*Nettavisen* Sport.

Ta renn fra gutta – gi det til jentene!

Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

KOMMENTAR: Men i Oslo-VM bør Anette Sagen & co. holde seg i Midtstubakken.

11.03.10 10:38

Den engasjerer bredt og dypt i den norske folkesjela, debatten om kvinners rett til å hoppe på ski. Det er kanskje ikke så bemerkelsesverdig, langt framme som Norge stort sett alltid har vært på likestilling og skihopping.

Og bare for å understreke én ting først: Det var en skandale at Anette Sagens åpningshopp i Holmenkollen ble kuppet og fratatt glansen (jeg klandrer for øvrig andre enn Bjørn Einar Romøren, og regner med dette idiotiske stuntet ender med fornuftige sanksjoner mot de riktige personene).

HVA SYNES DU? Syng ut i kommentarfeltet - nederst i saken!

Det er nok også Sagen-oppstyret som har gitt Oslo-ordfører Fabian Stang og resten av bystyret blod på tann når de nå krever at også jentene skal få hoppe i Holmenkollbakken under VM neste år.

- I Oslo skal alle behandles likt, uansett kjønn, farge eller religion. Vi kan ikke godta en generell utestengning av kvinner. Spesielt ikke i et anlegg som er finansiert av kommunen, sier Stang til Aftenposten – og i neste åndedrag prøver han å få utspillet overfor FIS-president Gianfranco Kasper til å høres ut som en trussel.

Feil slag, Fabian
Stang har naturligvis rett i at man ikke kan godta en generell utestengelse av kvinner. Men så er da heller ikke kvinner generelt utestengt, verken fra Holmenkollen eller fra Ski-VM.

At Stang engasjerer seg for kvinnelige skihoppere er prisverdig, men her ruster han opp til feil slag.

I stedet for å kjempe for at jentene skal få eget VM-renn i storbakken i Holmenkollen, burde han kjempet for at de skal få et ekstra renn i Midtstubakken – en lagkonkurranse.

Det var da også det som ble diskutert da VM-programmet ble endelig fastlagt for et år siden.

Les også: - Jeg er veldig skuffet

For man kan være så opptatt av likestilling man bare vil: I utformingen av et VM-program må man primært legge sportslige premisser til grunn.

Sagen ikke representativ
Og selv om det er lett for oss nordmenn å glemme det, er ikke Anette Sagen representativ for nivået i internasjonal kvinnehopping. Det skal riktig nok sies at flere nasjoner er kommet på banen etter at kvinnehopp ble VM-gren i 2009, og at bredden i toppen stadig er økende.

Men K120-bakker er ikke arenaen for kvinnehopperne. De hopper sine internasjonale renn i K70- og K90-bakker. Før de kan begynne å hoppe i storbakker i VM, må de gjøre det regelmessig i COC-cupen.

Først må imidlertid nivået bli så bra at det både er sikkerhetsmessig og sportslig forsvarlig å arrangere renn i K120-bakker.

For de 10-20 beste er det ikke noe problem. Men man trenger flere enn som så for å lage kvalitetsmessig gode skirenn.

Dårlig reklame
Det første VM-rennet i kvinnehopp, i normalbakken Liberec for et drøyt år siden, ble en påminnelse om dette. Det skal riktig nok bemerkes at juryen gjorde sitt beste for å ødelegge for jentene ved å gi altfor lav fart, men likevel – eller kanskje nettopp derfor – belyste rennet ganske tydelig at bredden i toppen ikke er stor.

Tre-fire jenter var i en klasse for seg. Ytterligere fem-seks viste at de holder et høyt nivå.

Så fulgte et gap. Bare 17 av de 36 deltakerne klarte å strekke seg over 75 meter i en bakke med hillsize på 100 meter.

Da har jeg ikke en gang nevnt de stygge fallene tre meget unge jenter ble utsatt for på trening i dagene før selve rennet.

Det første VM-rennet var rett og slett dårlig reklame for sporten.

Les også: - Vi så jævlig dårlige ut

Urimelig
Hvis nivået skal bli bedre, må jentene få delta. Og ett individuelt VM-renn annethvert år er ikke nok (i OL er jo jentene fortsatt ekskludert, og deltakelse i VM i skiflyging er meget langt unna).

Det er helt urimelig at gutta har fire VM-konkurranse i Oslo neste år (to individuelle, to lagkonkurranser), mens jentene bare har én.

Men før man begynner å snakke om storbakkerenn, bør man altså innføre lagkonkurranse i normalbakken. Lagkonkurranser er akkurat det som skal til for å stimulere flere nasjoner til å satse – og til å satse bredt.

Skal kvinnehopping øke i status, må rett og slett flere jenter fra flere nasjoner ta steget opp på Anette Sagen-nivå.

Størrelsen underordnet
Derfor burde FIS ganske enkelt ta fra gutta lagkonkurransen i Midtstubakken og gi rennet til jentene.

Men dessverre er det ingen grunn til å tro at VM-programmet blir endret.

For det første kommer Fabian Stang altfor sent på banen – dette ble spikret for et år siden. For det andre har FIS-ledelsen, heldigvis, ingen tradisjon for å la seg true til å gjøre endringer av lokale myndigheter som ønsker å sette seg over skisportens egne politiske vedtak.

For øvrig er det aller viktigste for jentehoppingen å komme med på OL-programmet.

Hvor store bakker de skal hoppe i, er faktisk underordnet.

Marit Bjørgen får også bare gå tre mil når Petter Northug går fem.

PS. Da FIS i fjor sa nei til lagkonkurranse for jentene i Oslo-VM, foreslo Line Jahr – via Nettavisen – å arrangere en lagkonkurranse med mix-lag, altså to jenter og to gutter fra hver nasjon. Les mer om det her: - La oss hoppe med gutta

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.