BEITOSTØLEN/OSLO (Nettavisen): I en årrekke har svensk langrenn gått på SVT. Før fjorårssesongen tok imidlertid Viaplay Group over rettighetene og sendte skisport i sine kanaler. Det har gått kraftig utover seertallene, skriver svenske Expressen.

Sportssjef i SVT, Åsa Edlund Jönsson, skrev i sommer en kronikk som røpte at deres seertall hadde ligget på rundt en halv million. Etter at Viaplay tok over derimot, skal tallene i fjor ha ligget på 137 000 seere i snitt. Tallene er basert på hvor mange som ser «Vinterstudio».

Den kraftige nedgangen i antall seere bekymrer de svenske skiløperne.

– Det er trist, man vil jo ha seere. Det er ikke kult om folk ikke ser på, eller ikke ser på fordi de ikke har råd, for eksempel, sier Jonna Sundling til Expressen.

Les også: Står over Beito-åpningen

Nedgang for lineær-TV

Edlund Jönsson hevdet i sin kronikk at det samme gjaldt skiskyting. Der hadde SVT nærmere 900.000 seere i snitt, mens TV6, som er en av kanalene til Viaplay Group, hadde under en halv million.

Tallene er basert på TV-seerne, og ikke antallet som streamer. Dermed kan de totale tallene i realiteten være mye høyere. Ifølge Expressen vil ikke Viaplay gå ut med sistnevnte tall.

– Det er færre som ser på lineær-TV på TV6 og TV10 enn da det gikk på SVT. Det vet vi, sier Mattias Claesson, strategisk kommunikasjonssjef i det svenske skiforbundet.

Claesson legger til at det er viktig å understreke at seertallene på lineær-TV har sunket drastisk de siste årene.

Videre utdyper skiforbundet:

– Bildet er mye større enn bare å sammenligne SVT og Viaplay.

Les også: Stavås Skistad hemmelighetsfull før sesongstarten: – Ikke min stil

Norge har samme utfordring

Det er ikke bare i Sverige at det er bekymring rundt seertallene for vintersport. I mars skrev Aftenposten en sak om den kraftige nedgangen i antall seere.

«For langrenn og alpint herrer forsvant i snitt rundt halvparten av TV-seerne da TV3 sendte verdenscuprennene målt mot NRKs vanlige nivå, før pandemien», ble det skrevet i saken.

I fjor sendte NRK, TV 2, Viaplay og Discovery langrenn her i Norge. I år er det de tre førstnevnte som skal veksle på å sende verdenscup, NM og VM.

Les også: Bjørgen rystet av tallene hun får servert: – Skremmende!

Vil opplyse seerne

Landslagsløper Tiril Udnes Weng forstår at det ikke alltid er like lett for seerne å vite hvilken kanal de ulike konkurransene går på.

– Det er kanskje vi som må være med å fronte hvilken kanal rennene går på inn mot helgene, jeg skjønner at det er vanskelig for folk å vite hvor ting går, sier hun dagen før sesongåpningen på Beitostølen, som for øvrig sendes på NRK.

Også Martin Kirkeberg Mørk, som er en del av rekruttlaget, deler Wengs syn på saken.

– Jeg tenker det er viktig å opplyse folk om hvor skirenenene sendes, for å opprettholde interessen rundt det. Jeg har jo besteforeldre som syntes det var litt enklere når alt gikk på NRK. Men nå er rettighetene fordelt og man får ikke gjort så mye med det, man må bare informere folk om hvor ting sendes.