RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Takker Eggen for tilliten

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hans Erik Ramberg er tilbake for fullt som Tippeliga-spiller. Det gir han trener Knut Torbjørn Eggen mye av æren for.

FREDRIKSTAD (TV 2 Nettavisen): For halvannet år siden var han erklært fotballinvalid. Nå er Hans Erik Ramberg fast inventar på Fredrikstads midtbane.

- Det var to-tre harde år. Men heldigvis klarte jeg å tenke på de positive tingene. Hadde jeg bare fokusert på det negative, tror jeg at jeg etter hvert hadde brutt sammen, forteller en åpenhjertig Ramberg.

La støvlene på hylla
TV 2 Nettavisen møter den kreative midtbanespilleren over en kopp kaffe i Fredrikstad sentrum. Selv om han ikke er blant dem som stikker seg mest frem i media, har Ramberg opplevd svært mye på fotballbanen – i både positiv og negativ forstand. Hans beste minne er, ifølge han selv, det å igjen kunne ta på seg FFK-drakta og løpe ut på en fullsatt Fredrikstad stadion.

- Det er klart det var stort for meg. Jeg hadde Knut Torbjørn Eggen som trener under tiden i Moss, og han visste hva jeg stod for som fotballspiller. Jeg er sjeleglad for at han ga meg sjansen til et gjensyn med Tippeligaen, sier han.

Det var da Moss møtte Molde i 2002 at det smalt i 30-åringens kne. Etter diverse undersøkelser viste det seg at deler av leddbrusken i kneet måtte fjernes. Manglende framgang førte til slutt til at han måtte legge fotballstøvlene på hylla.

- Jeg er overbevist om at sunt kosthold og en generell bra livsstil var utslagsgivende for at jeg endelig kom meg tilbake på fotballbanen. De årene jeg var ute ga meg andre og nye muligheter. Når noen dører lukkes, er det andre som åpnes. Blant annet fant jeg den store kjærligheten i denne perioden

- Tror på seier
Etter en lang vinteroppkjøring er Ramberg glad for at serien nå endelig er sparket i gang.

- Vinteroppholdet er litt for langt, så det er deilig å endelig spille om poeng igjen. Uansett, det var ganske bittert at vi ikke tok med oss alle poengene i serieåpningen, det fortjente vi virkelig etter det vi viste i den første omgangen.

- Hvordan føler du selv at du står i år sammenlignet med i fjor?

- 2005-sesongen var mitt første år på fotballbanen etter comebacket, og jeg følte meg nok litt «rusten» til tider. Men nå føler jeg meg bedre trent, og er innstilt på å gjøre en enda bedre figur en hva tilfellet var i fjor.

Nå har han tro på seier i Stavanger mot Viking mandag.

- Det blir en morsom utfordring. Viking har mistet mange spillere samtidig som de har hentet inn en ny trener, så det kan jo hende at det tar litt tid for dem å få ting til å fungere hundre prosent. Dersom vi spiller med like stor innsats og vilje som vi gjorde mot Brann, tror jeg vi kan overraske mange. Jeg har respekt for Viking, men jeg frykter dem ikke.

Spilte med Kluivert
Hans Erik Ramberg var regnet som et stort fotballtalent i sine yngre dager. Som 18-åring ble han tilbudt en toårskontrakt med juniorlaget til nederlandske Ajax - et juniorlag som fungerte som aspiranter til den ærverdige klubbens a-lag. Ramberg benyttet sjansen, og ser tilbake på tiden som både en stor opptur og en like gigantisk nedtur.

- Mange av de jeg spilte med i Ajax visste at de en dag ble profesjonelle fotballspillere, så for meg var det helt klart stort å få være en del av et sånt lag. Etter ett år i klubben måtte jeg derimot reise hjem på grunn av lyskeproblemer, og det var absolutt en av de største nedturene jeg har hatt. Jeg visste at jeg aldri ville få en slik sjanse igjen, og det var en ganske så deprimerende tanke.

Spillere som Patrick Kluivert og Manchester Citys Kiki Musampa var bare to av dagens stjerner som den gang var en del av Ajax’ juniorlag.

- Det var en tøff hverdag for en ung gutt som jeg jo var på den tiden. Blant annet hadde vi en trener av den gamle skolen – som belønnet oss hvis vi gjorde det bra og straffet oss hvis vi ikke gjorde jobben vår. Jeg husker spesielt da vi alle mann måtte legge oss på ryggen mens visse personer løp oppå magene våre. Ikke akkurat en deilig følelse, mimrer han.

Imponert av Shaaban
Nå lar Hans Erik Ramberg seg spesielt imponere over unggutten Tarik Elyounoussis oppvisning i serieåpningen mot Brann. 17-åringen, som har tatt over Dagfinn Enerlys rolle på høyre midtbaneplass, imponerte og burde strengt tatt scoret i hvert fall ett mål.

- Den gutten imponerer meg veldig, og det forundrer meg ikke om han selges for et sted mellom 20 og 30 millioner kroner i løpet av et par år. Etter kampen sa jeg til han at «Det er bra du ikke scoret, for da ville du blitt snappet opp av en storklubb med en gang». Vent å se, den gutten kan vente seg en stor framtid på fotballbanen.

Han mener i tillegg at FFK har skaffet seg en målvakt i Thomas Myhre-klassen.

- Jeg så at det var en eller annen avis som hadde satt opp hva de mente var årets kjøp i Tippeligaen, og det forundret meg at ikke Rami Shaaban toppet den listen. Jeg fikk frysninger på ryggen da jeg så at han reddet skuddet fra Eirik Huseklepp mandag. At han varter opp med en praktredning av et slikt kaliber etter å ha stått mellom femten og tjue minutter uten noen ting å gjøre, er rett og slett fantastisk. Dessuten betyr han svært mye for tryggheten i de bakre rekker.

Likevel tror han ikke FFK bør sikte særlig høyere enn en syvendeplass i årets Tippeliga. Og Rosenborg er den store favoritten til stikke av med gullmedaljene i Rambergs øyne.

- Jeg så kampen de spilte mot Lillestrøm, og mener at de gule hadde flaks som fikk poeng i den kampen. Rosenborg pleier tradisjonelt sett å starte litt haltende, men i år virker det som om de har formen inne allerede nå. Trønderne blir sterke, spår midtbanespilleren, som håper på mange flere år i FFK-trøya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere