RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tårevått farvel til piraten

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Titusener av fans, som Alberto Tomba, tok farvel med Marco Pantani, kjent som "Piraten", da han ble gravlagt i San Giacomo kirke onsdag. Sykkelstjernen døde trolig av en overdose kokain.

Syklisten, som lørdag ble funnet død på et hotellrom i Rimini, ble gravlagt i San Giacomo kirke i Cesenatico i Nord-Italia, den samme kirken som døpte ham for 34 år siden.

- Måtte han vinne sin aller viktigste etappe, den med målgang i Paradis, sa Biskop Antonio Lanfranchi, som forrettet i begravelsen. Han brukte anledningen til å kritisere utviklingen i samfunnet.

Tomba tilstede
Tusenvis av tilhengere var samlet utenfor, og via høyttalere fulgte de biskop Lanfranchis tale. Mange hadde gule armbånd (fargen på ledertrøyen i Tour de France) til minne om Pantani. Andre vinket med flagg eller bilder.

- Marco inviterer oss til å saumfare vår egen samvittighet. Det gjelder hva som er idrett og hva som er ødelagt i idretten, sa Lanfranchi ifølge NTB-Reuters.

- Mennesket er større enn hans seirer og tap, mennesket er verd mer enn syklisten. I en mester banker det også et hjerte til en gutt, et hjerte som trenger normale omgivelser og som ikke må ofres og blottlegges.

Inne ved båren var blant andre den tidligere stjernealpinisten Alberto Tomba, tidligere landslagssjef i fotball Azeglio Vicini, sykkelhelter som Gianni Bugno, Francesco Moser og Stefano Garzelli, samt lagkamerater av klatreeksperten.

Syndebukk?
Ikke siden Pantani ble feiret for sin Tour-seier i 1998 har det vært så mange mennesker i Cesenatico. Byens butikker stengte tidlig, og i vinduene var det hengt opp gule Pantani-postere med påskriften: "Vi er alltid med mesteren".

Pantani var en periode innlagt på mentalsykehus for behandling av en dyp depresjon etter flere års kamp mot dopingbeskyldninger.

I 1999 ble han kastet ut av Giro d’Italia fordi han hadde for høye blodverdier. Det er en indikasjon, men ikke noe bevis, på dopingbruk. Under bisettelsen ble de aller fleste journalister og fotografer vist bort. Mange mener at Pantani ble gjort til syndebukk og forfulgt av mediene de siste årene.

Bitter mann
Tanker Pantani hadde skriblet ned i passet sitt ble lest opp under bisettelsen. Han uttrykte sinne, frustrasjon og skuffelse over måten han ble behandlet

- Verden ser at alle mine kolleger er blitt ydmyket med skjulte kameraer i hotellrommene deres, som søkte å ødelegge mange familier. Hvordan kan man da unngå å skade seg selv? Jeg vet ikke hvorfor jeg stoppet meg selv i disse øyeblikk av raseri, sto det blant annet.

- I fire år var jeg i rettssal etter rettssal. Jeg mistet lysten til å være som andre idrettsmenn. Men sykkelsporten måtte bøte, og mange ungdommer har mistet troen på rettferdigheten, skrev Pantani.

Det hevdes nå at det ble funnet kokain på rommet der Pantani døde. Bruk av det narkotiske stoffet i kombinasjon med antidepressiva kan ha tatt livet til Marco "Piraten" Pantani.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere