RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: Anders Skjerdingstad/Nettavisen)

Taler kongen midt imot

Sist oppdatert:
Ferskingen Øystein «Pølsa» Pettersen legger ingenting imellom når han diskuterer trening med sprintkongen Tor Arne Hetland.

OSLO (Nettavisen): - Jeg er ikke redd for å si hva jeg mener, sier Pettersen til Nettavisen. «Pølsa» fikk sitt internasjonale gjennombrudd med andreplassen i Düsseldorf for snart ett år siden. I april ble han tatt ut på sprintlandslaget.

Og 24-åringen, som er yngst og ferskest på laget, har ingen problemer med å dra i gang treningsfaglige diskusjoner med etablerte løpere som Eldar Rønning og Tor Arne Hetland.

- Smalt et par ganger
- Vi hadde noen diskusjoner i løpet av samlinga i Trondheim i forrige uke, ja. Det smalt litt et par ganger, røper Pettersen overfor Nettavisen.

- Hva diskuterte dere?

- Den heftigste diskusjonen handlet om hvordan man skal gjennomføre den siste delen av en intensiv treningsøkt, altså det man gjør etter at man er ferdig med den intensive delen – det som er starten på restitusjonen. Jeg og Tor Arne har litt ulike synspunkter på hvordan det bør gjøres. Det handler om type aktivitet, terreng, belastning og varighet.

Hetland bekrefter den konkrete diskusjonen – og at nykommeren generelt ikke er redd for å si fra.

- Diskusjon er bra
- All diskusjon er utrolig bra. Og krangling er ofte den beste formen for diskusjon. Når du har et lag med sterke individualister, får du den sunne diskusjonen. Det er det som er så bra med dette laget. Alle har kompetanse og egne meninger, sier Tor Arne Hetland til Nettavisen.

Trener Ulf Morten Aune er også glad for at det diskuteres, og er fornøyd med at Øystein Pettersen har engasjert seg fra første stund.

- Øystein har glidd veldig fint inn og bidrar mye både sosialt og treningsfaglig, fastslår Aune.

For «Pølsa» er det helt naturlig å engasjere seg. Teorikunnskapene er det ingenting i veien med hos mannen med bachelorgrad i coaching fra Idrettshøyskolen. Og i tiden på privatlaget Team Manpower engasjerte han seg mye i lagkompisenes trening – som motivator, veileder og diskusjonspartner.

Tar ikke kapteinsbindet
- Han er nok ikke mer beskjeden på landslaget enn han var på Team Manpower. Forskjellen er vel at han nå møter flere motargumenter og mer motstand, sier Ulf Morten Aune.

Pettersen bekrefter da også at han føler rollen på landslaget er annerledes enn på privatlaget.

- På Team Manpower var jeg en naturlig leder. Det var på en måte jeg som satt med initiativet, og det var jeg som uttalte meg på vegne av gruppa. Sånn er det ikke nå. Jeg har ingen ambisjoner om å plukke kapteinsbindet av armen til Tor Arne ennå, sier han til Nettavisen.

Om rollen i laget har endret seg, har den treningsmessige overgangen vært enda større for Linderud-gutten. Han innrømmer at han var skeptisk.

Mer enn intervaller
- Jeg hadde et inntrykk av at disse gutta trente fryktelig mye hardt. Men etter å ha diskutert en del med Ulf Morten, bestemte jeg meg for at det var dumt å være skeptisk til noe jeg ikke hadde prøvd, forklarer Pettersen.

I ettertid har han ikke angret.

- Jeg føler at det har gått kjempebra. Og jeg har begynt å skjønne at hardtrening ikke bare handler om intervaller, slik det tradisjonelt har vært i langrenn. Hardtrening kan også være hurtighetsøkter, spenstøkter og styrkeøkter, poengterer han.

Som en konsekvens av det nye opplegget har han kuttet ned kraftig på rolig langkjøring. Men det er ikke riktig at han har kuttet det helt ut, slik det ble hevdet i media i sommer.

Glad for regnet
- Én dag i uka har jeg fokus på mengde. Da kjører jeg en totimersøkt om morgenen, og følger opp med halvannen time om ettermiddagen. Ellers kjører jeg ofte rolige økter om ettermiddagen når jeg har trent hardt i morgenøkta. Men da kaller jeg det restitusjon, ikke langkjøring, forklarer «Pølsa».

At sommertreningen er blitt så vellykket, takker han også den miserable Oslo-sommeren for. Regn og lave temperaturer er kjærkomment for en idrettsutøver med kraftige astma- og allergiplager.

- Det har vært perfekt, for jeg er veldig følsom for pollen. Jeg er født med astma og allergi, og er egentlig allergisk mot det meste det går an å være allergisk mot. Nevn en allergi, og jeg har den, sier han.

Vil vinne
- Hvilke ambisjoner har du denne sesongen?

- Offisielt håper jeg at jeg kan klare å vinne mitt første verdenscuprenn. Og uoffisielt tror jeg at jeg kommer til å klare det.

Kanskje verdenscupåpningen i Düsseldorf 27. oktober er en passende anledning?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere