Det føles som om langrennsportens konge har satt oss i en meter høy snøfonn på fjellet, som verken jeg eller langrennssporten kan komme seg ut av.

Jeg fikk tårer i øynene i NRKs studio. En fantastisk reise med Petter Northug er over and out. Alt har sin tid og som svenske skylder jeg et stort takk til mesternes mester.

Hvilket show det ble!

I det lengste hadde jeg håpet og trodd at sagaen om Petter Northug skulle få en lykkeligere slutt enn en pressekonferanse på Scandic i Trondheim.

Jeg hadde trodd at John og Mays eldste sønn fra Mosvika både ville og orket å klemme ut det aller siste av sin slitne kropp og hode og ta seg til Seefeld.

Men det var tomt. Det var slutt på energi i tanken og uvanlig nok valgte Petter å kaste inn håndkleet før mesterskapet starter.

Det var stort gjort av han.

Petter kjente at han var ferdig, og han konkurrerer ikke for å bli nummer 33. eller 44. Han konkurrerer for å vinne og helst spurte fra svenske konkurrenter.

Det Petter Northug har betydd for nasjonal og internasjonal langrenn går ikke an å beskrive med ord. Kanskje med følelser.

Jeg var ikke alene da jeg satt med tårer i øynene da jeg fulgte pressekonferansen fra NRKs studio på Marienlyst i Oslo.

Petters tårer, Petters åpne, ærlige, ydmyke fremtreden rørte og vekket stor respekt. Avslutningen ble en fin og verdig stund, blant et hav av norske journalister som har fulgt ham i nød og i glede.

Petter Northug tok langrenn til en helt ny dimensjon, når han kom inn i bildet for alvor i 2006. Det finnes ingen som engang kommer til å være i nærheten av det han leverte av resultater og oppmerksomhet i media.

Han gjorde sporten langrenn moderne i en tid med en medieutvikling som ga enormt utslag. Petter dirigerte og dikterte. Jeg tror han har bidratt til millioninntekter for Norges Skiforbund, Det Internasjonale Skiforbundet og til mange mediehus, ikke minst i Norge og Sverige.

Vi som på nært hold har hatt privilegiumet å få følge sirkus Northug kan ikke annet enn å takke for en fantastisk forestilling over 12 år i rampelyset.

Bak fasaden til den tøffe skiløperen fra trøndelag fantes en myk, nesten beskjeden side. Et følelsesmenneske som ga et menneskelig og fint inntrykk som sportsmann.

Mine sterkeste minner av Petter utenfor sporet var da han helt utmattet lå i omkledningsteltet etter den svenske stafettseieren i Sotsji-OL i 2014.

Mens Hellner, Richardsson, Nelson og Olsson danser seiersdansen møtes jeg av Petters blikk på gulvet. Han strekker opp den ene hånden og sier:

- Grattis, Sverige!

Gulldansen stoppet opp. Vi syntes alle at Petters gratulasjon var det beste som kunne skje akkurat der og da. Den harde kampen i sporet, den gode taperen og idrettens fine verden i en og samme stund.

Jeg husker Petters tap mot Marcus Hellner i sprinten i hjemme-VM i 2011 i Oslo, da han tok av seg sin våte høyrehanske og gratulerte med seieren.

Men best husker jeg Petters uslåelige avslutninger i store mesterskap.

Da han vant VM-femmilen i Falun 2015 foran 50.000 tilskuere som bare skrek sine halser hese i en oppløpsstrid som mangler sidestykke.

Det var det verste jeg hadde sett gjennom mine 35 år som skijournalist. Tsjekkeren Bauer og russeren Vylegzhanin sto frustrerte da Petter staket inn mellom dem og eksploderte i et gullrykk.

Jeg er enig med de som sier det er en sorgens dag, fylt av vemod når Petter Northug erkjenner at han gir seg som eliteløper.

Vi kommer kanskje aldri til å få oppleve en lignende skiløper. Men jeg velger å bite meg i tungen og tro på nye lyse tider etter Northugs exit.

I morgen er en ny dag. Norge har et hav av dyktige skiløpere som kommer til å levere nye gullmedaljer. Og Petter Northug kommer ikke til å slutte å være artist, selv om han slutter å konkurrere.

Jeg er sikker på at mesternes mester kommer til å fortsette å bidra - utenfor sporet.

For internasjonal langrenn er det en tung dag i tider da verdenscupen sliter økonomisk og TV-seerne forsvinner i Mellom-Europa.

Ja, jeg føler det som om ski og staver har forsvunnet for en stund. At Petter har forlatt oss i en meter dyp snøfonn uten at vi vet hvordan vi skal komme oss opp.

Men det gjør vi. Vi kommer opp, og det kommer nye stjerner som går opp nye spor som vi kan fortelle om i historiebøkene.

Takk for alt, Petter!

Jeg kommer til å savne deg enormt som hovedrolleinnehaver i skisporet og i mixed zone. Det ble et show vi aldri kunne drømt om da du slo gjennom i 2006.

/Torbjörn Nordvall