Under ski-VM i Seefeld ble estlenderen Karel Tammjärv (29) arrestert for bloddoping. I podcasten FasterSkier røper han nå detaljer rundt dopingskandalen som rammet langrennssporten.

- Systemet er ganske enkelt å lure. FIS og WADA kan omtrent ikke gjøre noe uten hjelp fra politiet, som kan slå inn dører og komme seg inn, sier Tammjärv i podcasten.

Treneren involvert

29-åringen startet med bloddoping i 2016. Etter å ha vært en god langrennsløper både på juniornivå og som U23-løper, hadde resultatene på dette tidspunktet begynt å svekke seg. Press fra folk rundt han om å gå raskere, et skuffet langrennspublikum og negative saker i media var med på å gi han motivasjon til å prøve doping.

Til slutt ble Tammjärv satt i kontakt med den tyske dopinglegen Mark Schmidt.

- Det var min trener Mati Alaver som satt meg i kontakt med Dr. Schmidt, forteller langrennsløperen.

Alaver ble kjent som mannen som satte estlenderen i kontakt med Schmidt allerede på en pressekonferanse i Seefeld-VM. Alaver har selv innrømmet å være involvert i dopingen.

- Jeg tok kontakt med Karel Tammjärv i 2016 på vegne av den tyske idrettslegen Mark Schmidt. Dette er den største feilen i mitt liv, og jeg angrer oppriktig det, skrev Alaver i en pressemelding i etterkant av VM.

Tammjärv sier at han ikke husker hvordan de kom inn på temaet, men at de over tid gradvis hadde nærmet seg å diskutere doping.

- Jeg husker ikke helt. Det kan ikke ha vært at jeg en dag plutselig sier: «Jeg vil ta doping». Det må ha vært at han nærmet seg å snakke om det, så gjorde jeg det, også til slutt møttes vi på halvveien. Men det er vanskelig å si hvem som tok initiativet først, sier han i podcasten.

Kjente igjen mønsteret hos lagkamerat

I sesongen 2017/18 fant Tammjärv ut at også hans lagkamerat, Andreas Veerpalu, var tilknyttet den tyske dopinglegen.

- Jeg visste hvordan ting ble gjort, og når du trengte å gå et sted for å gjøre blodoverføringene. Så jeg så mønsteret. En dag sa jeg bare: «Du trenger ikke skjule det mer. Vi kan la fyren komme inn til oss. Du trenger ikke gå noe sted»., forklarer 29-åringen om hvordan han og Veerpalu begynte å samarbeide om dopingen.

For ifølge Tammjärv visste han ingenting om hvilke andre utøvere som var involvert. Helt fram til dopingrazziaen 27. februar i Seefeld, var han intetanende om østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf også var involvert.

Alt han visste var at dopingen hadde stor effekt på han selv.

- Jeg merker en veldig effekt. Om du er i dårlig eller medium form, så er det ikke like effektivt. Du må være i god form. Da «booster» det deg veldig.

- Alle gode resultater jeg har gjort er med doping, fortalte Tammjärv i et intervju med den estiske avisen Ötuleht tidligere i mars.

På bildet under: Andreas Veerpalu

Gjenbruk gjennom sesongen

Selve bloddopingen var nøye planlagt av tyske Schmidt. Tidlig på våren og sommeren før hver nye sesong, dro estlenderen til Tyskland for å treffe legen og tappe blod.

- Jeg tappet en pose av gangen. For meg var det seks poser per sesong. Du burde tappe blod hver andre eller tredje uke. Det gir kroppen tid til å hente seg inn og komme tilbake til normalt blodnivå. Når du tapper for mye blod på en gang og blir testet, vil ikke blodpasset gi deg gode resultater. Blodet blir tappet av en maskin, og de røde blodcellene blir tatt vare på og fryst ned, forklarer Tammjärv i podcasten.

Når sesongen starter i november, er det disse seks blodposene som blir brukt. Hver blodoverføring bruker én blodpose, og det hele skjer mellom to og tre timer før rennstart. Etter rennet tapper man på nytt blodet tilbake i posene. På den måten kan man bruke blodet om igjen flere ganger.

- Dette var en del av pakken. Mr. Schmidt og hans folk dro til alle stedene hvor vi hadde konkurranser. Vi satte opp tid og sted. Ofte det stedet jeg bodde. En person ville komme inn på rommet mitt, sette inn blod og dra med alt søppelet. Og det samme skjedde etter rennet. Personen kom til mitt rom, tok ut blodet og så var personen borte.

- Du setter inn og tar ut fordi du vil ikke ha høye blodverdier. Det vil være synlig. Når du setter inn ekstra røde blodceller, så stopper du kroppen fra å lage nye blodceller. Dermed ender du opp med få unge blodceller, som er synlig på blodpasset, forklarer estlenderen til FasterSkier.

Han røper også at man gjennom hydrering kan lure systemet, og få blodverdiene til å virke lavere enn de egentlig er.

På slutten av hver sesong satt man inn blod uten å ta det ut igjen, gjerne i forbindelse med harde treningsøkter. På den måten ble man kvitt blodet, og kroppen «spiser opp» det som ble satt inn.

Ble fengslet

Under Seefeld-VM var prosedyrene de samme. Tammjärv og Veerpalu hadde en egen leilighet som ikke var tilknyttet resten av laget. Her skjedde dopingen. I forkant av 15-kilometeren den 27. februar, var det imidlertid stopp.

- Vi hadde fått blodet på morgenen den 27. februar. Så tok jeg meg en joggetur. Da jeg kom tilbake og tøyet ut utenfor, kom en sivil politimann til meg og sa at vi skulle gå inn og snakke. De gjennomsøkte leiligheten, og vi ble tatt med bort.

De to estlenderne, samt østerrikske Hauke og Baldauf og kasakhstanske Aleksej Poltoranin, ble arrestert av østerriksk politi.

Tammjärv forklarer at han ble satt i fengsel, og måtte bli der over natten. Dagen etter ble han spurt ut av politiet, hvor han innrømmet alt.

- Jeg hadde en østerriksk advokat der. Han hjalp meg under utspørringen. Jeg fortalte dem alt jeg visste, og ble løslatt. Vi slapp ut klokken ti om kvelden.

Morens råd avgjorde

I etterkant av dopingskandalen skulle den estiske treneren holde pressekonferanse. Treneren, som ikke hadde noe med dopingen å gjøre, og som var svært skuffet, ville veldig gjerne ha med seg Tammjärv.

29-åringen visste ikke hva han skulle gjøre, men søkte råd hos familien. En telefonsamtale med moren var nok til å overbevise han om at det eneste rette nå var å spille med åpne kort.

- Jeg snakket med moren min, og hun sa at det var det eneste riktige å gjøre.

Den 1. mars holdt det estiske laget en pressekonferanse, hvor Tammjärv innrømmet alt. I ettertid har han også brukt mye tid på å ringe rundt til sponsorer, venner og familie for å beklage det han har gjort.

- Jeg har gått gjennom kontaktlisten min for å ringe de jeg først vil kontakte. Ikke for å spørre om tilgivelse, men for å si at jeg er lei meg. Så langt har folk vært veldig forståelsesfulle. Personlig er det overraskende hvor bra jeg faktisk har det nå, eller hvor glad jeg er. Lettelsen over at dette kapittelet går mot slutten og at det bare kan gå bedre fra nå av. Det gjør det veldig bra for meg, sier 29-åringen.

LES FLERE SAKER OM DOPINGSKANDALEN HER: