Norge har forholdsvis lange og gode tradisjoner innenfor kulekjøring på kvinnesiden. Stine Lise Hattestad står med OL-bronse fra Albertville i 1992 og OL-gull på Lillehammer to år senere. Deretter var det Kari Traa som tok opp kulearven i Norge. Vossejenta fikk med seg tre OL-medaljer før hun ga seg i 2006. Det startet med bronse i Nagano, fortsatte med gull i Salt Lake og avsluttet med sølv i Torino.

Siden den gang har det vært stille i verdenstoppen fra norsk side, men etter karriereslutten startet Kari Traa en egen skiskole, Kari Traa Skilag, for å rekruttere nye jenter til kulekjøring. Nå begynner satsingen endelig å bære frukter, og fire tenåringer skal ut i verdenscupen for å måle krefter mot de aller beste kulekjørerne i verden.

- Utrolig spennende
Amalie Herrlin Sørensen (18) fra Heming, Cecilie Nesse (18) fra Bergen, Hedvig Wessel (15) fra Heming og Emilie Noel Amundsen (15) fra Aron skiklubb i Drammen er de fire jentene som skal forsøke å ta opp arven etter våre to tidligere OL-gullvinnere. Debuten får de i franske Meribel neste onsdag.

- Det blir utrolig spennende. Nå får vi prøve oss mot de som kjører OL og som er best i verden. Jeg, som bare er 15 år, har bare kjørt i fire år, og noen av de er som kjører i verdenscupen er jo 10-15 år eldre. Så det blir utrolig spennende å se hvor vi ligger i forhold til de andre, sier Hedvig Wessel til NRK.

Traa har trua
Kari Traa var selv 16 år da hun fikk sin verdenscupdebut. Hun tror jentene vil klare seg fint.

- Jeg ser mange som kan bli gode, men jeg håper at det ikke bare én som kan glimte til. Jeg var selv 16 år da jeg skulle ut, og jeg hadde ikke på langt nær kommet så langt som det de har gjort nå. Vi har ofte samlinger og vi har kvalitet på samlingene, sier Kari Traa til kanalen.

Det overordnede målet er å ha utøvere i verdenstoppen under freestyle-VM i Voss 2013 og OL i Sotsji året etter.

Fire mannlige også
- Det å kunne sende deltagere til verdenscuprenn for inneværende sesong, er et langt skritt i riktig retning. Fjorårets sesong viste at jentene var på rett spor med pallplasseringer i e-cup. Nå skal de samme jentene prøve seg mot verdenseliten i kulekjøring, sier landslagstrener for europacuplaget, Trond Carsten Øye.

Også de mannlige kulekjørerne skal ut i verdenscupen. De får sin sesongstart i Ruka, ved Kuusamo, til helga. Vinjar Slåtten (20), Knut Lemme (20), Tevje Lie Andersen (18) og Ole Fretheim (18) representerer Norge i de finske skoger. (ANB)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!