Gå til sidens hovedinnhold

Tallene som putter Zuccarello blant NHL-eliten

Ingen tilfeldighet at nordmannen gjør det bra.

I Nord-Amerika legger man stor vekt på statistikk. Det førte for eksempel til at Espen «Shampo» Knutsen i sin tid ble vraket i Anaheim, selv om han spillemessig presterte bra, fordi han ikke produserte nok mål eller assists (Senere klarte han seg for øvrig bra på alle måter i Columbus Blue Jackets).

Mats Zuccarello produserer for tiden gode tall der det teller mest, nemlig i mål- og assistkolonnen.

26-åringen fra Oslo har gjort 20 poeng på 31 kamper og er nest beste poengplukker i Rangers, selv om han ikke alltid spiller med de beste medspillerne.

- Best i Rangers
- Det Mats har gjort denne sesongen, er veldig imponerende. Han hadde en trøblete start og var ute av laget i én kamp, og det er et tegn på styrke når du kommer tilbake sånn som han har gjort. I de kampene jeg har sett, har han vært veldig god, skapende og vist selvtillit. Han skaper noe nesten hver gang han er på isen, sier sportssjef Petter Salsten i Norges Ishockeyforbund til Nettavisen.

- Han har vært den beste spilleren til Rangers, synes jeg, legger Salsten til.

Nå har man også utviklet mer avanserte statistikker for å vurdere om en spiller presterer bra eller ikke, og disse styrker inntrykket av at Mats Zuccarello gjør det bra i NHL.

Nordmannen kommer godt ut av både «Corsi»- og «Fenwick»-statistikkene også.

«Corsi» måler hvor mange skudd som sendes mot mål i offensiv sone kontra hvor mange som slippes til i defensiv sone mens man er på isen. Her måles både skudd som treffer mål, skudd som går utenfor og skudd som blokkeres. «Fenwick» fungerer på samme måte, men måler ikke blokkerte skudd og er derfor ansett som et bedre instrument for å forutse framtidig målproduksjon.

Tredje best i NHL
La oss se på Fenwick først. Null poeng er regnet som gjennomsnittlig, men Mats Zuccarello er langt bedre enn det.

Faktisk er Zuccarello tredje best i hele NHL med 19,1 hvis man ser på de tre siste sesongene. Bare Alexandre Picard (!) og Peter Harrold er foran ham. Los Angeles Kings-trioen Justin Williams, Alex Martinez og Jake Muzzin følger på de neste plassene her.

Også stjerner som Jonathan Toews, Patrik Elias, Jevgenij Malkin, Anze Kopitar, Pavel Datsyuk og Patrice Bergeron er inne blant de 17 beste, hvilket tyder på at statistikken er verdt å merke seg.

I Corsi-oversikten er Mats Zuccarello på 18.-plass i hele NHL. Den toppes av Jake Muzzin med 21,6, foran Justin Williams, som har 20,7, og Peter Harrold med 19,5. Zuccarello har 15,2.

- Jeg har ikke vært borti denne type statistikk hvor man måler hvor mange skudd lagene produserer når en enkeltspiller er utpå, men dette er jo bra tall. Det er hyggelig. Mats er jo en offensiv, god og kreativ spiller som skaper muligheter for seg selv og andre. Dette tyder jo på at Rangers har pucken mer når han er utpå, sier Salsten til Nettavisen.

Zuccarello er desidert best blant spillerne i New York Rangers. Ryane Clowe, som ikke lenger spiller for Madison Square Garden-klubben, er nummer to med 8,2, mens Carl Hagelin er nummer tre med 7,0. Over halvparten av spillerne i Rangers er på minussiden her.

Det samme ser vi i Fenwick-oversikten. Mats Zuccarello er soleklart best blant spillerne i New York Rangers med sin rating på 19,1. Nummer to og tre er også her Ryane Clowe og Carl Hagelin.

Middels tall denne sesongen
Stjernespillere som Rick Nash og Brad Richards ligger nede på henholdsvis 0,7 og 0,3 poeng.

Hvis vi isolerer tallene til kun å se på denne sesongen, er tallene mer beskjedne også for Zuccarellos del. Han scorer 3,6 på Corsi og er femte best i Rangers med dette, mens han er nummer seks i laget på Fenwick-statistikken med 1,2 poeng.

Chris Kreider topper begge så langt i 2013/14-sesongen, men de fleste lagkameratene ligger på minussiden.

Tatt i betraktning den høyst middelmådige sesongstarten New York Rangers har hatt, er det ikke overraskende at tallene er svakere denne sesongen. 51 av de 82 grunnseriekampene skal imidlertid fremdeles spilles, så her er det gode muligheter for at både Zuccarello og Rangers klatrer.

New York Rangers har tapt tre kamper på rad og ligger på niendeplass i den østre avdelingen, hvor åtte lag går videre til sluttspill. Neste kamp spilles mot Columbus Blue Jackets natt til fredag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken