Fredag offentligjorde Norges Cykleforbund landslagsuttaket for menn U23 i de tre endagsrittene Flandern rundt (U23), La Côte Picardie og ZLM Tour. Team ØsterHus-rytterne Filip Eidsheim og Sven Erik Bystrøm, samt Joker Meridas Vegard Breen og Plussbank BMCs Bjørn Tore Hoem var sportssjef Steffen Kjærgaards utvalgte.

- Uttak er gjort på et tidlig tidspunkt for at utøvere og deres lag skal få anledning til å legge dette inn i sine planer. Det er et flott utstillingsvindu for rytterne, men det er også viktige ritt med tanke på VM-kvoter og muligheten til å kjøre Tour de l’Avenir til høsten, sier Kjærgaard ifølge sykkelforbundets hjemmesider.

Eidsheim, Bystrøm og Hoem kjørte både Tour de l’Avenir og verdensmesterskapet for U23 i København for Norge i fjor, mens Breen ikke var med på laget den gang. Uttaket er gjort på bakgrunn av forrige sesongs prestasjoner.

I fjor kjørte Joker Meridas to talentfulle unggutter Vegard Robinson Bugge og Vegard Stake Laengen inn til sjette- og syvendeplass i U23-utgaven av Flandern rundt. Dette hadde kanskje ikke vært mulig hvis de ikke hadde fått kjøre med sine lagkamerater i Joker Merida i rittet.

- Vi er nødt til å sanke poeng
I 2011 var det nemlig slik at de norske kontinentallagene, Team ØsterHus-Ridley, Plussbank BMC og Joker Merida, fikk kjøre som det norske landslaget i henholdsvis ZLM Tour, La Côte Picardie og Flandern rundt. I år vil Norge kjøre disse rittene som landslag.

- Tidligere har vi kjørt disse rittene som landslag, så kom det en forespørsel fra kontinentallagene om å få kjøre disse rittene som lag i forkant av 2011-sesongen. Vi kjøpte kontinentallagenes argumenter og la til rette for en slik satsning, sier Kjærgaard til procycling.no.

LES OGSÅ:Vil ha Joker ned fra tronen

Joker Merida benyttet muligheten til å vise seg frem i Flandern rundt, mens Plussbank BMC og og Team ØsterHus ikke klarte å hevde seg blant de aller beste i La Côte Picardie og ZLM Tour.

- I år har vi kommet frem til at vi kjører disse rittene som landslag. Det er på grunn av at de beste rytterne sykler for forskjellige lag og vi vil ha de aller beste på start. Det er viktig på grunn av Nations Cup-rangeringen, vi er nødt til å sanke poeng i disse rittene for å få delta i Tour de l’Avenir. Vi har vært i tidlig dialog med lagene slik at de aktuelle rytterne kan fristilles og stille best mulig forberedt, forteller sportssjefen i sykkelforbundet.

Det er viktig for landslaget å få delta i Tour de l’Avenir. Vegard Stake Laengen kjørte seg til proffkontrakt med en god sesong, hvor fjerdeplassen i «ungdommens Tour de France» var et av høydepunktene.

Oudenhove: - Samkjørte ryttere har bedre grunnlag
Joker Meridas sportsdirektør Gino van Oudenhove var en pådriverne bak avgjørelsen om å fordele Nations Cup-rittene mellom de beste norske kontinentallagene. Sportsdirektøren er ikke overrasket over at rittene ikke gjennomføres på samme vis i år, på tross av den flotte innsatsen hans egne gutter leverte i fjor.

LES GINOS CYCLOCROSSBLOGG:Øl, pommes frites og genever

- Det er jo et av de største U23-løp man kan kjøre, så jeg har jo forståelse for at det er en del andre U23-ryttere i Norge som har lyst til å sykle. Det kom ikke overraskende på meg at de gjorde et uttak og skal kjøre de tre løpene med landslaget, sier Gino van Oudenhove til procycling.no.

LES MER:- Det er steintøft å komme seg med

(artikkelen fortsetter under bildet)

Opplegget hvor kontinentallagene deler på disse rittene er på ingen måte noe nytt fenomen. Man har tradisjoner for å gjøre dette i både Nederland og Danmark.

Belgieren spår dog at norske topplasseringer kan være lettere å oppnå med opplegget man nå velger legger på is.

- Noen ganger er det nok sånn at samkjørte ryttere har grunnlag for et bedre resultat, mener sportsdirektøren i Joker Merida.

Vestlandsk dominans
Filip Eidsheim, en av to ØsterHus-ryttere i uttaket, mener løsningen sykkelforbundet har gjort i år er det beste for syklistene. Bergenseren ble norges beste under VM i København i fjor.

- Jeg mener det er best at vi kjører rittene som landslag. Det blir urettferdig om de beste ikke får kjørt de viktigste rittene, sier Eidsheim til procycling.no.

ØsterHus-rytteren kjørte ZLM Tour med sine lagkamerater i fjor, men forteller at han ville foretrukket å sykle Flandern rundt ettersom brosteinsrittet er et av de mest prestisjefulle rittene i U23-klassen.

- Men vil ikke et samkjørt kontinentallag prestere bedre enn et landslag sammensatt av ryttere fra flere lag?

- Kanskje er det slik, men derfor er det viktig at vi får flere gjennomkjøringer foran Tour de l’Avenir og VM, mener Eidsheim.

(artikkelen fortsetter under bildet)

U23-landslaget vil ikke få gjennomkjøringer i Nations Cup-rittene Toscana – Coppa del Nazioni og Coupe de Nations Ville Saguenay. I det førstnevnte skal Team ØsterHus-Ridley kjøre, mens Joker Merida får muligheten i Canada.

ØsterHus-laget satser tungt på U23-ryttere denne sesongen, det får de betalt for i landslagsuttaket. Det skal tas ut ytterligere to ryttere til de tre endagsrittene i april, av de fire reservene som er tatt ut til rittene skal majoriteten være ØsterHus-ryttere. De to rytterne vil tas ut før konkurransesesongen begynner.

LES PROCYCLING.NOS VURDERING AV DE NORSKE LAGENE!