NEDERLAND - NORGE 2-0:

ROTTERDAM, NEDERLAND (Nettavisen): Tirsdagens avgjørende VM-kvalifiseringskamp ble en nedtur for Ståle Solbakken og Norge, som måtte vinke farvel til både VM- og playoff-plass etter 0-2-tap.

Det åpnet imidlertid svært godt sett med norske øyne, da Montenegro etter bare tre minutter tok ledelsen 1-0 i sin kamp mot Tyrkia - noe som førte Norge opp på annenplassen og playoff.

Les også: Solbakken helt tydelig etter nedturen: –⁠ Jeg er ikke med på det

Samtlige kamper i gruppe G tirsdag hadde avspark 20:45 for å unngå at lag skulle få muligheten til å spille på resultat.

Mens den franske kamplederen i Rotterdam ikke la til noen ting i første omgang, var kampen i Montenegro halvspilt ett minutt senere på stillingen 1-1.

Rundt et kvarter senere kunne man fra tribuneplass se Nederlands spillere komme ut på gresset - lenge før de norske, som tok seg så god tid i garderoben at annenomgangen i Montenegro rakk å bli to minutter gammel før siste halvdel i Rotterdam kom i gang.

- Her kan det godt tenkes at Norge bruker litt ekstra tid i garderoben for å få noen ekstra minutter å spille når kampen i Montenegro etter hvert er avsluttet, kommenterte Jesper Mathisen for TV 2 underveis, mens også flere andre bet seg merke i detaljen.

Én tyrkisk og to nederlandske scoringer etter pause gjorde imidlertid at det eventuelle grepet fikk akademisk betydning, men dersom resultatene fra den første omgangen hadde stått seg, kunne de to minuttene hatt mye å si for hvordan Norge hadde angrepet kampen i sluttfasen.

Når Nettavisen konfronterer Ståle Solbakken med det hele etter kampen mot Nederland, er han imidlertid både kryptisk og ordknapp.

- Ingen kommentar, er hans korte svar etter nedturen.

Mathisen er på sin side trygg på at taktikken var bevisst fra Solbakken og hans team, uten at det spilte noen særlig stor rolle som følge av kampforløpet etter hvilen.

- Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som skjedde i garderoben, men det regner jeg med var bevisst - og det er fullt forståelig at de prøvde å skaffe seg en fordel der, sier han til Nettavisen etter kampen og legger til.

- Men i kveld hadde det ingenting å si når det ble som det ble.

Les også: Børs: Slik spilte Norge mot Nederland

- Gjorde det vi ble enige om

Ståle Solbakken fikk se sitt lag slippe til lite, men skape enda mindre i den første omgangen mot Louis van Gaals mannskap.

Utover i den andre omgangen måtte det norske laget risikere mer da Tyrkia snudde til 2-1 i sin kamp, og i sluttminuttene sluknet VM-håpet da Steven Bergwijn og Memphis Depay scoret for Oranje.

- Vi gjorde det vi ble enige om på forhånd og hadde trent på. Ut fra de forutsetningene som var, var plan A å være med i kampen til det gjensto 15-20 minutter, sier Solbakken etter kampen.

Da la han om til en trebackslinje, og kastet innpå de offensive kortene han hadde tilgjengelig i et forsøk på å få ledermålet som ville sendt Nederland ned på tredjeplass i gruppa.

- Så skjer det som ofte skjer når det ene laget er litt bedre enn det andre. Når vi åpnet kampen, ble det mye frem og tilbake og da har vi ikke like mye balanse. Vi var for så vidt relativt komfortable med at det var 0-0, og så valgte vi å gjøre som planlagt med et kvarter igjen, og da skjedde det man kunne ane skulle skje.

Landslagssjefen satte inn Jens Petter Hauge fra start av annenomgang, men byttet Eintracht Frankfurt-spilleren ut igjen etter 75 minutter.

Han sier det var i henhold til planen de hadde lagt da de måtte legge om til en trebackslinje, og roser ellers eget lag til tross for at VM-billetten røk.

Norge-sjefen sier han generelt «er veldig fornøyd med kvaliken» - med ett unntak.

- Bortsett fra den første kampen i Tyrkia. Vi har stort sett gjennomført en god kvalik med mange gode prestasjoner, sier han, og legger til at han er helt sikker på at spillertroppen vil kvalifisere seg til neste mesterskap.

- Jeg er 100 prosent sikker, eller iallfall 99, på at vi er med i Tyskland i 2024 (EM) om vi fortsetter på det vi har begynt på.

Van Gaal: - Norge skapte en halv sjanse

Nederland-stjernene kunne på sin side juble for VM-plass etter noen nervøse dager som følge av kollapsen mot Montenegro.

Hovedtrener Louis van Gaal stilte på pressekonferanse over link som følge av hans hofteskade, og påpeker at Norge skapte svært lite på De Kuip.

- Det tror jeg er fordi Haaland ikke spilte. Han var den eneste spilleren på Ullevaal som kunne skape en sjanse, sier han til Nettavisen, og sikter til 1-1-oppgjøret i det omvendte oppgjøret tidligere i år.

- Norge hadde bare en halv sjanse. Spillerne mine fulgte planen, sier den tidligere Manchester United-manageren som nå skal lede Nederland i Qatar.