Som junior og U23-rytter ble Taylor Phinney kalt den nye Lance Armstrong. Stortalentet ble skrytt opp i skyene av sykkelkongen og talentet fikk plass på Armstrongs eget rekruttlag, Trek-Livestrong.

Men etter at Phinney valgte BMC foran Radioshack da han i 2011 skrev sin første proffkontrakt har han i det stille trukket seg mer og mer bort fra sykkellegenden som forrige uke ble avslørt som en systematisk juksemaker.

Nå tar stortalentet, som i år vant åpningsetappen i Giro d’Italia og tok sølvmedaljen under tempo-VM, et oppgjør med ukulturen som har herjet sykkelfeltet i lengre tid.

USADAs rapport avslørte et skremmende velorganisert dopingsystem på US Postal, og først i 2011 ble bruk av sprøyter totalforbudt i sykkelsporten.

Utbredt bruk av smertestillende
Nå setter Taylor Phinney store spørsmålstegn ved den massive, men lovlige, pillebruken i sykkelfeltet.

Han reagerer sterkt på det han mener er utstrakt bruk av smertestillende og koffeinpiller, som riktignok ikke står på dopinglisten.

- En del folk er overrasket over at ryttere tar smertestillende og koffeinpiller i ritt, men det er faktisk veldig, veldig vanlig, avslører amerikaneren i et lengre intervju med Velonation.

Phinney avslører at han selv har prøvd pillemiksen for å døyve smerter, men har hverken følt noen effekt av bruken eller liker signalet det sender ut.

- Jeg har alltid vært en person som liker å være avhengig av at kroppen min takler sykdom på egenhånd, istedenfor å gå på Tylenol (en smertestillende, red. anm.) eller noe liknende.

- Jeg likte ikke tanken på å prøve å lure kroppen min til å føle noe annet enn den skulle. Spesielt med tanke på alt som har skjedd opp gjennom historien. Om vi klarer å avstå fra å ta noe som helst har vi en utrolig mulighet til å bli den reneste sporten som finnes, mener Phinney.

Et steg på vei til doping?
Selv om denne pillebruken er lovlig, frykter amerikaneren at det er lettere å ta skrittet over på feil side om man tillater å selvmedisinere seg bort fra den verste smerten en intensiv og tøff idrett som sykkel medfører.

- Et problem med å ta slike pillemikser er mentaliteten du åpner deg opp for. Hvorfor tar du egentlig smertestillende? Du gjør det for å skjule effekten sykling har på kroppen din. Når alt kommer til alt gjør du det for å forbedre prestasjonene dine.

- På mange måter tror jeg smertestillende kan være et mellomsteg på veien til å gjøre noe større, eller et steg ned for eldre ryttere som har vært med på det som har skjedd tidligere. Det er i mine øyne en gråsone.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Taylor Phinney forteller i detalj hvordan rytterne på slutten av etapper gjerne får «avslutningsflasker», noe som er drikkeflasker fylt med knuste koffeinpiller og smertestillende.

Ifølge Hushovds egen lagkamerat, er slike flasker svært utbredt, men det finnes også ryttere som tar totalt avstand fra pillene.

Bruker Cummings som stjerneeksempel
Han trekker frem lagkamerat Stephen Cummings som prakteksempel på en helt ren rytter. Briten tar aldri piller og ryktene vil ha det til at han ikke engang drikker sportsdrikke i ritt, kun vann.

Taylor Phinney håper nå at Cummings holdning kan adopteres av sykkelfeltet, slik at mentaliteten i sporten endres.

- Idretten er så tøff at jeg tror at mange folk har den mentaliteten at de trenger noe for å dempe smertene. Men i realiteten er alt du trenger å gjøre å være profesjonell og jobbe hardt, slik at du kommer til ritt i en slik form at du ikke trenger slike «krykker» å støtte deg på.

Med sin andreplass fra årets VM og to fjerdeplasser i OL (både tempo og fellesstart) mener 22-åringen å ha bevist at det er mulig å nå til topps i sporten uten bruk av doping eller smertestillende.