*Nettavisen* Sport.

Tapte 55 mill. per dag i tre måneder

Foto: Andy Marlin / AFP / NTB scanpix

Lockouten kostet spillerne i NHL ellevilt mye penger.

09.01.13 13:28

11. oktober i høst skulle grunnserien i National Hockey League (NHL) egentlig ha startet. Eierne av de 30 lagene var imidlertid ikke fornøyde med forhandlingene med spillerforeningen om ny arbeidsavtale, og gikk 15. september til lockout.

Dermed mistet flere tusen ansatte - kafémedarbeidere, vakter, regnskapsførere og så videre - plutselig levegrunnlagene sine. De fleste ansatte ble permittert og sto plutselig uten inntekt.

76.000 per dag
Så ille var det ikke for spillerne, som tjener millioner av kroner på å underholde ishockeyfansen. Det er imidlertid nettopp spillerne som har lidd det største økonomiske tapet - og det tapet er rett og slett enormt!

Spillerne tjener kun lønn så lenge grunnserien er i gang. Dette betyr at en spillers totale årslønn fordeles på det antall dager grunnserien varer. Den best betalte spilleren i NHL, Nashville Predators-backen Shea Weber, tapte 76.000 kroner per dag mens lockouten varte.

Heldigvis er partene nå enige om en ny arbeidsavtale, som skal gjelde for de neste ti årene. Det er ventet at grunnserien kommer i gang igjen lørdag 19. januar.

Tapt 5,5 milliarder
Nettavisen har sett nærmere på hva lockouten har kostet spillerne i NHL. Totalt skulle de 30 klubbene ut med 10,1 milliarder kroner i lønn denne sesongen, men 100 av de 184 dagene grunnserien skulle vare, har gått bort når den omsider starter opp igjen 19. januar.

Over halvparten, altså.

Spillerne har mistet 5.505.225.570 kroner av sin totale inntekt denne sesongen. Dersom vi ser på hva spillerne kunne fått for denne summen er det ikke lite. De kunne for eksempel kjøpt hele Norwegian. Hurtigruta kunne de kjøpt flere ganger. På den annen side hadde de ikke fått mer enn 0,2 prosent av Apple.

Det bør bemerkes at disse tallene baserer seg på når grunnserien skulle ha blitt spilt, altså fra 11. oktober til 13. april. Nå vil sannsynligvis serieavslutningen bli forskjøvet, slik at spillerne får igjen litt mer av det tapte enn våre beregninger viser.

Vi avslutter med hva de ti best betalte spillerne har gått glipp av:

Så mye har de best betalte tapt

(alle tall i millioner NOK):

Shea Weber, Nashville Predators

42,6

Brad Richards, New York Rangers

36,5

Tyler Myers, Buffalo Sabres

36,5

Zach Parise, Minnesota Wild

36,5

Ryan Suter, Minnesota Wild

36,5

Ilja Kovaltsjuk, New Jersey Devils

33,5

Vincent Lecavalier, Tampa Bay

30,4

Jevgenij Malkin, Pittsburgh Penguins

27,4

Alex Ovetsjkin, Washington Capitals

27,4

Eric Staal, Carolina Hurricanes

25,9

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.