*Nettavisen* Sport.

Tar ansvar for OL-fiaskoen

Foto: (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Landslagssjef Arne Idland tar hele ansvaret for skiskytterjentenes OL-fiasko. Nå etterlyser han mer støtte fra Olympiatoppen for å øke rekrutteringen.

23.02.06 18:57

SAN SICARIO (TV 2 Nettavisen): De norske skiskytterjentene har så langt gjennomført tidenes svakeste OL for Norge.

Liv Grete Poirés’ sjetteplass på jaktstarten er så langt den beste individuelle plassering til noen av jentene så langt.

Les referat fra stafetten her

Ny fiasko
Torsdag ble det ny nedtur for skiskytterjentene. VM-vinnerne fra stafetten i Oberhof hadde ambisjoner om medalje på OL-stafetten, men ble til slutt nummer fem, 3.21,9 minutter bak vinneren Russland. Totalt fullførte Norge med en strafferunde og brukte i tillegg 13 (!) ekstraskudd.

- Det er klart som øverste sjef, er det mitt ansvar at jentene ikke presterer, sier landslagssjef Arne Idland til TV 2 Nettavisen.

- Innsatsen på stafetten var rett og slett en for dårlig prestasjon av laget. Vi svikter totalt på standplass, sier landslagssjefen videre.

- Kan årsaken være at presset ble for stort på grunn av OL?

- Ja, kanskje det. Det er noe vi må ta opp i evalueringen. Men vi må huske på at de norske jentene ikke har hevdet seg jevnt i toppen i verdenscupen denne sesongen, mener Idland.

Må gjøre flere grep
Han innrømmer at landslagsledelsen nå må gjøre flere grep for å unngå lignende fiaskoer i kommende store mesterskap.

- Vi må gjøre noe for å endre bredden i toppen. For øyeblikket er den for dårlig. Vi må forbedre satsingen på yngre talenter. Her kan vi kanskje trekke inn mer hjelp fra Olympiatoppen. Vi har en jobb som må gjøres, sier han.

-Hva konkret kommer dere til å gjøre?

- Vi må hente inn flere trenere med kunnskap om sporten. Vi har en gruppe skiskytterjenter i 14-15-års alderen som er lovende, men disse må følges opp. Vi trenger flere jenter på et bra nivå, svarer Idland.

Bredden er for dårlig
Kvinnetrener Kjetil Sæter er helt enig at bredden i toppen er for dårlig.

- Som Idland sier, må vi gjøre flere grep. Vi har for få gode seniorer. Allerede har vi startet satsingen på de jentene vi har i aldersgruppen 14 og 15 år. Stikkordet er å satse ytterligere på rekruttering, mener han.

Arne Idland varsler oppvaskmøte etter OL.

- Det blir vel et møte der vi oppsummerer hva som har skjedd. Men vi må ikke glemme at fellesstarten gjenstår i OL før vi gjør opp regnskapet. Både Liv Grete og Linda kan virkelig slå til der, mener han.

Bunnplasseringer
Plasseringene til det norske laget frem til torsdagens femteplass på stafetten taler imidlertid for seg. Liv Grete Poirée står bokført med plasseringene 10 - 12 - 6, Tora Berger 14 - 23 - 18, Linda Tjørhom 51 - 19 - 15 og Gunn Margit Andreassen med en foreløpig 61. plass (skjøt fullt hus - på feil skive).

- Har skiskytterjentene de siste årene levd på Liv Grete Poires’ suksess?

- Nei, vi må ikke glemme at vi totalt sett hadde en glimrende sesong i fjor, med medaljer både til Linda og Gro Marit Istad Kristinsen i VM i fjor. Da sviktet jo Liv Grete, minner Arne Idland om.

Gunn Margit Andreassen kommer med følgende råd etter fiaskoen på stafetten:

- Vi må gjøre som Marit Bjørgen sa da hun reiste i dag. Reise hjem og trene, slår hun fast.

Burde ikke droppet medaljeplanene
Liv Grete Poiree var hovedårsaken til at Norge til slutt karvet seg til femteplassen, etter å ha gjennomført en strålende andreetappe.

- Men jeg er selvsagt skuffet. Vi hadde mål om medalje, og da er vi ikke fornøyd med femteplass, konkluderer hun.

- Burde dere droppet ambisjonene om medalje?

- Nei, men for øyeblikket er ikke laget bedre enn det vi viste i dag, svarer VM-dronningen fra Oberhof i 2004.

PS: Norges to beste skiskyttere de siste årene, Linda Tjörhom og Liv Grete Poiree, har begge varslet at de kan komme til å gi seg etter årets sesong for å prioritere familien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag