*Nettavisen* Sport.

Talent-fabrikken biter seg fast

West Ham har fått frem noen av Englands beste spillere. Nå biter talentfabrikken seg fast i Premier League.

15.08.06 09:39

West Ham er klubben «ingen» klarer å hate.

The Hammers har alltid spilt en underholdende og fin fotball, men først og fremst har de vært kjent som kanskje den fremste talentfabrikken i England.

Klubben fra Øst-London har skapt talenter på løpende bånd i alle år.

Verdensmestere
Bobby Moore, Geoff Hurst og Martin Peters var alle sentrale da England vant VM på hjemmebane i 1966 og tok sin hittil eneste internasjonale triumf. Og alle tre hadde gått gradene i West Ham.

Senere er spillere som Trevor Brooking, Billy Bonds, Alvin Martin og Paul Ince kommet gjennom klubbens juniorprogram.

Men også dagens engelske landslagstropp domineres av spillere som tilbrakte sine dager som skolegutt på Upton Park.

Rio Ferdinand, Frank Lampard, Joe Cole og Michael Carrick er alle fullblods West Ham-gutter, mens Jermain Defoe kom fra londonrival Charlton som purung 17-åring og ble toppspiller hos The Hammers.

I tillegg er «bortglemte» Glen Johnson et produkt av West Ham-skolen.

Lillebror Ferdinand
Men til tross for at fem av Premier Leagues beste spillere alle er forsvunnet fra klubben, har West Ham klart å klore seg fast i Premier League.

Og det er flere talenter som er på vei mot stjernehimmelen.

Den som er kommet lengst er Rio Ferdinands lillebror Anton. Midtstopperen har som drøm å spille sammen med storebror på landslaget, og drømmen er ikke lenger noen utopi. 21-åringen viste forrige sesong at han henger med i svingene i Premier League, og er et klart førstevalg for manager Alan Pardew, i en posisjon hvor de store som oftest er rundt 30 år.

Se her for spillerstallen og terminliste

Se her for spillere kjøpt og solgt denne sommeren

Se her for West Hams treningskamper denne sommeren

Plassering i fjor:
9. plass.

TV 2 Nettavisens tips:
11. plass

På klubbens lønningsliste er også spillere som Nigel Reo-Coker, Dean Ashton og Carlton Cole. Alle spillere som er spådd en fremtid med Three Lions på brystet. Men ingen av disse er «ekte» West Ham-gutter. Ashton er med i Steve McClarens første landslagstropp.

Noble nestemann?
Men det betyr ikke at det ikke gror i klubben. Mark Noble er kanskje den det knyttes størst forventninger til.

Midtbanespilleren ble den yngste som har spilt for klubbens reservelag da han debuterte som 15-åring. Da han var 17 fikk han sin debut for A-laget.

Noen muligheter ble det i Premier League forrige sesong, men Noble har store forhåpninger foran den kommende sesongen.

- Det er helt klart mange gode spillere i stallen nå, men jeg føler at jeg har en god sjanse til å spille meg inn på laget. Jeg skal jobbe så hardt jeg kan for å få spille noen kamper denne sesongen, sier 19-åringen til klubbens nettside.

Det er flere spillere som med tid og stunder kan følge i fotsporene til Lampard, Cole, Ferdinand og Carrick.

FA-cupfinalist forrige sesong
Kyel Reid og Hogan Ephraim er i A-stallen, men har et stykke frem til Premier League-spill, mens Jordan Spence og Tom Harvey begge er med på Englands U17-landslag.

Forrige sesong ble West Ham nummer ni, og gikk til FA-cupfinale. Foran denne sesongen har spillertroppen fått en liten ansiktsløfting, men ingen sentrale er forsvunnet og ingen av nykommerne er forventet å ta sentrale roller.

Det er først og fremst bak på banen manager Alan Pardew har hentet inn nye folk. Fire sidebacker er hentet inn i sommer.

Toppscoreren Marlon Harewood ble koblet til flere klubber i sommer, men er blitt værende i klubben. Han får kamp om plassen. Klubben er godt forspent på topp. Dean Ashton, Carlton Cole og Bobby Zamora har alle vist at de kan score mål i Premier League. I tillegg er veteranen Teddy Sheringham still going strong.

TV 2 Nettavisen tror West Ham styrer greit unna nedrykk, men at det blir et lite museskritt ned på tabellen fra i vår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.