*Nettavisen* Sport.

Tar giroen til nye høyder

Passo Stelvio Foto: Jonas Lindstrøm (Privat)

Slik har arrangøren tenkt til å overgå Tour de France.

28.09.11 20:52

Tirsdag kunne vi lese at den nye rittsjefen i Giro d’Italia, Michele Acquarone, kunne love en mer menneskelig Giro d’Italia-rute i 2012.

Men om du skulle være redd for at det var ensbetydende med en kjedelig utgave av det tradisjonsrike italienske etapperittet, tar du skammelig feil. I hvert fall om ryktene om den nest siste etappen stemmer, og er representativt for resten av rittet.

Ifølge italienske tuttobiciweb er det nemlig duket for et gjensyn med den legendariske stigningen Passo Stelvio.

En fantastisk kongeetappe
Fjellet var det opprinnelige Cima Coppi (betegnelse på det høyeste punktet Giro d’Italia passerer hvert år), men har ikke vært en del av giro-ruten siden 2005. Da var det Jose Rujano som kom først til toppen.

Skal vi tro ryktene vil fjellet altså inngå i Giro d’italia for tiende gang i historien i 2012. Og det er ingen tvil om at fjellet kan bli helt avgjørende for sammendraget.

For den nest siste etappen i rittet, som kjøres 26. mai, skal være en kongeetappe av de sjeldne. På vei til massive Stelvio, må syklistene passere Tonale, Aprica og grusomme Mortirolo.

Stelvio skal sykles fra Bormio, en stigning som vanligvis er på 21,5 kilometer, hvor 1533 høydemetre forseres. I seg selv på grensen til galskap. Men arrangøren stopper ikke der.

Overgår Tour de France
De ønsker nemlig å sykle ytterligere 500 meter på uasfaltert vei når syklistene først har slitt seg til det som vanligvis regnes som toppen av Stelvio. På denne måten klarer de å bringe syklistene 2832 meter over havet. Det er å sikte høyere enn vueltaen og touren, bokstavelig talt.

For det høyeste punktet Tour de France har passert i løpet av rittets 108 år lange historie (98. utgaver) var 2802 meter over havet. Det skjedde da feltet passerte Col de la Bonette i 2006. Den høyeste målgangen det franske rittet har hatt var da syklistene gikk i mål på Col du Galibier, 2645 meter over havet, under årets utgave av rittet.

Den endelige bekreftelsen på at ryktene om den knalltøffe fjelletappen stemmer, får vi når hele Giro d’Italia-løypen presenteres søndag 16. oktober.

Men procycling.no ber deg allerede sette et kryss i almanakken den 26. mai 2012. Den dagen er forbeholdt en sykkelfest av de sjeldne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.