Gå til sidens hovedinnhold

Tause TV-partier fra Giro d'Italia

- Jeg føler ikke for å si så mye. Alt blir så meningsløst, sier Christian Paasche.

RCS Sport har bestemt seg for at den 4. etappen av årets Giro d’Italia skal gjennomføres, men at etappen blir nøytralisert - slik at resultatene ikke teller.

Bakgrunnen er selvsagt den tragiske ulykken der Wouter Weylandt (Leopard-Trek) mistet livet.

Minnemarkering: Her finner du bildene fra starten av tirsdagens etappe!

Christian Paasche satt i TV2s kommentatorboks da TV-bildene av en lemlestet syklist ble kringkastet av italienske Rai.

- Det er forferdelig å skulle kommentere når noe slikt skjer. Du blir helt satt ut og mye mer varsom om hva du sier slik at du ikke skal støte noen. Det første jeg tenkte var: Hva driver vi med nå? forteller Christian Paasche til procycling.no.

Ser an den italienske TV-produksjonen
Både Eurosport og TV2 Sporten diskuterer nå hvordan de skal behandle den nøytraliserte etappen. Rapportene fra Italia tyder på at etappen skal gjennomføres fra start til mål, og at de forskjellige lagene skal taue feltet i én mil hver. Slik blir også den oppstatte tidstabellen for etappen holdt i hevd.

Garmin-Cervélo, som har ledertrøyen, tauer den nest siste biten - før Leopard Trek overtar inn til målbyen Livorno.

Før starten av etappen holdt rytterne ett minutts stillhet for å vise Weylandt og hans etterlatte respekt.

TV2s sending med de internasjonale TV-bildene starter ikke før 14:30.

- Jeg er fremdeles litt usikker på hva som er det rette av oss å gjøre. Jeg føler egentlig ikke for å si så mye. Alt blir så meningsløst når man kommer opp i noe slikt, forteller Paasche.

- Legger dere opp til å kjøre en full sending fra 14:30 som først oppsatt?

- Det kommer litt an på hva vi får inn av bilder, hvordan produksjonen blir og hva feltet gjør. Hvis planen er å gjennomføre en nøytralisert etappe og la rytterne sykle den fra start til mål, så tror jeg ikke vi kommenterer det som en vanlig etappe. Da får vi heller komme litt ut og inn fra reklamepausen, og hoppe inn igjen når det nærmer seg målgangen i Livorno.

- Dersom man på et eller annet punkt bestemmer seg for å kjøre et sykkelløp, er vi nødt til å legge lista deretter, forteller han.

Stoltenberg: - Jeg vil helst slippe
Hos Eurosport kommer man også til å tenke i alternative retninger rundt dagens etappe.

Kommentator Ole Kristian Stoltenberg forteller at han helst vil slippe å holde praten igang under en etappe i Wouter Weylandts ære.

- For meg blir det helt feil å fortelle om stedene rytterne passerer eller om gamle girolegender, når det eneste man skal fortelle om i dag er en tragedie. Det skal man selvsagt nevne, og jeg er ikke redd for å snakke om det heller, men man kan ikke gjenta det budskapet om igjen og om igjen, sier han til procycling.no.

Les også: Derfor gikk det galt med Weylandt

- Jeg vil derfor be mine sjefer i Eurosport om å få gjøre en slags innledning og avslutning på etappen. Midtpartiet ønsker jeg at i sin helhet forblir ukommentert. Denne etappen er for Wouter Weylandts minne. Da har jeg ikke lyst til å kommentere det, men heller la det gå uten lyd, utdyper han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lite søvn etter skrekkbildene
Kommentatoren medgir at bildene av Weylandts dødskamp har gjort et sterkt inntrykk på ham.

- Jeg kjente at tårene presset på. Det var bilder som fikk meg til å tenke på om jeg nå var i ferd med å formidle en manns død. Resten av etappen satt jeg bare og håpet at det skulle gå bra med ham. Det er definitivt den mest grusomme opplevelsen jeg har hatt som TV-kommentator, forteller Stoltenberg til procycling.no.

- Det er slike ting som kan skje når man kommenterer sykkelsporten. Når man forsøker å formidle noe og får servert slike bilder, brenner det seg fast. Det gnager meg konstant, og jeg har ikke sovet spesielt godt i natt.

Ufint av Rai?
- Hvordan reagerer du på Rais vurdering om å vise disse bildene?

- Jeg synes det vanskelig å si noe bastant om hva som er rett og galt, men det var noen bilder der man aldri skulle ha vært nødt til å ta innover seg. Der og da kunne man kanskje ikke vite hvor alvorlig situasjonen var, men jeg vet jo at produsenten hadde et valgt da han valgte å vise kameraet som filmet hjertekompresjonene for eksempel. Personlig ville jeg helst ikke sett disse bildene.

Heller ikke TV2-duoen har noe særlig overs for den italienske produsentens vurderinger.

- Jeg tror nok rai, uten at jeg har snakket med noen der, fant ut etter hvert at det ikke var så bra det de gjorde. Det er en ting å vise oversiktsbilder fra ulykkesstedet tatt fra helikopteret, men nærbilde av rytteren er noe helt annet. De innså nok at ulykken var langt mer alvorlig enn de først trodde, mener Paasche.

procycling.no kommer heller ikke til å kjøre en vanlig LIVE-dekning fra tirsdagens etappe i Giro d’Italia.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe