Gå til sidens hovedinnhold

Takke meg til ungdommelig overmot

Bengt Eriksen gledet seg over det norske landslagets innsats i Hongkong. Særlig over de unge spillernes djervhet. Les den siste av kommentarene til TV 2 Nettavisens fotballekspert.

Norges kamper i Hongkong var et gledelig gjensyn med fotballspillere som vil by på sine angrepsferdigheter. Jeg fyrte ikke av raketter etter kampene, men jeg gledet meg over tendensene i spillet fra landslagsutfordrerne.

Jeg har gjentatte ganger kritisert landslaget. I hovedsak har jeg kritisert dets manglende djervhet. Nå har jeg sett djervhet i to kamper (jeg så ikke den som gikk i Singapore). Det skulle tatt seg ut om jeg ikke roste det.

Det er ikke lett å rose dagens landslag uten indirekte å kritisere gårsdagens. Det gjelder generelt, også når man sier: Så stilig du var kledd i dag da! Og får til svar: Hva mener du med det? Var jeg ikke stilig i går da, siden du ikke sa noe?


Nei det er ikke lett. Men hvorom allting er: Min ros av landslagets innsats i Asia går først og fremst til de spillerne som (kanskje) skal prege landslaget i fremtiden.

Jeg begynte å spille fotball fordi det var morsomt. Jeg fortsatte fordi jeg ville teste om jeg og mine lagkamerater var i stand til å påføre motstanderne problemer med godt og variert angrepsspill. Og jeg har trent lag med det samme for øyet. På veien har jeg fått med meg at forsvarsspill er viktig og at det også må prioriteres, men forsvarsspill har aldri vært og kommer aldri til å bli det viktigste for meg i fotball. Sagt annerledes: Godt angrepsspill er det beste og den mest givende form for forsvarsspill.

Når jeg nå ser norske landslagsspillere som tør å ta noen sjanser, som vil spille fotball først og fremst for å påføre motstanderne trøbbel med eget angrepsspill, så blir jeg oppriktig glad. Det er min type fotball. Det er den fotballen jeg har tro på, for med den tror jeg norske fotballspillere utvikler seg mer og bedre enn med den fotballen som først og fremst går ut på å hindre motstanderen i å gjøre det jeg vil at fotballag skal gjøre. Dette er et verdisyn og har lite med det fotballfaglige aspektet å gjøre. For heller ikke fotballfaget fanger opp eller tar hensyn til verdier. (På samme måte: Jeg imponeres ikke nødvendigvis av at folk er rike eller berømte. Men jeg kan bli imponert av måten de er blitt rike og berømte på.)

Åge Hareide skal ha ros for sin offensive innstilling. Det er en ros jeg ville delt ut til alle (trenere og landslagssjefer) som tør og vil være offensive. Men det er først og fremst utfordrerne som på ny har gitt meg tro på at angrepsspillet skal få sin renessanse på landslaget. Det er spillerne som utøver fotballspillet. Denne gangen har da hatt guts til å si: Pokker heller. Vi skal slå dem med våre egne offensive ferdigheter. Vi skal vise motstanderne hvilke angrepsferdigheter vi har, så får det bli deres jobb å stoppe oss.

Denne gangen har de også hatt guts til å gjøre det. Kall det gjerne ungdommelig overmot. Men takke meg til den slags, for fotball er ikke risikofritt. Og hvis man ikke utøver litt djervhet, innhentes man til syvende og sist av gravalvoret. Da blir fotball spilt på fryktens premisser. Spillerne blir da handlingslammet og spillet preges dermed av at man ønsker å begrense feil og å demme opp for det motstanderen har å by på (hvis motstanderen tør, da!).

Jeg er ikke blitt klin naiv. Landslaget er ikke med ett blitt knallgodt. Kampene i Hongkong og Singapore ble spilt med mindre press, lavere forventninger – om ikke annet var presset og forventningene annerledes – og dårligere motstand enn i em- og vm-kvalifiseringskamper. Jeg så stygge feil, slurvete pasninger, unødig sjansetaking og annet grums. Det stoler jeg på at Åge også så. Jeg stoler også på at han luker vekk slikt i kommende kamper. Men mitt håp er at unggutta har vist vei for de mer erfarne når sistnevnte på ny aksler landslagsdrakta.

BENGT ERIKSEN

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere