Talentene Norge har mistet

Foto: Skiforbundet/NTB Scanpix

Ironman-test med hangups og benkpress fører til at norske stortalenter velger å legge opp.

09.11.12 14:57

Markus Nilsen er 23 år. Han er en av Norges beste og mest lovende alpinister i grenen storslalåm.

I mars i år ble han nummer tre i NM, han er ranket som nummer 53 i verden, har tre pallplasser i europacupen, og startet samtlige verdenscuprenn i superslalåm forrige sesong.

Likevel har Skiforbundet bestemt at Markus ikke får kjøre verken verdenscup eller europacup denne sesongen.

Årsaken?

Han besto ikke Skiforbundets Ironman-test, og landslaget mener, til tross for at Markus har bevist at han kan kjøre fort på ski, at han ikke er sprek nok til å representere Norge i verken europa- eller verdenscup.

Nå legger unggutten opp.

- Jeg er supermotivert for å kjøre mer, men har slitt med en skade i sommer, og den gjorde det problematisk for meg å klare Ironman-testen. Derfor får jeg ikke kjøre med landslaget, og jeg har ikke råd til å drive med dette på egen hånd, sier Nilsen til Nettavisen.

Talentene Norge kan miste
I 2002 opprettet Skiforbundet en Ironman-test for alpinister, som skal gi en pekepinn på utøvernes fysiske grunnlag før og etter sesongen.

Testen består av åtte barmarksøvelser, som for eksempel 3000 meter og benkepress, og fra og med i år krever forbundet at utøverne klarer 400 poeng for å komme med på landslaget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

I referatet fra Skiforbundets høstmøte i år, kommer det fram at 69 prosent av herrene og 79 prosent av kvinnene ikke tilfredsstilte dette minstekravet.

Nettavisen kjenner til flere unge, lovende alpinister som ikke får være med på landslaget fordi de var skadet, eller så vidt ikke klarte, Ironman-testen i vår.

To av dem forteller her sine historier til Nettavisen:

Navn: Markus Nilsen
Alder: 23 år
Favorittgren: Storslalåm
FIS-ranking: 53

Når Nettavisen snakker med Nilsen, har det kun gått ett døgn siden han fortalte pappaen sin at han legger skiene i boden. For godt. Mammaen hans vet det ikke ennå.

23-åringen fra Trøndelag ønsker å poengtere at han ikke er bitter, og at han vil takke for mange fine år som alpinist, men at han skulle ønske Skiforbundet så hele pakken.

- Jeg sliter med en betennelse i hofta og kunne ikke delta på testen i vår. Den er ikke spesielt vanskelig å klare, men hvis kroppen er skrall, går det ikke, sier Nilsen.

Ettersom han ikke gjennomførte testen, fikk han heller ikke være med landslaget på samlinger i sommer.

- Da fikk jeg heller ikke det grunnlaget jeg trenger for å kjøre, og nå som rennene i gang, ser jeg ingen annen utvei enn å legge opp, forteller den unge alpinisten, som tror han kunne ha gjort det bra hvis han fikk kjøre denne sesongen.

- Jeg kjørte alle verdenscuprenn i storslalåm i fjor, og går fra å være på pallen i europacupen, til ingenting. Jeg kunne fint ha stått på ski i vinter, selv om jeg var skadet i vår, og er uenig i at man skal være så A4.

Nilsen poengterer at han synes Ironman er en fin måte å teste seg på.

- Ironman er absolutt et bra testbatteri, men dette er første året hvor den er tellende. Jeg vil ikke si at det er urettferdig at det blir som det blir, men jeg skulle ønske at de så på hele pakken, sier trønderen.

- Er det beste at vi tar testen, fordi vi må, og så slår opp en skade?

Foto: Skiforbundet/NTB Scanpix

Navn: Kristine Gjelsten Haugen
Alder: 20 år
Favorittgren: Storslalåm
FIS-ranking: 52

Kristine er lillesøsteren til Leif Kristian Haugen, som ble beste nordmann da sesongens første verdenscuprenn ble arrangert i Sölden for to uker siden.

Norge er ikke bortskjemt på kvinnelige alpinister i verdenstoppen, men flere unge jenter, som Lotte Smiseth Sejersted, har begynt å vise seg fram.

Kristine Gjelsten Haugen er en av dem som har markert seg i storslalåm, og er er nummer 52 på FIS-rankingen. Hun ble nummer to i NM, som var plassen foran Smiseth Sejersted.

Kristine slet med skade da Ironman-testen ble gjennomført i høst, og landslaget lar henne dermed ikke kjøre europacup denne sesongen.

- Grunnen til at vi må gjennom Ironman er for å vise at vi er godt trent. Men jeg har vært skadet, og da er det ikke mulig for meg å gjennomføre testen, sier Gjelsten Haugen, som fortsatt restituerer etter å ha revet av store delere av lårmuskelen, i tillegg til å ha tråkket over.

- Jeg har trent superhardt i sommer for å klare den testen, men ble hindret av skaden. Jeg vet jeg er mye sterkere nå enn før sommeren, så poengsummen det er snakk om på testen, hadde jeg klart lett om jeg hadde vært skadefri.

Nå forlater hun Norge og drar til USA for å studere.

- Jeg har vært mye skadet. Det er ikke lett. Jeg vil ha noe å falle tilbake på, men mener fortsatt at jeg kan hevde meg i verdenstoppen i alpint, samtidig som jeg har studerer, forteller Gjelsten Haugen.

- Jeg har stått på ski med laget i hele oktober og det går kjempebra. Til tross for at det er vondt i ankelen er jeg minst like rask nå som i vinter, og jeg kommer til å stå på ski og konkurrere i USA når jeg reiser over dit i november.

- Målet er fortsatt å bli en av de beste i verden, konstaterer hun.

På spørsmålet om hun mener hun fortjener å kjøre i europacupen når hun er ranket som nummer 52 i verden, og tok sølv på øvelsen under NM, har ikke Gjelsten Haugen noen kommentar. Hun vil heller ikke svare på om hun ville ha reist til USA dersom Skiforbundet lot henne kjøre Europacup.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .

- Benkepress er ikke relevant
Sportslig leder i Skiforbundet, Claus Ryste, mener Ironman-testen er en flott pekepinn for yngre utøvere.

- Alpint er en fysisk idrett. Historisk sett har alle våre utøvere som har hevdet seg i verdenstoppen, vært på et høyt fysisk nivå. Det er viktig å være tydelig på hvilket nivå vi ønsker at våre utøvere skal legge seg på.

Aksel Lund Svindal sa til Nettavisen at enkelte øvelser i Ironman-testen ikke er veldig relevante i forhold til skikjøring.

- Hangups og benkpress er ikke så relevant, men har du svære lår, er det greit å være litt kompakt, sa Lund Svindal.

Gjelsten Haugen mener hun har bevist at hun er god nok til å kjøre på ski, selv om hun ikke klarte å gjennomføre testen.

- Jeg vet ikke om akkurat Ironman-øvelsene er de beste, men tror nok at det er andre måter å vise at du er sterk på. Jeg har i alle fall bevist at jeg kan kjøre fort på ski, sier Oslo-jenta.

- Øvelsene i Ironaman-testen gir mye relevant data, men isolert sett, nei, alle øvelsene er ikke like relevante for skikjøring, innrømmer Ryste.

Han mener likevel det er riktig av Skiforbundet å gjennomføre testingen.

- Dette er nok noe vi kommer til å fortsette med. Det er en fin måte å veilede de yngre utøverne på. De finner ut hva de må fokusere på individuelt. Det jobbes steinhardt ute på skigymnaser og klubber, og fremgangen er kjempebra.

Ryste synes det er trist at utøvere som Nilsen nå velger å legge opp.

- Er man som utøver langtidsskadd, så vil det å bli helt frisk være prioritet én. Forberedelse eller gjennomføring av test er ikke mulig, og for de aller fleste skader er det ikke mulig å kunne prestere på ski, heller, i skadeperioden. Vi gjør en totalvurdering når en løper er skadet, og målet med testen og kravet er å bli så godt trent som mulig for norske alpinister - ikke at noen skal slutte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.