Gå til sidens hovedinnhold

«Taperfinalen» kan bli målfest

To målkonger, kjappe unggutter og lave skuldre. Bronsefinalen i VM kan bli et fyrverkeri.

Taperfinalen.

Det er det den kalles, bronsefinalen i VM.

To lag som bare noen dager tidligere har fått drømmen om å løfte VM-trofeet knust i semifinalen, må samle energi og spille én siste kamp.

Ikke akkurat en god opptakt til et underholdende oppgjør. Men dersom også du har tenkt å droppe bronsefinalen lørdag kveld fordi du frykter en slapp forestilling mellom to umotiverte lag, bør du tenke deg om.

Følg oppgjøret Uruguay - Tyskland i Nettavisens livesystem fra 20.30!

For bronsefinalen mellom Tyskland og Uruguay lørdag kan fort bli én av de aller mest underholdende kampene i mesterskapet, om vi skal stole på VM-historien.

Lave skuldre og nye spillere
På 16 bronsefinaler i VM har det blitt scoret 63 mål. Det gir et målsnitt på 3,9 mål per kamp, noe som er langt høyere enn målsnittet for VM i Sør-Afrika, som er på kun 2,2.

Man kan spekulere i årsaker til hvorfor nettopp bronsefinalen har vist seg som et såpass målrikt oppgjør tidligere, med to lag som kan virke å ha lite eller ingenting å spille for.

Men det er kanskje nettopp der mye av grunnen ligger. Nettopp fordi kampen betyr mindre, tør spillerne å slippe skuldrene ned og slippe seg løs. Det er ingen pokal som står på spill, og taper man er det ikke farlig. Det innbyr til langt mer offensiv fotball, flere sjanser og mer underholdning for de som ser på.

I tillegg er det slik at lagene ofte bytter mange spillere til bronsefinalen, for å gi de som ikke har spilt mye tidligere sjansen til å vise seg fram i mesterskapet. Disse spillerne sliter ikke med motivasjonen, og dermed er innsatsen også på topp.

Samtidig kan en annen årsak være forsvarsspillere som ikke er like skjerpet og dermed slipper spissene lettere til.

Det er mange faktorer som spiller inn, men historien viser at bronsefinalen nesten alltid blir et severdig oppgjør.

Schweinsteiger med gode minner
Tyskland på sin side har gode minner fra bronsefinalen på hjemmebane for fire år siden. Da var Bastian Schweinsteiger den store helten da han var involvert i alle Tysklands tre mål mot Portugal.

Han scoret to, og slo frisparket som Portguals Petit satte i eget nett. Tyskland vant oppgjøret 3-1. Det var Tysklands fjerde bronsefinale, og oppgjøret mot Uruguay blir den femte. I 1970 møttes faktisk Uruguay og Tyskland i bronsefinalen i Mexico-VM. Da vant tyskerne 1-0.

Følg oppgjøret Uruguay - Tyskland i Nettavisens livesystem fra 20.30!

Verre gikk det i 1958, da Vest-Tyskland spilte bronsefinalen mot Frankrike. Frankrike vant 6-3, i det som er det til nå mest målrike oppgjøret i en bronsefinale. Det er tyskernes eneste tap i en bronsefinale

Just Fontaine ble den store helten for Frankrike i det oppgjøret, da han scoret fire mål. Fontaine scoret for øvrig 13 mål totalt i VM i 1958. Det er rekorden for antall mål i ett mesterskap.

Klose og Forlan på scoringsjakt
Den rekorden blir ikke tatt i år, men Diego Forlan og Miroslav Klose har gode nok grunner til å bidra til en målrik kveld i Port Elizabeth. Uruguays stjernespiss har vært en av mesterskapets aller beste spillere og står bokført med fire mål. Det er ett bak Nederlands Wesley Sneijder og Spanias David Villa. Men blir det mange mål i kampen mot Tyskland kan Forlan fort være en utfordrer til gullstøvelen, prisen som går til toppscoreren i mesterskapet.

Det er nok en sterk motivasjon til Diego Forlan, som allerede har gullstøvelen som toppscorer i europeisk klubbfotball. Skulle han klare det, følger han i Italias Salvatore Sqillaci og Kroatias Davor Sukers fotspor. Begge avgjorde toppscorertittelen i bronsefinalen, i henholdsvis 1990 og 1998.

Skal Forlan klare det, må imidlertid Uruguay score mer enn ett mål. Det kan fort skje, ettersom kun tre bronsefinaler har endt 1-0. Størst seiersmargin har Sverige stått for, da de knuste Bulgaria 4-0 i bronsefinalen i 1994.

Det samme gjelder for Klose, som også har muligheten til å bli tidenes toppscorer i VM sammen med Brasils Ronaldo, dersom han scorer ett mål i bronsefinalen.

Både Klose og Forlan sliter med skader og er usikre før kampen, men både Tyskland og Uruguay får tilbake viktige spillere.

Luis Suarez sto over semifinalen mot Nederland med sitt røde kort fra kampen mot Ghana, mens Thomas Müller sonet for sine to gule kort. Begge er tilbake i bronsefinalen, og kan bidra til å gjøre kvelden målrik.

Les også:Disse kan bli VMs beste unge spiller

Bronseløst Uruguay
Det er i alle fall ingen tvil om at lagene tar kampen på alvor. Uruguays trener Oscar Tabarez sier laget skal kjempe til døden for å ta tredjeplassen. Uruguay har vunnet VM-gull to ganger, men har ennå ikke lyktes i å ta bronse. Tapet mot Tyskland i 1970 og et 3-1 tap for Østerrike i 1954 har sørget for det.

Derfor jager Uruguay en historisk medalje.

Og dersom Tyskland finner tilbake til spillet som sørget for målfestene mot England og Argentina ligger det an til en meget morsom kveld på Nelson Mandela Bay Stadium.

Følg oppgjøret Uruguay - Tyskland i Nettavisens livesystem fra 20.30!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken