ullevål sykehus i løpet av onsdagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere