*Nettavisen* Sport.

Tabben som kan koste Norge dyrt

Norge er bare 90 minutter unna landslagets viktigste kamp på lang tid. Likevel velger vi å forberede oss mot motstandere som ikke gir Åge Hareide noen av svarene han trenger.

28.05.04 00:06

Norge har under Åge Hareides ledelse møtt nasjoner som Sveriges B-lag, Singapore, Hong Kong, Nord-Irland, Serbia, Russland og Wales. Det har resultert i seks seire og en uavgjort, en statistikk ingen annen landslagstrener har oppnådd med det norske flagget på brystet. Isolert sett er det selvfølgelig fantastiske resultater.

Mot Wales torsdag kveld fikk Åge Hareide og landslaget pipekonsert mot seg mot slutten av kampen. Det var høyst ufortjent, selv om Norge spilte søvnig sommerferie-fotball, uten særlig evne til verken framdrift eller underholdning. Men om kampen og det Norge presterte i 0-0-oppgjøret var en tankevekker i seg selv, er følgende faktum minst like urovekkende:

Vi velger å forberede oss til høstens VM-kvalifisering, der vi åpner mot Italia borte, med tre hjemmekamper på rad, attpåtil mot europeiske middelmådigheter. Hadde vi møtt i hvert fall en av dem på bortebane, og således fått føle hva et middels godt europeisk lag møter oss med på sitt eget gress, hadde det vært lettere å forstå.

Men Ullevaal er en arena der Norge skal dominere. Vi skal vinne på vår egen hjemmebane. Så hvorfor har vi ikke skaffet oss motstandere som kan gi oss litt mer relevant matching?

16 av Europas beste lag skal spille EM i sommer. Av dem er det bare Russland vi har møtt. Sveriges B-lag teller ikke i denne sammenhengen. Det er liten tvil om at Norges Fotballforbund kunne ha gjort en betydelig bedre jobb med å finne motstandere som virkelig kunne ha gitt Åge Hareide noen av de svarene han trenger.

Hadde Wales vært et klasselag, ville de ha utnyttet flere av overgangsmulighetene Norge bød dem på torsdag kveld. De ville ha sett at Norges defensive organisering på midtbanen er for dårlig, og at rommet ned mot midtstopperne ofte er for stort. Norge ville aldri ha fått tid til å trille ball, kjæle litt ekstra med lærkula, slik vi gjorde i altfor stor grad torsdag kveld.

Det er ikke Wales’ oppgave å presse oss på Ullevaal. Hadde vi møtt dem i Cardiff, ville laget ha opptrådt på en helt annen måte. Som Russland garantert ville ha gjort i Moskva, og som Italia uten tvil kommer til å gjøre i Roma. Så hva skal Norge gjøre da?

Verken Åge Hareide eller de 11 spillerne som får ansvaret ute på banen, kan gi oss noe godt svar på det per i dag. For vi har ikke trent på det. Vi har ikke møtt lag som kan sette fingeren på det vi trenger å bli bedre på, og vi har heller ikke gjort det borte. Jo, vi har møtt Nord-Irland og Serbia utenfor Norges landegrenser, men ingen av dem kan sammenliknes med hva som møter oss i Italia.

Det er en tabbe som kan komme til å koste Norge dyrt. Vi er 90 minutter unna vår viktigste landskamp på flere år. Forhåpentligvis fikk Norge en vekker etter Wales-kampen, men det skal mer til enn en ny hjemmekamp mot Belgia for at Åge Hareide skal klare å gjøre Norge rede og rustet til å møte Italia.

Det bekymrer mer enn 0-0 mot Wales.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.