Gå til sidens hovedinnhold

- Systemet er pill råttent

Frode Andresen mener det må renskes opp fra topp til bunn i det russiske systemet.

Skiskytter Frode Andresen er langt fra overrasket når Nettavisen forteller ham om de positive b-prøvene til Jekaterina Jourijeva, Albina Akhatova og Dimitri Jarosjenko.

- Jeg er ikke overrasket, men det er bra at de blir tatt. Det er sånn det bør være, sier Andresen.

Les også:- B-prøvene er positive

- Uakseptabelt
Andresen synes det er provoserende at man ikke kan stole på konkurrentene, og ikke minst urettferdig for dem som blir snytt for medaljer av utøvere som jukser, men det er ikke hans største bekymring når det gjelder dopede russere. Han peker på at russisk idrett som helhet har et enormt problem.

Det russiske idrettssystemet er langt fra slik det bør være, mener Andresen. Han tror ikke noen andre land ville ha valgt å sende utøvere, som allerede hadde levert positive A-prøver, til et internasjonalt mesterskap - langt mindre forsvart dem og deres rett til å være der.

- Det er greit at man er uskyldig til det motsatte er bevist, men dette er for drøyt. At presidenten i Russlands olympiske komité forsvarer dopede utøvere er uakseptabelt. Jeg tror heldigvis ikke det kunne skjedd noe annet sted enn i Russland. Systemet der er pill råttent.

Det Andresen sikter til, er følgende uttalelse fra Dmitrij Volkov, som er rådgiver til presidenten i Russlands olympiske komité:

- Hele denne historien er en ren misforståelse. Jo før våre skiskyttere får en unnskyldning, jo bedre, sa Volkov da avsløringene om de positive A-prøvene kom.

- Hele systemet råttent
Andresen trekker fram at dopingproblematikken i Russland ikke er enestående for skiskyting.

- En rekke russiske friidrettsutøvere ble tatt for doping i forkant av Beijing-OL i fjor, det er en ny skandale under opprulling langrenn. Det viser at problemet er universelt for russisk idrett. Systemet er pill råttent.

- Tror du det er mulig å gjøre noe med det?

- Da må man gå helt til topps. Hele systemet må renskes opp i. OL-presidenten, statsministeren... Det er en eneste smørje, der suksess settes foran alt. Russland har en lang vei å gå dersom de skal få troverdighet i idretten igjen.

Ikke bare troverdigheten er viktig å gjenopprette. Andresen mener at systematisk dopingbruk er å leke russisk rulett med utøvernes helse.

- Man kan få inntrykk av at presset for å dope seg er enormt, og at utøvere føler at de må ta prestasjonsfremmende midler. Når man i tillegg vet at dopingbruk kan gi negative konsekvenser helsemessig, er det klart at utøvere kan bli skadelidende også.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Kommentarer til denne saken