Tarik viste vei for Rosenborg

Foto: Alf Vidar Snæland (NTB Scanpix)

Da Rosenborg stanget mot muren, reddet Tarik Elyounoussi dagen med en lang tå.

12.08.12 21:55

SOGNDAL - ROSENBORG 0-3:

- Rosenborg er i mine øyne det beste laget i Norge, sa Tarik Elyounoussi til TV 2 Sport før søndagens oppgjør mot Sogndal på Fosshaugane, som begrunnelse for hvorfor han valgte å forlate Fredrikstad til fordel for trønderne denne uken.

For etter at både Elyounoussi, Tore Reginiussen og Mikkel Diskerud signerte for trønderne denne uken, har Rosenborg gitt klare signaler om at de ønsker å blande seg inn i gullstriden i Tippeligaen denne høsten.

Men mot Sogndal var det lite som tydet på at det var gulljagende gjester på besøk - helt til nettopp Tarik Elyounoussi tok ansvar.

For etter å ha stanget mot veggen i over en time, viste landslagsspilleren et fint initiativ og skaffet Rosenborg straffespark. Det etter at Rosenborg hadde slitt voldsomt i den første omgangen.

Borek Dockal gjorde ingen feil fra straffemerket, og Rosenborg kunne senke skuldrene såpass at de til slutt kontrollerte inn en komfortabel 3-0-seier.

- Kan ta det med ro
- Det er litt vanskelig i starten med sprett og stuss, men etter en omgang kom vi i gang og burde vel egentlig gjort flere mål i andre omgang. Vi hadde full kontroll bak og produserte vel ti målsjanser, sier Rosenborg-kaptein Mikael Dorsin til TV 2 Sport etter kampen.

Trener Jan Jönsson innrømmer at seieren er verdifull nå som sesongen sakte, men sikkert går mot en avslutning.

- Det blir en liten pust, og det er veldig lenge siden vi har hatt den pusten. Prestasjonen guttene har gjort, med å lade på nytt før hver kamp, er veldig bra. Nå blir det litt ro, så kan vi lade på nytt igjen, sier treneren, som er godt fornøyd med søndagens debutanter.

- Jeg synes samtlige av dem gjør det veldig bra. Mix kommer inn med et positivt innhopp, og Tarik jobber seg inn i matchen og er med og avgjør den til vår fordel. Tore er stabil der bak, mener Jönsson.

Etterlyste fart
Men det startet altså nokså skurrende for gjestene.

Både Elyounoussi og Reginiussen hadde fått tillitt fra start av Rosenborg-trener Jan Jönsson, men RBK-mannskapet virket lite tent de første 45 minuttene på Fosshaugane. Det var da også en kritisk Jan Jönsson som etterlyste mer aggresivitet i pausen.

- Vi blander veldig, og det er svakt. Det er upresist. Men det går mye på det mentale, vi tenker for langsomt, var den klare beskjeden fra Rosenborg-treneren til sine gutter etter de 45 første minuttene.

Og det virket som om hans elever var lydhøre.

Foto: Alf Vidar Snæland

Lang tå
I andre omgang var det et helt annet Rosenborg-lag som entret banen, og bare en kombinasjon av uhell og udyktighet hindret en tidlig scoring i siste halvdel av kampen.

Først da Borek Dockal skjøt ballen i stolpen og videre i ryggen på Sogndal-keeper Kenneth Udjus, før en forsvarsspiller fikk lempet ballen vekk for vertene.

Så da Rade Prica beviste at han har vært i bedre scoringsform tidligere. Svensken fikk servert ballen fra Dockal, men alene med keeper Udjus - på skrått hold, men med så å si blank kasse foran seg - satte Prica ballen flere meter utenfor.

Men det skulle altså lykkes til slutt for Rosenborg.

Da Tarik Elyounoussi ble spilt gjennom, og fikk foten så vidt på ballen før Kenneth Udjus meiet ham ned, var Borek Dockal tryggheten selv fra straffemerket. Rosenborgs toppscorer for sesongen sendte Udjus feil vei, og dermed var gjestene i føringen.

Ny straffe
Trønderne fortsatte å jage en scoring, og seks minutter senere var det duket for et nytt straffespark - denne gangen da Markus Henriksen gikk ned i en duell med Gustav Valvik.

Straffen var kanskje av det billige slaget, uten at Dockal brydde seg noe om det. Han satte inn sitt åttende mål for sesongen, og kampen var i realiteten punktert.

Sogndal hadde ikke mye å stille opp med nå, og på overtid fastsatte John Chibuike sluttresultatet til 3-0 da han stjal ballen fra et passivt Sogndal-forsvar.

- Rosenborg styrer det meste og straffene er rimelig greie. De hadde mange sjanser utenom det også, så det var en fullt fortjent seier, oppsummerer Sogndals Henrik Furebotn etter kampen.

Seieren betyr at Rosenborg bare er tre poeng bak Strømsgodset på tabelltopp, etter drammensernes stortap for Tromsø.

Med elleve kamper igjen å spille er dermed ingenting avgjort, og kanskje vil Tarik Elyounoussis påstand om at Rosenborg er landets beste fotballag vise seg å holde stikk til slutt.

Sogndal på sin side har nå én seier på 13 oppgjør, og befinner seg bare to poeng over kvalikstreken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.