RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Taperligaen

Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Publikum svikter, det skapes få sjanser – og nesten alle sliter med å avgjøre kamper.

Tippeligasesongen er fem serierunder gammel. Noen nye profiler har stått fram. Unntaksvis har det vært noen underholdende, og til og med noen gode, kamper. Og Molde har vært en stor positiv overraskelse, både hva angår spill og resultater.

Romsdalingene leder Tippeligaen fortjent.

Likevel: I det store og hele har den første drøye måneden av sesongen vært en ganske bedrøvelig affære.

Dessverre er det ikke spesielt overraskende. Undertegnede, med flere, har vært skeptisk til utvidelsen av Tippeligaen og rekordtidlig sesongstart.

Les også: Skyter norsk fotball seg selv i foten?

Dramatisk publikumssvikt
Før sesongen stilte jeg følgende spørsmål: Er norske fotballsupportere villig til å betale for å se fotball i null grader og snøvær i mars og november – på baner som ikke akkurat inviterer til festfotball?

I forrige uke, etter fire serierunder, stilte Aftenposten en foreløpig diagnose som viste at svaret var et klart og rungende nei. Da alle lagene hadde spilt to hjemme- og to bortekamper, hadde tilskuersnittet sunket fra 10.212 i 2008 til 8820 i 2009.

Søndag gikk Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ut og slaktet Lerkendal-matta, etter en kamp som ble sett av 15.903 tilskuere. Det er det laveste tilskuerantallet på en seriekamp på Lerkendal siden 7. mai 2006, da 15.897 så Rosenborg slå Sandefjord 3-1.

Bare 12.614 betalte for å se rundens storkamp mellom Vålerenga og Brann – også det en høyst ordinær kamp på et elendig gressteppe.

Publikumssvikt betyr inntektssvikt for klubber som allerede sliter tungt med å få endene til å møtes.

Hvor er målsjansene?
Spørsmålet er om vår i lufta og bedre baner fra og med nå vil gjøre at publikum kommer tilbake til arenaene. I noen grad er svaret sikkert ja.

Men dessverre har ikke lagene benyttet de fem første serierundene til publikumsfrieri. Det er nemlig ikke bare tilskuerne som glimrer med sitt fravær. Det samme gjør målsjansene.

Et dypdykk i VGs solide faktabase byr på følgende urovekkende tall: I 2006 skapte lagene i Tippeligaen i snitt 5,0 sjanser per kamp. I 2007 og 2008 var de tilsvarende tallene 5,1 og 4,9.

Hittil i 2009 har lagene i snitt skapt 4,1 sjanser per kamp.

Lyn og Viking har skapt 2,2 målsjanser i snitt per kamp i 2009. Bodø/Glimt og Sandefjord har skapt 2,6. Med en slik sjanseproduksjon, vinner man ikke mange fotballkamper.

Færre sjanser kan selvfølgelig skyldes godt forsvarsspill. Men det kan også skyldes manglende vilje og/eller evne til å skape noe.

Dessverre foreligger det skjellig grunn til mistanke om at det siste er tilfellet. Og uansett lokker man ikke publikum til norske fotballarenaer med stram defensiv organisering og aggressivt press i midtbaneleddet (med mindre man klarer å følge opp med kontringer som faktisk setter motstandernes keeper på prøve).

Vilje til å vinne?
At hele 19 av 40 kamper hittil har endt med uavgjort, kan tyde på to ting:

* Fotball er en idrett der det finnes en merkelig mellomtilstand mellom seier og tap, og i starten av en lang sesong er det kanskje sånn at mange ikke vil risikere å miste ett poeng for å kunne sikre seg ytterligere to?

* Nivået i Tippeligaen er utrolig jevnt. Og at 16 norske lag er omtrent like gode, kan vel vanskelig ses på som et kvalitetstegn? Det er grunn til å frykte at det går mot en ny svak høst i Europa.

Bare to lag har vunnet over halvparten av kampene så langt. Storklubber som Brann og Lillestrøm har ikke vunnet en eneste kamp. Regjerende seriemester Stabæk har vunnet én – i likhet med Vålerenga og Viking.

Felles ansvar
I øyeblikket ligger det an til en gullduell mellom Molde og Rosenborg, som er de to ubeseirede hittil. Akkurat det er slett ikke å forakte. 90-tallet bød på en rekke minneverdige dueller mellom romsdalinger og trøndere – og det i en tid da norsk fotball sto så sterkt at vi hadde to representanter i Mesterligaen (nettopp Rosenborg og Molde, for nøyaktig ti år siden).

Selvfølgelig er det mange som kan vinne Tippeligaen fortsatt. I teorien kan hvilket som helst av de 16 lagene klare det, større er ikke spriket mellom topp og bunn.

Men skal publikum bry seg, må samtlige lag (med unntak for Molde) gå i seg selv og ta ansvar for å gi folket valuta for pengene.

Ellers kan Tippeligaen fort bli Taperligaen.

Og høsten kan bli enda striere for klubbkassererne enn den uansett ville blitt ...

Les flere sportskommentarer her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere